Elegant Additions ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ...



To Ηοοpfellas κοιτάζει προς το λιμάνι.. O Oλυμπιακός αναβάθμισε το ρόστερ του με τις προσθήκες των Περπέρογλου και Μαυροειδή. Τι μπορούν να προσφέρουν οι δύο παίκτες στο προφίλ του πρωταθλητή Ευρώπης..?

Και ποιος δε θα ήθελε να είναι στη θέση των ερυθρόλευκων φέτος. Μετά τη παράνοια που σκόρπισαν σε όλη την Ευρώπη και την ανάκτηση των σκήπτρων στην Ελλάδα, το καλοκαίρι τους βρήκε με ένα σημαντικό πυρήνα παικτών να παραμένουν. Βέβαια τα πράγματα δεν ήταν τόσο εύκολα. Η διοίκηση των ερυθρολεύκων έκανε μεγάλη προσπάθεια ώστε να ανανεώσει τη συνεργασία με τέσσερις ακρογωνιαίους λίθους του περυσινού οικοδομήματος (Πρίντεζη, Λο, Ντόρσεη, Σλούκα) και να καλύψει την υπεραξία που είχε δημιουργήσει η περυσινή επέλαση της αρμάδας του Ίβκοβιτς. Ο τελευταίος αποτέλεσε τη μεγάλη απώλεια για τον Ολυμπιακό και έτσι η ομάδα ξεκινά με το ίδιο «σχεδόν» ρόστερ και καινούργιο προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα αναιρώντας το πλεονέκτημα του «cohesion» το οποίο προσφέρει η παραμονή της ίδιας φωνής στον πάγκο για μια ακόμα σεζόν.  Και λέμε σχεδόν γιατί στο λιμάνι προσέθεσαν δύο πολύ ποιοτικούς Έλληνες διεθνείς παίκτες  νικώντας στη μάχη απόκτησης τους τον αιώνιο αντίπαλο. Μπαίνοντας στη λογική της διατήρησης ενός σταθερού κορμού και των λίγο μόνο προσθαφαιρέσεων ο Ολυμπιακός πλέον καταλαβαίνει από πρώτο χέρι  το μεγάλο πλεονέκτημα που είχε ο αντίπαλος τόσα χρόνια. Έστω και αν αυτός είχε ένα ακόμα συν. Τον ίδιο προπονητή..
Πάμε να δούμε λοιπόν τι φέρνουν στο λιμάνι οι δύο νεοαποκτηθείς  Έλληνες των ερυθρολεύκων..
ΣΤΡΑΤΟΣ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ (1+1, η οψιόν στην ομάδα, 370.000 euros/year): H versatile offense..


Ειλικρινά πρέπει να πώ ότι εάν παρέμενε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο του Ολυμπιακού, πιθανόν σε αυτό το ρόλο να βρισκόταν τώρα ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (και ο Σλούκας να ήταν αλλού..). Ο 28χρονος διεθνής φόργουορντ έρχεται να αντικαταστήσει τον Μάρκο Κέσελι και είναι φανερό ότι το coaching staff της ομάδας ψάχνοντας παίκτη για το «3», είχε κυκλώσει τον όρο «σταθερότητα». Αυτό που δεν είχαν τα μπάκ απ του Παπανικολάου πέρυσι, ειδικά ο Κέσελ ο οποίος βρέθηκε εκτός ροτέησιον για μεγάλο διάστημα.
Ο Περπέρογλου εκτός από σημαντικό επικοινωνιακό χτύπημα (αποτελούσε μια από τις σταθερές του αντιπάλου τα τελευταία χρόνια) αποτελεί σημαντική βελτιωτική κίνηση στο ρόστερ. Ήταν φανερό ότι στον Ολυμπιακό έψαχναν παίκτη που θα κουμπώσει με τον Παπανικολάου στο «3», με διαφορετικά χαρακτηριστικά χωρίς να αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξη του νεαρού φόργουορντ αλλά παράλληλα να έχει την ποιότητα να βγεί σε πρώτο ρόλο εάν χρειαστεί. Ο πρώην πράσινος μοιάζει ιδανικός. Γαλουχημένος σε ένα από τα καλύτερα προγράμματα μπάσκετ στην Ευρώπη (με σημαντικό ρόλο)και έχοντας τις εικόνες και την ποιότητα να σταθεί στο high-level  της ευρωπαϊκής μπασκετικής σκηνής, ο Περπέρογλου, μοιάζει με βετεράνο ετών μόλις.. 28. Στον αγωνιστικό κομμάτι ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα στοχεύσει στην αξιοποίηση της versatile offense που φέρνει ο «Πέρπε» από τον πάγκο. Νομίζω είναι από τους ελάχιστους Έλληνες που μπορούν να επιτεθούν, διατηρώντας  σημαντικά ποσοστά επιτυχίας, με τόσους διαφορετικούς τρόπους στο αντίπαλο καλάθι. Αρκετά καλό περιφερειακό σουτ (είτε εν κινήσει είτε σαν spot shooter) με καλή μηχανική, πολύ αξιόλογο midrange παιχνίδι, διακρίνεται στο τρανζίσιον καθώς διαθέτει ανεπτυγμένη finishing ability, ντράιβ αλλά κυρίως έξυπνο και αποτελεσματικό post παιχνίδι, το οποίο βελτίωσε σημαντικά δουλεύοντας με τον Ομπράντοβιτς
. Παρατηρείστε ότι πολλά από τα συστήματα ασφαλείας του Ζότς βασίζονταν στην ικανότητα του Περπέρογλου να σκοράρει με την πλαστικότητα των κινήσεων του ή να δημιουργεί από το post. Ο Παναθηναϊκός είχε δουλέψει καλά τέτοιες καταστάσεις και τις ενεργοποιούσε όταν η ομάδα ήθελε επειγόντως σκόρ, κυρίως εύκολους και γρήγορους πόντους.
 Ουσιαστικά ο 28χρονος φόργουορντ φέρνει από τον πάγκο «stable offense», δηλ. σταθερό σκορ και κυρίως μπορεί να το πετύχει με πολλούς τρόπου που σημαίνει και δημιουργία αρκετών miss match. Αμυντικά σαν παίκτης του Ομπράντοβιτς έχει «συνείδηση». Δεν ήταν ποτέ ο εξολοθρευτής αλλά εμφανιζόταν συνεπής αφομοιώνοντας καλά τα λόγια του προπονητή του. Ο Μπαρτζώκας θα έχει την ευκαιρία να παίξει και με δύο light forward δίπλα στον σέντερ, βάζοντας τον Παπανικολάου στο «4» και τον Περπέρογλου στο «3» , σχήμα που δεν τίμησε ιδιαίτερα ο Ντούντα πέρυσι.
Το δύσκολο κομμάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψει το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού με τον Περπέρογλου, για την πλήρη ένταξη του στην ομάδα, έχει να κάνει με το aggressiveness. Aποτελεί κατ’εμέ σημαντική προϋπόθεση ώστε να φανερώσει ο παίκτης τις παραπάνω αρετές του και να αποτελέσει σοβαρά υπολογίσιμη μονάδα σε ένα σύνολο που κατέκτησε την Ευρώπη γιατί πολύ απλά ήταν η πιο aggressive ομάδα σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ο Περπέρογλου δεν διακρίνεται για την επιθετικότητα του. Θα πρέπει όμως να εμφανιστεί σαφώς πιο ενεργητικός για να ενταχθεί σε ένα τέτοιο σύνολο. Αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Στα 28 του, δείχνοντας ότι άφησε πίσω την περιπέτεια υγείας που πέρασε, άνοιξε μια καινούργια πόρτα. Αυτή η χρονιά θα μας δείξει σε ποια κατεύθυνση πάει η μετέπειτα καριέρα του.. Γνωρίζει ότι εφόσον δε παίξει καλά θα χρειαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα την επόμενη σεζόν..
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ (2ετές, 350.000euros/year): Basketball intelligence


Ο Μαυροειδής αποτελεί σημαντική προσθήκη και είναι εμφανές ότι ανεβάζει την ποιότητα της ερυθρόλευκης φρόντκορτ. Σκέφτομαι όμως ότι μάλλον ήταν μεγαλύτερη επιτυχία που δεν κατέληξε στον Παναθηναϊκό, καθώς εκεί φαίνεται ,τώρα πλέον καθαρά, ότι ήταν απαραίτητος.
Είναι πολυτέλεια, με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, ο Μαυροειδής για τρίτο «5». Περίμενα έναν sevenfooter για να δώσει ύψος δίπλα στις undersized βόμβες της ερυθρόλευκης φρόντκορτ, αλλά ο Ολυμπιακός ακολουθεί την πεπατημένη. Φέρνει ένα παιδί 2.07μ. με γρήγορα πόδια και γνώση του αθλήματος προσθέτωντας εξυπνάδα στη γραμμή των ψηλών του. Εξαιρετικός στο πικ εν ρολ (από τους καλύτερους Έλληνες ψηλούς), διακρίνεται για τα basketball smarts και τις σωστές τοποθετήσεις του σε καίρια σημεία της ρακέτας.΄Καλός πασέρ από το ποστ (θα ακουμπήσει εκεί η μπάλα), ικανότητα στο επιθετικό ριμπάουντ συμβατή με το στυλ του Ολυμπιακού, έβαλε ταχύτητα στο παιχνίδι του μετά από δύο χρόνια στην ACB, γεγονός πολύ σημαντικό καθώς οι ερυθρόλευκοι δείχνουν ότι υποστηρίζουν το είδος ψηλών με αυτό το χαρακτηριστικό και έτσι θα παίξουν μέχρι τέλους. Στα 27 του ο Έλληνας σέντερ ξανασυνεργάζεται με τον Γιώργο Μπαρτζώκα (έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον ερχομό του) και θα πρέπει να παλέψει για τα λεπτά του στον πρωταθλητή Ευρώπης. Ταιριάζει πολύ καλά με τους Πρίντεζη-Άντιτς και δεν ξέρω εάν ο Μπαρτζώκας του δώσει χρόνο και με τον Χάινς δοκιμαστικά τουλάχιστον στην αρχή. Ενδιαφέρον πείραμα..
Ο Μαυροειδής επίσης έχει εμφανίσει μαχητικότητα στο ζωγραφιστό βάζοντας το κορμί του άφοβα σε πολλές περιπτώσεις και αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για ένα ψηλό που ξεκινά από πίσω στο ροτέησιον και θέλει να κερδίσει λεπτά. Οι ερυθρόλευκοι μπορούν να ισχυρίζονται ότι ακόμα και χωρίς τον ένα εκ των δυο Αμερικανών τους η φρόντκορτ παραμένει ιδιαίτερα ποιοτική και ανταγωνιστική απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.Το σημαντικότερο δε ,στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι ο Μαυροειδής δείχνει να έχει ισχυρό κίνητρο και δίψα να παίξει. 
Εν κατακλείδι αξιολογούμε πολύ θετικά τις δύο κόκκινες προσθήκες. Το ρόστερ τους ανέβασε την ποιότητα του (ειδικά στο κομμάτι της λεπτομέρειας) ενώ –ας μη κρυβόμαστε, μετράει και αυτό- πέτυχαν και δύο καίρια χτυπήματα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο, αγωνιστικά (όπου λίγο πριν την αφετηρία δείχνουν αρχικά να υπερτερούν, με ένα πιο έτοιμο και ποιοτικό ρόστερ) και επικοινωνιακά. Ποιος δε θα ήθελε στον πάγκο του δύο τέτοιους παίκτες ρόλων..? Μένει στο προπονητικό τιμ, να τους μεταδώσει τη «σπίθα». Μη ξεχνάμε ότι ο υγιής εσωτερικός ανταγωνισμός, ο οποίος αναμένεται μεγαλύτερος φέτος στους ερυθρόλευκους, μπορεί να εκτοξεύσει την εικόνα μιας ομάδας γρήγορα και να ανεβάσει το επίπεδο του παιχνιδιού της.. Αρκεί να υπάρχει κατανομή ρόλων και σωστή διαχείριση του συνόλου παικτών/προσωπικοτήτων. Δύσκολη δουλειά η προπονητική τελικά..

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728