>ΠΡΟΣΤΑΖ 2012 ΚΙΛΚΙΣ



ΠΡΟΣΤΑΖ 2012

1. Κατά την διάρκεια του jump ball ο Α4 βγάζει την μπάλα εκτός ορίων. Ο αγώνας ξαναρχίζει με επαναφορά για την ομάδα Β και ο Β4 πασάρει την μπάλα στον Β5 εντός του αγωνιστικού χώρου. Τη στιγμή που ο Β5 αποκτά έλεγχο της μπάλας το βέλος εναλλασσόμενης κατοχής θα στραφεί υπέρ της ομάδας Α; .
ΝΑΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 29 Ο.Δ.Κ.Ε. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011)
Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης ΘράκηςΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 12, Κατάσταση 1, Παράδειγμα 2. Μετά την επαναφορά η ομάδα που δεν απέκτησε έλεγχο της ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο θα δικαιούται την πρώτη εναλλασσόμενη κατοχή στο σημείο πλησιέστερα που η επόμενη περίπτωση αναπήδησης συμβεί.      
12.5.2 Η ομάδα που δεν αποκτά τον έλεγχο ζωντανής μπάλας στον αγωνιστικό χώρο μετά την αναπήδηση (Jump – ball), θα ξεκινά τη διαδικασία της πρώτης εναλλασσόμενης κατοχής.

2. Ο προπονητής της ομάδας Α χρεώνεται με τεχνική ποινή. Μετά τις δύο(2) ελεύθερες βολές η μπάλα χορηγείται για επαναφορά από  εκτός ορίων στην προέκταση της κεντρικής γραμμής απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Ο παίκτης που κάνει την επαναφορά αρχικά στέκεται ιππαστί στην προέκταση της κεντρικής γραμμής και εν συνεχεία κάνει ένα κανονικό βήμα (1 μέτρο) κατά μήκος της πλάγιας γραμμής και προς το μπροστά γήπεδο της ομάδας του και πασάρει την μπάλα σε συμπαίκτη του στο πίσω γήπεδο της ομάδας του. Υπάρχει παράβαση μπρος-πίσω;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ο.Δ.Κ.Ε. ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011)
17.3.1 bullet 6   Ο παίκτης που εκτελεί την επαναφορά, δε θα κινείται πλαγίως, από το σημείο επαναφοράς που υποδεικνύεται πίσω από την γραμμή ορίων, (εκτός από την τελική γραμμή μετά από επιτυχημένο καλάθι ή επιτυχημένη ελεύθερη βολή), σε συνολική απόσταση μεγαλύτερη από ένα (1) μέτρο, σε μία ή δύο κατευθύνσεις από το καθορισμένο σημείο επαναφοράς, πριν ή κατά τη διάρκεια απελευθέρωσης της μπάλας.

3. Τη στιγμή που η μπάλα ζωντανεύει στην διάρκεια της πρώτης ή μοναδικής ελεύθερης βολής, αυτή η ποινή δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ακύρωση οποιωνδήποτε ποινών που παραμένουν;
ΝΑΙ.  (ΕΡΩΤΗΣΗ 13 Ο.Δ.Κ.Ε. ΜΑΡΤΙΟΣ 2011)
42.2.5 Αφού η μπάλα έχει ζωντανέψει για την πρώτη ή μοναδική ελεύθερη βολή (ή για την επαναφορά από θέση εκτός ορίων), αυτή η ποινή δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για να ακυρώσει οποιαδήποτε παραμένουσα ποινή.

4. Ενώ στο χρονόμετρο των 24¨ απομένουν 12 sec, ο Α7 επιχειρεί shot. Η μπάλα βρίσκεται στον αέρα, όταν ο Β2 χρεώνεται με αμυντικό φάουλ πάνω στον Α5 (2ο ομαδικό). Η μπάλα δεν καταλήγει στο καλάθι. Η ομάδα Α έχει στην διάθεσή της μία νέα επίθεση 24¨ από το πλησιέστερο σημείο από όπου σημειώθηκε και το φάουλ.
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Ο.Δ.Κ.Ε. ΜΑΙΟΣ 2011)
29.2.1 Εάν το παιχνίδι σταματήσει από ένα διαιτητή για σφάλμα από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας και η επαναφορά χορηγείται στο εμπρός γήπεδο, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται ως εξής: Εάν δέκα τρία (13) δευτερόλεπτα ή λιγότερα εμφανίζονται στο ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων, τη στιγμή που σταμάτησε το παιχνίδι, το ρολόι των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμιστεί στα δέκα τέσσερα (14) δευτερόλεπτα.
Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 29 Κατάσταση Εάν ο αγώνας σταματά από έναν διαιτητή για ένα σφάλμα που διαπράττεται από την ομάδα που δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας και η κατοχή της μπάλας παραχωρείται στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας στο εμπρός γήπεδο, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων επαναρυθμίζεται όπως παρακάτω: Εάν δεκατρία (13) ή λιγότερα δευτερόλεπτα εμφανίζονται στο χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων τη στιγμή που ο αγώνας σταμάτησε, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται στα δεκατέσσερα (14) δευτερόλεπτα.

5. Ο Α5 ντριμπλάρει στο δικό του πίσω γήπεδο κινούμενος προς την επίθεση. Τη στιγμή που βρίσκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή του γηπέδου, με το χρονόμετρο των 24άρων να δείχνει 18 sec, ο Β4 που έχει και τα δύο του πόδια στο δικό του πίσω γήπεδο, κτυπά (tap) τη μπάλα και τη στέλνει στο πίσω γήπεδο της Α ομάδας όπου και πάλι ο Α5 την ανακτά. Ο Α5 έχει μόλις 2 sec προκειμένου να περάσει στο δικό του εμπρός γήπεδο;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 15 Ο.Δ.Κ.Ε. ΙΟΥΝΙΟΣ 2011)
 28.1.2 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από ένα αμυνόμενο παίκτη που έχει μέρος του σώματός του σε επαφή με το δικό του πίσω γήπεδο.
Η ομάδα Α θα έχει νέα 8 δευτερόλεπτα προκειμένου να περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο.

6. Στη διάρκεια του jump ball και αφού η μπάλα έχει αγγιχτεί νόμιμα, ο σημειωτής ενημερώνει το διαιτητή ότι ο παίκτης της ομάδας Α συμμετέχει χωρίς να είναι δηλωμένος στην αρχική πεντάδα. Θα πρέπει αυτός ο παίκτης να αντικατασταθεί με την πρώτη ευκαιρία και ο παίκτης που ήταν αρχικά δηλωμένος στην αρχική πεντάδα να εισέλθει στο παιχνίδι;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Ο.Δ.Κ.Ε. ΙΟΥΝΙΟΣ 2011)
Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 7  Κατάσταση 2. Τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα κάθε προπονητής θα δηλώνει τους πέντε (5) παίκτες που θα αρχίσουν τον αγώνα. Πριν ο αγώνας αρχίσει ο σημειωτής θα ελέγχει εάν υπάρχει λάθος όσον αφορά αυτούς του πέντε (5) παίκτες και, αν υπάρχει, θα ειδοποιεί τον πλησιέστερο διαιτητή όσο το δυνατόν το συντομότερο. Εάν αυτό ανακαλυφθεί πριν την έναρξη του αγώνα οι αρχικοί πέντε (5) παίκτες θα διορθωθούν. Εάν αυτό ανακαλυφθεί μετά την έναρξη του αγώνα θα αγνοηθεί.

7. Κατά την διάρκεια του αρχικού jump ball, ο Β5 κάνει foul στον Α5 αφού η μπάλα έχει φύγει από τα χέρια του διαιτητή αλλά πριν αυτή αγγιχτεί από τους 2 εμπλεκόμενους. Το foul αυτό θεωρείται ως σφάλμα παιχνιδιού;
ΝΑΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Ο.Δ.Κ.Ε. ΙΟΥΛΙΟΣ 2011)
 8.6 Το διάλειμμα του παιχνιδιού τελειώνει στην αρχή της πρώτης περιόδου, όταν η μπάλα αφήνει το χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball)
9.1 Η πρώτη περίοδος ξεκινά όταν η μπάλα αφήνει το/α χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball).           
10.2 Η μπάλα ζωντανεύει κατά τη διάρκεια μίας αναπήδησης (Jump – ball), όταν αφήνει το/α χέρι/α του
διαιτητή που την πετά στον αέρα.

8. Ο Α4 ντριμπλάρει την μπάλα στο δικό του πίσω γήπεδο όταν αυτή χτυπιέται (tap) από τον Β3. Μετά από 1-2 δευτερόλεπτα, η κατοχή της μπάλας επανακτάται από τον Α4. Θα πρέπει οι διαιτητές να διακόψουν το μέτρημα των οκτώ (8) δευτερολέπτων τη στιγμή που ο Α4 έχασε προσωρινά τον έλεγχο της μπάλας;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Ο.Δ.Κ.Ε. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011)
Το χτύπημα (tap) της μπάλας από έναν αντίπαλο δεν προκαλεί την απώλεια ελέγχου της μπάλας για την ομάδα. 
14.1.3 Ο έλεγχος της μπάλας για την ομάδα τελειώνει, όταν:
· Ένας αντίπαλος κερδίζει τον έλεγχο της.
· Η μπάλα νεκρώνεται.
· Η μπάλα έχει αφήσει το χέρι/α του παίκτη σε προσπάθεια για καλάθι ή σε προσπάθεια για ελεύθερη βολή.

9. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 2’ του παιχνιδιού, η Α’  ομάδα ζητάει νομίμως time out και κατόπιν πετυχαίνει καλάθι. Δεδομένου ότι το χρονόμετρο του αγώνα είναι σταματημένο και η μπάλα νεκρή, η γραμματεία ηχεί την κόρνα και ενημερώνει σχετικά τους διαιτητές οι οποίοι επιβεβαιώνουν την νόμιμη χορήγηση του time out στην Α’ ομάδα;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 11 Ο.Δ.Κ.Ε. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011)
18.2.8 Ένα τάιμ άουτ δεν θα επιτρέπεται στην ομάδα που σκόραρε όταν το χρονόμετρο του παιχνιδιού σταματά, μετά από πετυχημένη καλαθιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο (2) λεπτών της τέταρτης περιόδου (ή των τελευταίων δύο (2) λεπτών κάθε παράτασης) εκτός κι εάν ένας διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

10. Η ομάδα Α έχει την κατοχή της μπάλας όταν εκδηλώνεται μία κατάσταση συμπλοκής μεταξύ των Α3 και Β3. Και οι δύο παίκτες αποβάλλονται και το παιχνίδι επαναρχίζει με επαναφορά για την ομάδα Α από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Ο.Δ.Κ.Ε. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011)
39.1 Το άρθρο «Συμπλοκή», αφορά μόνο τους αναπληρωματικούς, αποκλεισμένους παίκτες, προπονητές, βοηθούς προπονητών και συνοδούς ομάδων οι οποίοι εγκαταλείπουν τα όρια του χώρου του πάγκου τους, κατά τη διάρκεια συμπλοκής ή κατά την διάρκεια οποιασδήποτε κατάστασης που μπορεί να οδηγήσει σε συμπλοκή.
35.1.1 Διπλό σφάλμα είναι μία κατάσταση στην οποία δύο αντίπαλοι παίκτες διαπράττουν προσωπικά σφάλματα, ο ένας εναντίον του άλλου, περίπου την ίδια χρονική στιγμή.
35.2.bullet 2 Εάν μία ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα πρέπει να χορηγηθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, πλησιέστερα στο σημείο της καταστρατήγησης.

11. Ο παίκτης – προπονητής, χρεώνεται με τεχνική ποινή λόγω της συμπεριφοράς του, στη διάρκεια του διαλείμματος του αγώνος. Θα καταλογιστεί η τεχνική ποινή στον Α4 με την ιδιότητα του προπονητή;
ΟΧΙ. .(ΕΡΩΤΗΣΗ 9 Ο.Δ.Κ.Ε. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011)
Επεξηγήσεις FIBA, Άρθρο 38, Κατάσταση 2, Παράδειγμα Εάν κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος του αγώνα, ένα τεχνικό σφάλμα διαπράττεται από ένα μέλος μιας ομάδας που δικαιούται να παίξει και προσδιορίζεται σαν παίκτης-προπονητής, το τεχνικό σφάλμα θα μετρήσει σαν σφάλμα παίκτη και θα μετρήσει στην κατάσταση ποινής ομαδικών σφαλμάτων στην περίοδο που ακολουθεί.

12. Καταλογίζεται σφάλμα του Β4 στον Α4 σε ανεπιτυχή προσπάθεια για shot τριών (3) πόντων. Λανθασμένα, χορηγούνται δύο (2) ελεύθερες βολές αντί για τρεις (3). Μετά την δεύτερη άστοχη βολή, η μπάλα αναπηδά από την στεφάνη και ελέγχεται από τον Β5. Μετά από 1-2 sec, το λάθος ανακαλύπτεται. Ο Α4 θα εκτελέσει μία (1) ακόμη ελεύθερη βολή και το παιχνίδι θα ξεκινήσει με επαναφορά για την ομάδα Β;
ΝΑΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 15 Ο.Δ.Κ.Ε. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011)
44.1. bullet 2 Οι διαιτητές, μπορούν να διορθώσουν ένα λάθος, εάν άθελά τους έχει παραληφθεί η παραχώρηση δικαιούμενης ελεύθερης βολής/ων.
44.2.4 Μετά τη διόρθωση του λάθους, ο αγώνας θα ξαναρχίσει από το σημείο που διεκόπη για να διορθωθεί το λάθος. Η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα που τη δικαιούται τη στιγμή που ο αγώνας σταμάτησε για τη διόρθωση.

13. Μετά από σουτ του Α4 η μπάλα αναπηδά στη στεφάνη και ο Α4 διεκδικώντας το ριμπάουντ, πιάνει την μπάλα στον αέρα και κατόπιν πέφτει πάνω στον Β4 που βρίσκεται σε νόμιμη θέση άμυνας μέσα στην ημικυκλική περιοχή μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος. Η ενέργεια του Α4 είναι νόμιμη;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 8 Ο.Δ.Κ.Ε. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011)
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA , Άρθρο 33.11, Κατάσταση , Παράδειγμα 3 Επιθετικό σφάλμα του Α4. Ο κανόνας του ημικύκλιου μη καταλογισμού επιθετικού σφάλματος δεν εφαρμόζεται και καμία επαφή δε θα υπολογίζεται σύμφωνα με τους  κανονισμούς, για όλες τις περιπτώσεις διεκδίκησης (ριμπάουντ) όταν, μετά από ένα σουτ για καλάθι, η μπάλα αναπηδά και μία περίπτωση επαφής συμβαίνει.

14. Ο Α4 κρατά την μπάλα εντός αγωνιστικού χώρου κοντά στην πλάγια γραμμή. Ο Β4 που μαρκάρει στενά τον Α4, έχει το ένα του πόδι εκτός του αγωνιστικού χώρου.  Ο Α4, κάνοντας πίβοτ, αγγίζει το σώμα του Β4. υπάρχει παράβαση του Α4 για έξοδο εκτός αγωνιστικού χώρου;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 12 Ο.Δ.Κ.Ε. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011)
 23.1.1 Ένας παίκτης είναι εκτός ορίων, όταν οποιοδήποτε μέρος του σώματος του, είναι σε επαφή με το δάπεδο ή με οποιοδήποτε αντικείμενο, εκτός από παίκτη, πάνω ή έξω από τη γραμμή ορίων.

15. Ο Α4 στο δικό του πίσω γήπεδο επιχειρεί μία πάσα προς τον Α5 που βρίσκεται στο εμπρός γήπεδο. Ο Β4 πηδά από το δικό του εμπρός γήπεδο, πιάνει την μπάλα στον αέρα και πριν προσγειωθεί στο πίσω γήπεδό του, πασάρει την μπάλα στον Β5 που βρίσκεται στο πίσω του γήπεδο. Υπάρχει παράβαση;
ΝΑΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Ο.Δ.Κ.Ε. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012)
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 30, Κατάσταση 1, Παράδειγμα 4 Παράβαση της ομάδας Β για παράνομη επιστροφή της μπάλας στο πίσω γήπεδο. Ενώ βρίσκεται στον αέρα, ένας παίκτης διατηρεί την ίδια θέση που είχε όταν για τελευταία φορά πατούσε στο δάπεδο, πριν πηδήξει στον αέρα.
11.1 Η θέση ενός παίκτη καθορίζεται από το σημείο του δαπέδου όπου αυτός αγγίζει το έδαφος. Ενώ βρίσκεται στον αέρα από άλμα, διατηρεί την ίδια θέση που είχε όταν για τελευταία φορά πατούσε στο δάπεδο.  

16. Ο Α5 πασάρει στον Α4 στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας όταν ο Β5 παρεμβάλλεται και οι διαιτητές καταλογίζουν ταυτόχρονο κράτημα της μπάλας και υποδεικνύουν τζάμπολ ενώ απομένουν 12 sec για την εκδήλωση της επίθεσης της Α ομάδας. Τη στιγμή εκείνη ο προπονητής της Β ομάδας διαμαρτύρεται και δέχεται τεχνική ποινή. Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής είναι υπέρ της Α ομάδας. Ο αγώνας συνεχίζεται με 2 βολές και κατοχή υπέρ της ομάδας με τον υπόλοιπο χρόνο των 12 sec στο ρολόι των 24 δευτερολέπτων;
ΟΧΙ.    (ΕΡΩΤΗΣΗ 15 Ο.Δ.Κ.Ε. ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012)
ΟΧΙ(ΑΡΘΡΟ 38.4.2  Bullet 1)
Το βέλος της εναλλασσόμενης κατοχής δεν λαμβάνεται υπόψη καθώς ο αγώνας θα συνεχιστεί λόγω της τεχνικής ποινής κατά του προπονητή της Β ομάδας. Επίσης μετά τον καταλογισμό τεχικής ποινής, αντιαθλητικού σφάλματος, σφάλματος αποβολής, η ομάδα μετά την εκτέλεση των ελευθέρων βολών έχει κατοχή της μπάλας, πάντα, με νεά 24 sec.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί με την ποινή για την τεχνική καταστρατήγηση του προπονητή Β, δηλαδή: δύο (2) ελεύθερες βολές θα χορηγηθούν στην ομάδα Α, ακολουθούμενες από επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της Γραμματείας. Η ομάδα Α δεν θα χάσει το δικαίωμά της για την επόμενη επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής, στην επόμενη περίπτωση αναπήδησης.                                                 
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA Άρθρο 29, Κατάσταση 4, Παράδειγμα 8 Αδιαφορώντας εάν οι ελεύθερες βολές είναι εύστοχες ή άστοχες, στην ομάδα Α θα παραχωρείται μία επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας. Η ομάδα Α θα έχει μία νέα περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων.
Η ίδια ερμηνεία ισχύει για ένα αντιαθλητικό σφάλμα και σφάλμα αποκλεισμού.

17. Ο Α4 τραυματίζεται και το παιχνίδι διακόπτεται. Καθώς ο Α4 δεν μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται ο διαιτητής σφυρίζει και κάνει το σήμα της αλλαγής. Ο προπονητής Α ή ο προπονητής Β ζητά τάιμ άουτ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αντικατάστασης του Α4. Στο τέλος του τάιμ άουτ ο Α4 έχει επανακάμψει και ζητά να παραμείνει στον αγώνα. Μπορεί ο Α4 να συνεχίσει να αγωνίζεται;
ΝΑΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Ο.Δ.Κ.Ε. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012)
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 5, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Εάν ένας παίκτης τραυματίζεται ή αιμορραγεί ή έχει μία ανοικτή πληγή και δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει αμέσως (σε περίπου 15 δευτερόλεπτα), αυτός πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν ένα τάιμ άουτ χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ομάδα την ίδια χρονική στιγμή που το χρονόμετρο είναι σταματημένο και εκείνος ο παίκτης ανακάμψει κατά τη διάρκεια του τάιμ άουτ, αυτός μπορεί να συνεχίσει να παίζει μόνο αν  το σήμα του σημειωτή για το time- out έχει ηχήσει πριν ένας διαιτητής γνέψει σ’ έναν αναπληρωματικό να γίνει παίκτης.
Το τάιμ άουτ χορηγείται  και αν ο Α4 ανακάμψει κατά τη διάρκειά του τάιμ-άουτ μπορεί να συνεχίσει να παίζει.

18. Ο Α2 κάνει προσπάθεια για σουτ τριών (3) πόντων. Την ώρα που η μπάλα είναι στην καθοδική της πορεία και πάνω από τη στεφάνη ο συμπαίκτης του Α2 ακουμπάει την μπάλα και αυτή μπαίνει στο καλάθι. Οι διαιτητές μετράνε το καλάθι για 2 πόντους;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 10 Ο.Δ.Κ.Ε. ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012)
31.2.1 10 bullet Παρεμβολή (goal tending) στη διάρκεια του σουτ για καλάθι συμβαίνει όταν ένας παίκτης αγγίζει τη μπάλα ενώ είναι τελείως πάνω από το επίπεδο της στεφάνης και είναι σε καθοδική τροχιά προς το καλάθι
31.3.1 Εάν η παράβαση διαπραχθεί από επιτιθέμενο παίκτη, κανένας πόντος δεν κατακυρώνεται.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 39, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 3 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η επαφή με τη μπάλα στην καθοδική της πορεία από τον Α2 είναι παράβαση. Η μπάλα χορηγείται στην ομάδα Β για επαναφορά από την προέκταση της γραμμής των ελεύθερων βολών.

19. Μία ευκαιρία για αντικατάσταση ή ένα ταϊμ άουτ έχει μόλις τελειώσει όταν ο προπονητής της ομάδας Α τρέχει στο τραπέζι της γραμματείας και ζητά αντικατάσταση ή τάιμ άουτ. Ο σημειωτής αντιδρά και κατά λάθος ηχεί την κόρνα του. Ο διαιτητής σφυρίζει και διακόπτει τον αγώνα. Το τάιμ άουτ ή η αντικατάσταση, χορηγείται στην ομάδα Α;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 1 Ο.Δ.Κ.Ε. ΜΑΡΤΙΟΣ 2012)
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 19, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 7, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1 Εξαιτίας της διακοπής του αγώνα από το διαιτητή, η μπάλα νεκρώνει και το χρονόμετρο του αγώνα παραμένει σταματημένο, καταλήγοντας τι θα γινόταν κανονικά σε μία ευκαιρία αντικατάστασης ή τάιμ άουτ. Όμως, επειδή το αίτημα υποβλήθηκε πολύ αργά, η αντικατάσταση ή το τάιμ άουτ δεν θα παραχωρηθούν. Ο αγώνας θα ξαναρχίσει αμέσως.
Τα άρθρα 18 και 19 καθορίζουν πότε μία ευκαιρία αντικατάστασης ή τάιμ άουτ αρχίζει και τελειώνει. Οι προπονητές που ζητούν μία αντικατάσταση ή ένα τάιμ-άουτ πρέπει να είναι ενήμεροι αυτών των περιορισμών, αλλιώς το τάιμ άουτ ή η  αντικατάσταση δεν θα παραχωρούνται αμέσως.

20. Μετά από σουτ για καλάθι του Α4, ο Β4 αγγίζει τη μπάλα στην ανοδική της πορεία. Η μπάλα συνεχίζει την πορεία της προς το καλάθι και ο Β5 κτυπά το ταμπλό ενώ η μπάλα είναι σε επαφή με τη στεφάνη. Καταλογίζεται παρέμβαση από τον αμυνόμενο ( basket interference ) και καταλογίζονται δύο (2) ή τρεις (3) πόντοι στον Α4;
ΝΑΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 14 Ο.Δ.Κ.Ε. ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012)
31.2.4 bullet 1 Παρέμβαση συμβαίνει όταν μετά από σουτ για καλάθι ή την εκτέλεση της τελευταίας ή μοναδικής βολής, ένας παίκτης αγγίζει το καλάθι ή το ταμπλό, ενώ η μπάλα είναι σε επαφή με τη στεφάνη.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 31, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 6, ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Παρέμβαση στη μπάλα από αμυνόμενο ή επιτιθέμενο παίκτη κατά τη διάρκεια ενός σουτ για καλάθι συμβαίνει, όταν ο παίκτης αγγίζει το καλάθι ή τον πίνακα, ενώ η μπάλα είναι σε επαφή με τη στεφάνη και έχει ακόμα πιθανότητα να μπει στο καλάθι.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA ΑΡΘΡΟ 31, ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 4, Εάν, κατά τη διάρκεια προσπάθειας για καλάθι, ένας παίκτης αγγίζει τη μπάλα στην ανοδική της πορεία, όλοι οι περιορισμοί που αφορούν την παρεμβολή και παρέμβαση στη μπάλα, θα εφαρμόζονται. (Η επαφή του Β4 με τη μπάλα στην ανοδική της πορεία είναι νόμιμη και δεν αλλάζει την υπόσταση ενός σουτ για καλάθι. Όμως, η επόμενη ενέργεια του Β5 είναι παράβαση).

21. Στον Α4 χορηγούνται δύο (2) ελεύθερες βολές. Αντί του Α4 , ο Α5 είναι αυτός που πηγαίνει στη γραμμή των ελευθέρων βολών. Η πρώτη βολή είναι επιτυχής. Στη συνέχεια το λάθος ανακαλύπτεται. Ο διαιτητής ακυρώνει την ελεύθερη βολή, δεν χορηγεί βολές στον Α4 και δίνει τη μπάλα για επαναφορά στην ομάδα Β από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών;
ΝΑΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Ο.Δ.Κ.Ε. ΜΑΙΟΣ 2012)
44.3.3 Αν επιτραπεί σε λάθος παίκτη να  εκτελέσει ελεύθερη βολή (-ές), η ελεύθερη  βολή (-ές) που χορηγήθηκαν (και η κατοχή της μπάλας σαν μέρος της ποινής), θα ακυρώνονται και η μπάλα θα χορηγείται στους αντιπάλους για επαναφορά εκτός ορίων από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών, εκτός κι εάν έχουν χορηγηθεί επιπλέον ποινές για περαιτέρω καταστρατηγήσεις.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA, Άρθρο 44, Κατάσταση 2, Παράδειγμα 1 Εάν το λάθος αφορά λάθος παίκτη που εκτέλεσε ελεύθερη βολή (ες), η βολή (-ες) που εκτελέστηκε σαν αποτέλεσμα του λάθους θα ακυρώνεται. Η μπάλα θα χορηγείται στους αντιπάλους για επαναφορά στην προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών.

22. Ο Α1 ετοιμάζεται να επιχειρήσει μια ελεύθερη βολή, αλλά πριν ελευθερώσει τη μπάλα, ο Β1 που βρίσκεται στον διάδρομο των ελευθέρων βολών, προσποιείται τη είσοδό του στον περιοριστικό χώρο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένας αντίπαλός του να εισέλθει σ΄ αυτόν. Οι διαιτητές σφυρίζουν αμέσως;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 13 Ο.Δ.Κ.Ε. ΜΑΙΟΣ 2012)
43.2.4 bullet 3 Οι παίκτες που τοποθετούνται στους διαδρόμους των ελευθέρων βολών δεν θα παρενοχλούν το σουτέρ των ελευθέρων βολών, με τις ενέργειές τους.
Καταστρατήγηση του άρθρου 43.2.3 είναι παράβαση.
43.3.3 bullet 2 Εάν μια ελεύθερη βολή δεν είναι επιτυχημένη και η παράβαση διαπραχθεί από έναν αντίπαλο του σουτέρ των ελευθέρων βολών, αυτή η βολή θα επαναληφθεί από το σουτέρ των ελευθέρων βολών.
Ο διαιτητής δεν καταλογίζει την παράβαση αμέσως, παρά μόνο όταν η ελεύθερη βολή δεν είναι επιτυχημένη.

23. Η περίοδος του τάιμ άουτ έχει ολοκληρωθεί ΄όταν ο διαιτητής σφυρίζει και γνέφει στον πάγκο της Β ομάδας για να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα Β συνεχίζει να παραμένει στα όρια του πάγκου τους δεχόμενη οδηγίες. Η ομάδα Β δεν έχει άλλο διαθέσιμο τάιμ άουτ. Ο διαιτητής καταλογίζει τεχνική ποινή καταγεγραμμένη ως «Β»;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 5 Ο.Δ.Κ.Ε. ΙΟΥΝΙΟΣ 2012)
 ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA, Άρθρο 18, Κατάσταση 8, Παράδειγμα Κάθε τάιμ-άουτ θα διαρκεί ένα (1) λεπτό. Οι ομάδες πρέπει αμέσως να επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο αφού ο διαιτητής σφυρίξει και κάνει νόημα στις ομάδες να μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Μερικές φορές μία ομάδα παρατείνει το τάιμ-άουτ πέραν του καθορισμένου ενός (1) λεπτού, αποκτώντας πλεονέκτημα παρατείνοντας τα τάιμ-άουτ και προκαλώντας επίσης καθυστέρηση του αγώνα. Μία προειδοποίηση σε εκείνη την ομάδα θα δίνεται από έναν διαιτητή.
(Εάν εκείνη η ομάδα δεν ανταποκρίνεται στην προειδοποίηση, ένα επιπρόσθετο τάιμ-άουτ θα χρεώνεται στην παραβαίνουσα ομάδα. Εάν η ομάδα δεν έχει εναπομένον τάιμ-άουτ, ένα τεχνικό σφάλμα για καθυστέρηση του αγώνα πρέπει να χρεώνεται εναντίον του προπονητή, σημειούμενο ως «C»).

24. Το διάλειμμα ενός παιχνιδιού, πριν την έναρξη της πρώτης περιόδου τελειώνει μόλις η μπάλα αγγιχτεί νόμιμα από έναν εκ των δύο αναπηδώντων στη διάρκεια του εναρκτήριου τζάμπολ;
ΟΧΙ  (ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Ο.Δ.Κ.Ε. ΙΟΥΛΙΟΣ 2012)
9.1 Η πρώτη περίοδος ξεκινά όταν η μπάλα αφήνει το/α χέρι/α του διαιτητή, στην αναπήδηση (Jump – ball)
 10.2  bullet 1 Η μπάλα ζωντανεύει κατά τη διάρκεια μίας αναπήδησης (Jump – ball) η μπάλα αφήνει το/α χέρι/α του διαιτητή που την πετά στον αέρα.

25. Οι διαιτητές από λάθος επιτρέπουν την επαναφορά από την ομάδα Α, που κανονικά θα έπρεπε να χορηγηθεί στην ομάδα Β. Το παιχνίδι ξεκινά και το λάθος αποκαλύπτεται πριν την επόμενη «νεκρή» μπάλα. Το λάθος διορθώνεται άμεσα από τους διαιτητές με τη χορήγηση της μπάλας στην ομάδα Β;
ΟΧΙ. (ΕΡΩΤΗΣΗ 13 Ο.Δ.Κ.Ε. ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012)
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA, Άρθρο 12, Κατάσταση 1, Παράδειγμα 3  Μόλις η μπάλα αγγίξει ή νόμιμα αγγιχτεί από παίκτη μέσα στον αγωνιστικό χώρο, το λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί. Όμως, η ομάδα Β δεν θα χάσει την ευκαιρία επαναφοράς λόγω εναλλασσόμενης κατοχής σαν αποτέλεσμα του λάθους και θα δικαιούται την επόμενη επαναφορά λόγω εναλλασσόμενης κατοχής.
44.1 Οι διαιτητές, μπορούν να διορθώσουν ένα λάθος εάν ένας κανόνας έχει άθελά τους παραληφθεί, στις εξής περιπτώσεις μόνο:
· Έχει παραχωρηθεί αδικαιολόγητα ελεύθερη/ες βολή/ες.
· Έχει παραληφθεί η παραχώρηση δικαιούμενης ελεύθερης βολής/ων.
· Έχει κατακυρωθεί ή ακυρωθεί πόντος/οι λανθασμένα από τους
διαιτητές.
· Έχει επιτραπεί σε λάθος παίκτη, να εκτελέσει ελεύθερη/ες βολή/ες.


    Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                                                        Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
ΕΔΡΑ:ΚΟΜΟΤΗΝΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:ΣΟΛΩΝΟΣ 9β, Τ.Κ. 68200, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 25520-29547, 6946-195326
FAX: 25520-29547,26522

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728