3 on 3, η αποτελεσματικότερη άσκηση για αναπτυξιακές ηλικίες;

  Παρακάτω αναφέρονται και αναλύονται 4 λόγοι για τους οποίους το 3 on 3, στο μισό γήπεδο βέβαια, βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των νεαρών παικτών και θεωρείται από τις αποτελεσματικότερες «ασκήσεις»:
 1. Οι παίκτες «ακουμπούν» τη μπάλα πιο συχνά. Σε ένα παιχνίδι 5 εναντίον 5, κάποιοι από τους παίκτες ενδέχεται να μην ακουμπήσουν τη μπάλα σχεδόν σε ολόκληρο το παιχνίδι. Στο 3 on 3, υπάρχει περίπτωση να ακουμπάν τη μπάλα ΣΕ ΚΑΘΕ κατοχή. Όταν ο παίκτης αποκτάει περισσότερη εμπειρία στο χειρισμό και έλεγχο της μπάλας σε καταστάσεις αγώνα και κάτω από πίεση, θα βελτιωθεί πολύ περισσότερο από παίκτες που σπανίως ακουμπάν τη μπάλα στο 5 on 5. Σε κάθε περίπτωση η επαφή με τη μπάλα θα είναι πολύ συχνότερη στο 3 on 3, χωρίς να έχει σημασία αν κάποιος είναι ο point guard ή ο «ψηλός». 
 2. Περισσότερος χώρος για δράση. Πολλοί νεαροί παίκτες, ειδικά κάτω από 12 ετών, δεν έχουν την ικανότητα, τη δύναμη ή την εμπειρία να αναπτύξουν τα μπασκετικά τους προσόντα με 10 παίκτες στο γήπεδο. Το 3 on 3 τους δίνει περισσότερο χώρο να δράσουν και να εφαρμόσουν τις ικανότητές τους.
 3. Οι παίκτες μαθαίνουν το παιχνίδι! Όταν είναι μόνο έξι (3 on 3) παίκτες στο γήπεδο, ωθούνται πιο εύκολα και από μόνοι τους να δοκιμάσουν το pick-and-roll, να κάνουν screen στη μπάλα και μακριά απ’ αυτήν χωρίς καν να χρειαστεί να τους το πει ο προπονητής, καθώς οι επιλογές τους είναι λιγότερες. Μετά από λίγο θα αρχίσουν να δημιουργούν «φάσεις» από μόνοι τους, το οποίο είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ακριβώς αυτό που θέλει ένας προπονητής. Με δέκα (5 on 5) παίκτες στο γήπεδο πολλές από αυτές τις επιλογές δεν υπάρχουν γιατί όπως αναφέρθηκε λείπει η ικανότητα, η δύναμη και η εμπειρία. Στο 3 on 3, με λιγότερους παίκτες στο γήπεδο, δίνεται ελάχιστος παραπάνω, αλλά απαιτούμενος, χρόνος για να αναγνωρίσουν μια «κατάσταση». 
 4. Χωρίς pressing & ζώνες. Αντί να ξοδεύουμε χρόνο στην αντιμετώπιση σύνθετων αμυνών, όπως
πίεση σε όλο ή στο μισό γήπεδο και διαφόρων ειδών ζώνες, μπορούμε να εστιάσουμε στα ΒΑΣΙΚΑ του μπάσκετ. Οι προπονητές αναπτυξιακών ηλικιών δεν πρέπει να ξοδεύουν τον πολύτιμο χρόνο τους δουλεύοντας σε πράγματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να ανησυχούν σε τόσο νεαρές ηλικίες και τα οποία στο 99% των περιπτώσεων δεν μαθαίνονται σωστά και δεν λειτουργούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, αφήνοντας ίσως και μερικές «κακές συνήθειες». Αν αυτός ο επιπλέον χρόνος αφιερωθεί στην ανάπτυξη μπασκετικών ικανοτήτων και σκέψης, το όφελος θα είναι πολύ μεγαλύτερο μακροπρόθεσμα. Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι φέτος για πρώτη φορά διοργανώνεται παγκόσμιο πρωτάθλημα 3 on 3. Τυχαίο; Αναφορά: www.breakthroughbasketball.com

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728