Ασκησιολόγιο 4 εναντίον 4

ΑΣΚΗΣΗ 1
(overplay). Ο Χ1 ανάλογα με την τακτική του προπονητή παίζει στο τρίγωνο, overplay ή overplay βοήθειας και ο αμυντικός της αδύνατης πλευράς Χ3 τοποθετείται στην πλάγια γραμμή της ρακέτας. Η μπάλα στην συνέχεια πασάρεται από τον Ο2 στον Ο4. Οι αμυντικοί αναπροσαρμόζουν την θέση τους. Ο Χ4 άμυνα πάνω στην μπάλα, ο X2 άμυνα σε μια πάσα απόσταση σε παίκτη που βρίσκεται μακρύτερα απ' την μπάλα σε σχέση με το καλάθι. Ο Χ1 άμυνα σε δύο πάσες απόσταση και ο Χ3 άμυνα αδύνατης πλευράς στην ευθεία περίπου που ενώνει τα δύο καλάθια. Όταν οι αμυντικοί μάθουν αυτές τις μετακινήσεις επιτρέπονται οι διαγώνιες και μάκρυνες πάσες για να αυτοματοποιηθούν οι κινήσεις. Οι παίκτες αλλάζουν από επίθεση σε άμυνα, η άμυνα βγαίνει απ' το γήπεδο, η επίθεση γίνεται άμυνα και μια νέα τετράδα ξεκινάει στην επίθεση.

ΣΚΟΠΟΣ: Να εξασκήσει τους παίκτες στις βασικές κινήσεις της άμυνας στην ολοκληρωμένη της σχεδόν μορφή.ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Οι παίκτες χωρίζονται σε τετράδες. Δύο τετράδες βρίσκονται εντός γηπέδου (μια επιθετική Ο και μια αμυντική Χ) και καταλαμβάνουν θέσεις στην περιφέρεια (shell), όπως φαίνεται στο σχήμα 84. Οι επιθετικοί παίκτες μένουν στατικοί και αλλάζουν πάσες μεταξύ τους, κάθε 2 δευτερόλεπτα. Οι αμυντικοί αντιδρούν σε κάθε πάσα και αναπροσαρμόζουν τις αμυντικές θέσεις τους. Όταν η μπάλα βρίσκεται στον Ο2, ο αμυντικός X2 παίζει άμυνα στην μπάλα πιέζοντας τον αντίπαλο προς τα πλάγια ή προς το κέντρο ανάλογα με την επιλογή του προπονητή. Ο Χ4 τοποθετείται σε θέση άρνησης

ΣΗΜΕΙΑ ΕΜΦΑΣΗΣ:
1) Καλή αμυντική ισορροπία, σωστή δουλειά των ποδιών και γρήγορη μετάπτωση στην καινούργια αμυντική θέση.
2)Οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν συνεχώς την θέση της μπάλας και του παίκτη.
3)Η γνώση που η άμυνα απαιτεί ομαδική δουλειά και η σπουδαιότητα της βοήθειας από την αδύνατη πλευρά.



ΑΣΚΗΣΗ 2

Οι Ο3 και Ο4 μπορούν να διεισδύσουν μόνο από πάνω σε αυτή την άσκηση. Κάθε φορά που ένας επιθετικός μπορεί να πετύχει layup είναι ελεύθερος απ' τον προπονητή να σκοράρει. Αυτό αναγκάζει τους αμυντικούς να προσπαθήσουν περισσότερο την επόμενη φορά.
ΣΗΜΕΙΑ ΕΜΦΑΣΗΣ:

- Πίεση από τον αμυντικό του ντριμπλέρ να κινηθεί αυτός ανοιχτά για να δοθεί χρόνος στον συμπαίκτη να συγκλίνει.
- Αυτοσυγκέντρωση των αμυντικών στην άσκηση για την γρήγορη βοήθεια στον συμπαίκτη.
-Γρήγορη ανάκαμψη μετά την βοήθεια (help and recover).

ΣΚΟΠΟΣ: Να ενθαρρύνει τους αμυντικούς παίκτες να σταματούν την επιθετική διείσδυση (split) από την περιφέρεια.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Οι παίκτες διατάσ-σονται όπως στην προηγούμενη άσκηση 84 (shell). Στην άσκηση αυτή κάθε επιθετικός που δέχεται πάσα είναι υποχρεωμένος να επιχειρήσει διείσδυση, και όταν τον κλείσουν να πασάρει στον δίπλα συμπαίκτη του. Όπως φαίνεται στο σχήμα 85, ο Ο2 έχει την μπάλα και προσπαθεί για διείσδυση αριστερά ή δεξιά του αντιπάλου του. Ανάλογα από ποια πλευρά διεισδύει κινείται ο αντίστοιχος αμυντικός (ο Χ1 ή ο Χ4) για να βοηθήσει τον συμπαίκτη του να σταματήσει τον ντριμπλέρ. Όταν ο Ο2 δεν μπορεί να φτάσει στο καλάθι πασάρει στον δίπλα συμπαίκτη του (Ο1 ή Ο4 αντίστοιχα), ο οποίος κάνει το ίδιο.




ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΑΜΟΥΡΤΖΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ:  -- ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ---
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΊΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ: http://www.salto.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728