Άξιοι και οι δύο! (FINAL 4 -2012)


Οι δύο ημιτελικοί της ευρωλίγκας έδειξαν ακόμα μια φορά γιατί το μπάσκετ είναι το πιο ‘’έξυπνο’’ ομαδικό άθλημα στο κόσμο! Και αφορμή για αυτή τη διαπίστωση είναι ο Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με όποια σειρά και αν τους βάλετε!

ΤΣΣΚΑ-ΠΑΟ
Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε πανέτοιμος για το παιχνίδι. Ήξερε εκ των προτέρων ότι οι επιθετικές λύσεις του θα είναι περιορισμένες, αφού κάποια όπλα του δεν θα είχαν ισχύ απέναντι στα μεγάλα κορμιά των Ρώσων, όπως για παράδειγμα το ποστάρισμα του Διαμαντίδη και του Μπατίστ. Έτσι έπαιξε πολύ middle pick n’ roll, ψάχνοντας από εκεί τα mismatches και τις επιθετικές λύσεις και τα κατάφερε περίφημα.
Ο Καζλάουσκας χρειάστηκε σχεδόν ένα ημίχρονο για να καταλάβει τι έψαχνε ο Ομπράντοβιτς. Εκεί άλλαξε τις αντιμετωπίσεις του, βρήκε ρυθμό και ισορρόπησε το παιχνίδι.
Όμως ο ΠΑΟ άντεξε. Η προσωπικότητα των παικτών του και η ευστροφία του κόουτς κράτησαν την ομάδα ζωντανή και μάλιστα την έφεραν μια ανάσα από τη νίκη. Όμως οι ρώσοι ήταν πολύ τυχεροί…
Ο Σβεντ ευστοχεί σε σουτ που δεν μπαίνει, ο Μπατίστ παίρνει κρίσιμες επιθέσεις και αστοχεί ενώ είναι σε κακή μέρα και σίγουρα η διαιτησία δείχνει καθαρά ότι θέλει να σπρώξει την ΤΣΣΚΑ στον τελικό! Ο Παναθηναϊκός παλεύει, όμως στο τέλος δεν τα καταφέρνει και χάνει το παιχνίδι…

Η ΤΣΣΚΑ δεν παρουσίασε τίποτα αξιόλογο πέρα από τα πλούσια προσόντα των παικτών της! Ήταν σχεδόν ανοργάνωτη, έπαιζε μάλλον τυχαία πιστεύοντας ότι αρκεί το ταλέντο τους για να φτάσουν στη νίκη. Δεν αντέδρασε ποτέ στα τρικ του Ομπράντοβιτς (πχ η διπλή αλλαγή στο middle pick n’ roll του Τεόντοσιτς).

Για τον Παναθηναϊκό τι να πει κανείς! Μεγάλη ομάδα χτισμένη από μεγάλο προπονητή! Κάθε παιχνίδι είναι ένα προπονητικό σεμινάριο. Κάθε συνέντευξη είναι ένα μάθημα νοοτροπίας νικητή! Τι κι αν ο κύκλος φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κλείνει? Ο Παναθηναϊκός είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ και έτσι θα τελειώσει, όποτε οι κ. Γιαννακόπουλοι το αποφασίσουν αυτό. Η προσφορά του πάντως στο ελληνικό μπάσκετ είναι μοναδική!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
Ο Ίβκοβιτς συνεχίζει να παραδίδει μαθήματα τακτικής και ψυχολογίας! Έχει χτίσει μια ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους, πολύ ενθουσιασμό και πάθος και φυσικά άριστη τακτική!
Η Μπάρτσα φαινόταν πολύ λίγη μπροστά του. Οι ερυθρόλευκοι την έκοψαν σε δυο κομμάτια, χαλώντας την ισορροπία περιφερειακών-ψηλών και μοιραία οι ισπανοί δεν βρήκαν ποτέ ρυθμό. Τελικά η νίκη ήρθε μάλλον εύκολα, όσο και αν αυτό δεν φαίνεται από το τελικό σκορ.

Τον φετινό Ολυμπιακό χαίρεσαι να τον βλέπεις. Δεν έχει καμία σχέση με το συνονθύλευμα των προηγούμενων ετών. Οι πιτσιρικάδες αρπάζουν τις ευκαιρίες από τα μαλλιά, το μάτι τους γυαλίζει και όλα αυτά συμβαίνουν επειδή ο ‘’παππούς’’ τους εμπιστεύεται και τους το δείχνει στη πράξη!
Οι ξένοι είναι πολύτιμα εργαλεία, με έντονο το στοιχείο της ομαδικής νοοτροπίας και λογικής.
Ο Πρίντεζης κάνει ώριμη χρονιά με πολύ καλό μπάσκετ στο παρκέ και ηγετικά στοιχεία έξω από αυτό.
Ο Σπανούλης δίνει απαντήσεις σε όσους τον έχουν κατά καιρούς αμφισβητήσει. Είναι μεγάλος σκόρερ (θυμίζει άλλες εποχές!), πασάρει άριστα όταν θέλει και γενικά οδηγεί με συνέπεια την Ολυμπιακό στη κορυφή, δικαιώνοντας την επιλογή του προπονητή του να χτίσει την ομάδα γύρω από αυτόν.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ
Ότι και να γίνει στο παιχνίδι αυτό ο Ολυμπιακός είναι 100% επιτυχημένος, όπως άλλωστε είναι και ο Παναθηναϊκός. Απέναντι στη ΤΣΣΚΑ είναι το αουτσάιντερ. Αυτό είναι και το μεγάλο του πλεονέκτημα! Ότι δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει. Το αντίθετο μάλιστα, θα είναι κερδισμένος μόνο κι μόνο από τη συμμετοχή του και την εμπειρία που θα αποκτήσουν οι παίκτες του.
Όμως επειδή μιλάμε μόνο για ένα παιχνίδι, όλα μπορούν να συμβούν! Αν η ομάδα του Πειραιά βρει τα πατήματά της και αντέξει τα κορμιά των ρώσων μπορεί να κερδίσει! Η πίεση στην άμυνα, τα αμυντικά ριμπάουντ και τα λάθη θα κρίνουν πολλά. Ο ρυθμός θα είναι το κλειδί, αφού οι ρώσοι δείχνουν ανήμποροι να διαχειριστούν ‘’έξυπνες’’ ομάδες. Αν καταφέρει ο Ολυμπιακός λοιπόν να τους κρατήσει κάτω από τους 70 πόντους θα έχει μεγάλες πιθανότητες να πάρει το παιχνίδι.

Ας απολαύσουμε τον αυριανό τελικό κι ας ευχηθούμε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στον άξιο εκπρόσωπο της χώρας μας Ολυμπιακό!

Δεσποτάκης Μάριος
basketball Coach

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728