Φυσική κατάσταση ή Φυσικές ικανότητες

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΛΙΑ MSc



Η προπονητική είναι κορεσμένη με όρους, πολλοί από αυτούς είναι αφηρημένοι και σχετικά δύσκολο να προσδιοριστούν. Ο όρος φυσική κατάσταση χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει πολλές διαφορετικές φυσικές ικανότητες.

Στην Ελλάδα ο όρος φυσική κατάσταση παραπέμπει άμεσα στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας, άσχετα με το άθλημα, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μιλάμε για βελτίωση των φυσικών ικανοτήτων του αθλητή, ανάλογα με το άθλημα.
Αν είστε αθλητής, ο όρος φυσική κατάσταση παίρνει μια ελαφρώς διαφορετική έννοια, κάθε είδους προπόνηση που δεν είναι προπόνηση του αθλήματος, εννοείται σαν προπόνηση φυσικής κατάστασης, αλλά στην πραγματικότητα θα έπρεπε αυτού του είδους η προπόνηση να είναι πολύ συγκεκριμένη, ενδεχομένως για να σας κάνει καλύτερο παίκτη με άμεση εφαρμογή στη βελτίωση των δεξιοτήτων.
Για να συνοψίσουμε, για τους αθλητές η ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων είναι η προπόνηση που θα βελτιώσει έμμεσα τη δυνατότητά τους για εξειδικευμένη προπόνηση στο άθλημά τους, περιορίζοντας τις αδυναμίες τους, βελτιώνοντας την ποιότητα των δεξιοτήτων στο άθλημά τους και ενισχύοντας την ικανότητα του σώματός τους για να χειριστεί μεγαλύτερο φόρτ

ο εργασίας.
Συνήθως μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, οι αθλητές επικεντρώνονται στην αερόβια προπόνηση για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση των μυοσκελετικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και στη βελτίωση της δύναμής τους.
Ενώ η αερόβια ικανότητα είναι γενετικά προκαθορισμένη στον καθένα μας, η βελτίωση των υπόλοιπων ικανοτήτων μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον αθλητή να βελτιώσει τον τρόπο που κινείται στο άθλημά του, και αυτό μπορεί να συμβεί με τον καλύτερο τρόπο όταν ο αθλητής απέχει από την προπόνηση του αθλήματος του.


"Η θέληση για τη νίκη είναι σημαντική, αλλά η βούληση για την προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας." Joe Paterno, Penn State football coach

ΠΗΓΗ  http://giorgosskolias.blogspot.com

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728