Αντίπαλος η επιτυχία

ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ
Το σημερινό άρθρο δεν θα είχε την σημασία του αν οι νίκες των εκπροσώπων μας στα πρώτα παιχνίδια των προημιτελικών της Euroleague ήταν business as usual (συνηθισμένες). Το "στραπατσάρισμα″ της Maccabi από τους πράσινους και το "σπάσιμο" της έδρας της Siena με το καλημέρα από τους ερυθρόλευκους έκαναν μεγάλη αίσθηση.

Τα προγνωστικά ήθελαν τον Παναθηναϊκό οριακά φαβορί και τον Ολυμπιακό κανονικό αουτσάιντερ όσον αφορά τις δύο σειρές.  Οι δύο ελληνικές ομάδες όμως άστραψαν και βρόντηξαν στις πρεμιέρες τους, πράγμα που όλοι χαρήκαμε και απολαύσαμε, αλλά τώρα χρειάζεται σωστή διαχείριση για να μην υπάρξει αποπροσανατολισμός. 

Υπάρχει προηγούμενο

Το περυσινό πάθημα του Ολυμπιακού που μετά την συντριβή της Siena έχασε τρία συνεχόμενα παιχνίδια είναι το καλύτερο παράδειγμα για να "συνετίσει″ τους παίκτες και των δύο ομάδων. Είμαι σίγουρος ότι τα έμπειρα προπονητικά επιτελεία των ομάδων δεν θα αφήσουν ανεκμετάλλευτο το συγκεκριμένο παράδειγμα.

Η συμπεριφορές παικτών και προπονητών άλλωστε μετά τον αγώνα και οι δηλώσεις τους έδειξαν μάλιστα ότι στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν ήδη συσχετίσει τα δύο γεγονότα. Ο Παναθηναϊκός σαν οργανισμός, είναι εξαιρετικά "μπαρουτοκαπνισμένος″ σε τέτοιες καταστάσεις, για να αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους.

Ο Ολυμπιακός σαν ομάδα δεν έχει την ανάλογη εμπειρία αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός "σοφού". Μπορεί οι περισσότεροι παίκτες να άλλαξαν αλλά υπάρχει ο Σπανούλης και το προπονητικό επιτελείο για να το μεταφέρουν και στους υπόλοιπους.

Έτοιμοι για άλλο παιχνίδι

Ξεκινώντας από τον Παναθηναϊκό, όλοι ευχόμαστε σήμερα το δεύτερο παιχνίδι της σειράς να εξελιχθεί σαν το πρώτο. Όμως αυτό συμβαίνει σπάνια. Ακόμα και αν οι πράσινοι παρουσιαστούν εξίσου καλοί, η Maccabi είναι πολύ δύσκολο να είναι τόσο κακή σε δεύτερο συνεχόμενο αγώνα.Επομένως θα πρέπει να οι παίκτες του Παναθηναϊκού να είναι έτοιμοι για ένα διαφορετικό παιχνίδι, πιθανότητα ένα σκληρό ντέρμπι με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Οι δηλώσεις όλων στον Παναθηναϊκό δείχνουν ότι θέλουν σε κάθε περίπτωση να χαμηλώσουν οι τόνοι για να προλάβουν την πιθανότητα να υπάρξει χαλάρωση ενόψει του δεύτερου αγώνα.

Παρόλα αυτά ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχει μια ευφορία μεταξύ των παικτών, μια υπεραισιοδοξία ότι δύσκολα ή εύκολα θα νικήσουν στο δεύτερο παιχνίδι. Μια επίπλαστη εντύπωση ότι η διαφορά των δύο ομάδων είναι όπως φάνηκε στην πρώτη αναμέτρηση.

Ένα άλλο στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η πληγωμένη υπερηφάνεια της αντίπαλης ομάδας και να αξιολογηθεί η αναμενόμενη αντίδραση της.

Οι προπονητές του ξέρουν

Το DVD σε αυτή την περίπτωση παίζει σπουδαίο ρόλο. Επειδή στον συγκεκριμένο αγώνα οι γηπεδούχοι είχαν υψηλό επίπεδο εκτέλεσης και ο αντίπαλος ήταν εκτός συγχρονισμού δεν σημαίνει
ότι δεν υπάρχουν πράγματα που θέλουν μια δεύτερη ματιά.Για παράδειγμα η χαλάρωση και κάποια λάθη στο τελευταίο δεκάλεπτο μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν σημείο συζήτησης. Το παιχνίδι άλλωστε διαρκεί τέσσερα δεκάλεπτα και ο Obradovic με τον Ιτούδη έχουν τα μάτια του ανοιχτά σε όλα τα 2400 δευτερόλεπτα.  

Στην περίπτωση που ο επόμενος αγώνας είναι ντέρμπι οι πράσινοι πρέπει να είναι υποψιασμένοι, να μην αιφνιδιαστούν, και ήρεμοι να παίξουν και σε τέτοιες συνθήκες. Πρέπει επομένως να καταλάβουν ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να καταβάλουν εκ νέου περισσότερη ένταση από τον αντίπαλο, να δείξουν την ίδια αυτοσυγκέντρωση.

Το γεγονός ότι κέρδισες το προηγούμενο παιχνίδι, δεν σου δίνει το δικαίωμα να θεωρήσεις ότι είναι δεδομένη η νίκη και στο επόμενο, απλά και μόνο δίνοντας το παρόν στο παρκέ.

Από την άλλη το momentum είναι με τον Παναθηναϊκό και πρέπει να εκμεταλλευτεί "την βόλτα επάνω στο κύμα της νίκης".   Η σειρά έχει ακόμα πολύ δρόμο και πρέπει να προχωρήσει αγώνα τον αγώνα και κατοχή με κατοχή χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις.

Αν για ένα πράγμα είμαι σίγουρος είναι ότι όλα αυτά πέρασαν και συνεχίζουν να γαργαλάνε τη σκέψη του Obradovic γνωρίζοντας όσο κανένας τα μονοπάτια προς την επιτυχία. Το θέμα είναι να το κατανοήσουν οι παίκτες. Είναι ανθρώπινο μερικές φορές οι παίκτες να χαλαρώνουν. Ας ελπίσουμε πως δεν θα το κάνουν. Άλλωστε αν χαθεί το σημερινό παιχνίδι το πλεονέκτημα περνά αυτόματα στην πλευρά της Maccabi

Παρόμοια κατάσταση

Περίπου τα ίδια πράγματα ισχύουν και για τον Ολυμπιακό. Η διαφορά (σημαντική) είναι ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν κάνει ήδη το break. Το επόμενο παιχνίδι (αύριο) δεν έχει για αυτούς την πίεση που θα έχει για τους γηπεδούχους. Είναι αυτό που λέμε ευκαιρία.

Λογικά και η Siena θα αντιδράσει όπως κάθε πληγωμένη ομάδα. Όμως σε αντίθεση με την περίπτωση της Maccabi για αυτήν τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Άλλο το 0-2 εκτός έδρας και άλλο στην έδρα σου.

Έχω την διαίσθηση ότι αν δεν κάνει εξαιρετικό παιχνίδι ο McCalebb τα πράγματα θα είναι πάλι δύσκολα για μια ομάδα που δείχνει να ολοκληρώνεται ο κύκλος της. ειδικά αν η πορεία της σταματήσει σε αυτή την φάση.Καλό θα είναι πάντως ακόμα και αν ο Ολυμπιακός δεν τα καταφέρει στο δεύτερο παιχνίδι να στείλει την Siena στο ΣΕΦ ξεζουμισμένη από ενέργεια και τρομαγμένη. Ο φόβος αν φωλιάσει στους παίκτες μιας ομάδας είναι το πρώτο βήμα προς την αποτυχία.

Πάντως ότι και να γίνει στα δεύτερα παιχνίδια πάλι θα (ξανά)χρειαστεί διαχείριση του οποιουδήποτε αποτελέσματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η σειρά και για τους δύο τελειώνει στις τρεις νίκες…
Πηγή: www.basketblog.gr
  

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728