Ο ΠΕΤΖΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ


                                          Ο ΠΕΤΖΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΔΡΑΣΗ
                                                                   Γιώργος Αδαμόπουλος
                                                                       http://www.basketblog.gr/
                                                               


Τα 13 χρόνια θητείας στο ΝΒΑ μόνο γρουσούζικα δεν ήταν. Άλλωστε, στην 13η σεζόν του στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, κατέκτησε το παρθενικό του δαχτυλίδι πρωταθλητή! Και με αυτή την ανάμνηση αποφάσισε να αποσυρθεί. Ο 34χρονος Πέτζα Στογιάκοβιτς ανακοίνωσε μέσω της ελληνικής έκδοσης της επίσημης ιστοσελίδας του ΝΒΑ την αποχώρησή του από την ενεργό δράση και φεύγει όχι μόνο με ψηλά το κεφάλι, αλλά και ως πρωταθλητής. "Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και η στιγμή για ν’ αποχωρήσω. Ουσιαστικά, την απόφαση αυτήν την έλαβα μόλις κατακτήσαμε το πρωτάθλημα με τους Μάβερικς. Απλά το λοκ-άουτ στο ΝΒΑ παρέτεινε λίγο την ανακοίνωση της απόφασης.

Ήμουν τυχερός γιατί τόσο στην καριέρα μου στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ όσο και στο ΝΒΑ στους Κινγκς, στους Χόρνετς και στους Μαβς είχα την ευκαιρία να βρεθώ μαζί με σπουδαίους παίκτες και να ζήσω πολύ δυνατές στιγμές", τόνισε ο Πέτζα. 



Την απόφασή του σχολίασε και ο κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, δηλώνοντας ότι "είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην ιστορία του πρωταθλήματος. Η επιτυχία του ήταν αποτέλεσμα της ακούραστης θέλησης του για δουλειά ώστε να γίνει ο καλύτερος. Η υστεροφημία του φτάνει πέρα από το ταλέντο του στα τρίποντα και τον τίτλο που κατέκτησε με
τους Μάβερικς. Ο Πέτζα ήταν ένα μέρος του κύματος των διεθνών αστέρων που βοήθησαν να εξαπλωθεί το ΝΒΑ στον υπόλοιπο κόσμο και ενέπνευσε χιλιάδες θαυμαστών να παίξουν το παιχνίδι του μπάσκετ".

Ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ αποχωρεί ως 4ος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ σε τρίποντα, μετρώντας 1.760 εύστοχα σουτ πίσω από τα 7,25μ. και μπροστά του βρέθηκαν μόνο οι Ρέι Άλεν, Ρέτζι Μίλερ και Τζέισον Κιντ! Ενώ το 2006 δέχθηκε ασφυκτικό πρέσινγκ από τους Λέικερς για να υπογράψει στο Λ.Α.!    


Ο Στογιάκοβιτς φόρεσε και την φανέλα της Ιντιάνα, ενώ ολοκλήρωσε την καριέρα του στο ΝΒΑ με μ.ο. 17π. και 40% στα τρίποντα! Τα προβλήματα στη μέση του στέρησαν εσχάτως την εκρηκτικότητά του και ο ίδιος τόνισε πως "πρέπει να ξέρεις πότε είναι η ώρα να πεις αντίο. Δεν έμεινε κάτι άλλο ν’ αποδείξω, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ούτε υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα ν’ αποχωρείς ως πρωταθλητής. Δεν υπήρξα ποτέ ματαιόδοξος στην ζωή μου κι επειδή τα προβλήματα με την μέση ήταν ανυπόφορα τα τελευταία χρόνια, είχα βάλει ως όριο το περασμένο καλοκαίρι".

Μάλιστα, φέρεται να έχει δεχθεί προτάσεις από Σακραμέντο και Ντάλας για θέση παράγοντα, όμως εκείνος για την ώρα απαντά ότι "δεν γνωρίζω αν θα παραμείνω στο χώρο του μπάσκετ και ειδικότερα στο ΝΒΑ. Έχω κάνει κάποιες συζητήσεις με ομάδες, αλλά όλα είναι ανοιχτά. Μπορεί και να επιστρέψουμε με την οικογένειά μου στην Ελλάδα. Ακόμα είναι νωρίς. Θέλω να κάτσω να σκεφτώ και ν’ αποφασίσω χωρίς βιασύνη". Σε αντίθεση, κοινώς, με την εμπιστοσύνη στο ένστικτο, όταν σούταρε. Όπως όταν κατέκτησε δις τον διαγωνισμό τριπόντων (2002,2003) στο All-Star Game! 

                             

Ο Πέτζα ανυπομονεί πια για την τελετή παραλαβής των δαχτυλιδιών του περσινού πρωταθλήματος και θα βρεθεί στο Ντάλας όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της εκδήλωσης. Λέγοντας πως "θα είναι μοναδική στιγμή. Σκέφτομαι ώρες-ώρες πόσοι πραγματικά σπουδαίοι παίκτες δεν είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα πρωτάθλημα. Χωρίς να θεωρώ ότι μία καριέρα κρίνεται μόνο από το αν έχεις κατακτήσει το πρωτάθλημα, ωστόσο είναι ένα τρομερό επίτευγμα.

Η χρονιά όπως ολοκληρώθηκε, έμοιαζε σαν παραμύθι. Από τους Χόρνετς βρέθηκα στους Ράπτορς κι από εκεί επέλεξα τους Μάβερικς γιατί πίστευα ότι είχαμε πιθανότητες για πρωτάθλημα. Υπήρχε χημεία με τον Νοβίτσκι, τον Κιντ, τον Τέρι και τους υπόλοιπους. Ήταν ένα τρομερό γκρουπ παιδιών. Ένιωσα σα να παίζαμε χρόνια μαζί"…



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728