Προπόνηση, Κίνηση και Συναίσθημα (του Γιώργου Σκόλια)

.......Οι έρευνες δείχνουν ότι σε κάθε νέα εμπειρία, ο εγκέφαλος θα ξεκινήσει για πρώτη φορά απάντηση αποφυγής του ερεθίσματος, ως ένας προστατευτικός μηχανισμός, προτού πεισθεί ότι δεν υπάρχει καμία απειλή, μετά από αυτό θα είναι σε θέση να κινήσει τα μονοπάτια ανταμοιβής στον εγκέφαλο και να ενεργοποιήσει μια απάντηση προς το ερέθισμα.
  Αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου ενός αθλητή ή γυμναζόμενου όταν προσπαθούμε να του μάθουμε νέες ασκήσεις – κινήσεις, ειδικά σε ένα νέο για αυτόν περιβάλλον και άγνωστο σε αυτόν γυμναστή – προπονητή, είναι μια απάντηση αποφυγής του ερεθίσματος. Εάν το άτομο δεν νιώσει ότι βρίσκεται σε ένα φιλικό περιβάλλον θα συνεχίσει να βρίσκεται σε απάντηση αποφυγής του ερεθίσματος, αν και δεν υπάρχουν ακόμη έρευνες που να αποδεικνύουν ότι σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση το άτομο δεν μπορεί να αναπτύξει νέες νευρολογικές οδούς για τη βελτιστοποίηση της ικανότητας κίνησης και την αύξηση της λειτουργικότητας, το πιο πιθανό είναι ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί.
.....
Περισσότερο από δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκτητος διατύπωσε ότι "ο άνθρωπος δεν συγκινείται από τα γεγονότα, αλλά απλώς από την άποψή του για αυτά" Με αυτό, ο Επίκτητος άφησε να εννοηθεί ότι η αντίληψη οδηγεί στο συναίσθημα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε κίνηση που απαντά σε αυτό το συναίσθημα.
  Τον δέκατο ένατο αιώνα, οι ψυχολόγοι συμφώνησαν ότι το συναίσθημα είναι η αντίδραση του εγκεφάλου για την αντίληψη (συνειδητή ή υποσυνείδητη) των φυσιολογικών αλλαγών, το οποίο προκαλείται από έναν εσωτερικό ή εξωτερικό γεγονός. Χάρη στις σύγχρονες έρευνες στις νευροεπιστήμες, αρχίζουμε να προσδιορίζουμε τα μονοπάτια του εγκεφάλου που συνδέονται στενά με το συναίσθημα καθώς και την κίνηση.
  Όλως περιέργως, τα μονοπάτια της κίνησης διασταυρώνονται με τα συναισθηματικά......

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΛΙΑ ΕΔΩ: http://giorgosskolias.blogspot.com/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728