Αρχές ομαδικής άμυνας


Η συνοχή της ομάδας στην άμυνα είναι αποτέλεσμα πολύωρης και αδιάκοπης εργασίας του συνόλου με στόχο την ατομική και ομαδική βελτίωση.
Αρχές και στόχοι άμυνας:
1.Συνεχής πίεση στον παίκτη που έχει την μπάλα.
2.Κατευθύνουμε αυτόν και την μπάλα προς την πλάγια γραμμή.
3.Πιέζουμε τους αντιπάλους χωρίς την μπάλα και σε απόσταση μιας πάσας, ενώ τους παίκτες της αδύνατης πλευράς μένουμε ανάμεσα σε αυτούς και την μπάλα δημιουργώντας τρίγωνο.
4.Το back door του παίκτη χωρίς μπάλα αντιμετωπίζεται κε μετωπιαία στροφή.

5.Οι αμυντικοί που μαρκάρουν παίκτη στη αδύνατη πλευρά πρέπει να έχουν το εσωτερικό τους πόδι μέσα στην ρακέτα και κατ» εξαίρεση του κανόνα να ακουμπάνε την νοητή γραμμή που ενώνει τα δύο καλάθια ή να έχουν και τα δύο πόδια εκτός ρακέτας αν πρέπει να δώσουν βοήθεια ή να μαρκάρουν έναν αξιόλογο σουτέρ αντίστοιχα.
6.Παίκτης που φυλάσσεται στην δυνατή πλευρά και σε θέση low post μαρκάρεται κατά 3/4 από μπροστά με πλάτη προς το high post ή την baseline ανάλογα με το που βρίσκεται η μπάλα.Στην άμυνα του ψηλού έχουμε και ειδικές περιπτώσεις τις οποίες χρησιμοποιούμε σε ειδικές ανάγκες (π.χ. παγίδα στον ψηλό ή άμυνα 100% απο μπροστά).
7. Παίκτης που από την αδύνατη πλευρά (weak side) κινείται προς την δυνατή πλευρά αντιμετωπίζεται με δυναμικό «τσεκάρισμα» και 100% φύλαξη από μπροστά έως ότου απομακρυνθεί από την ρακέτα.
8.Αποφεύγουμε βοήθειες μεταξύ περιφερειακών εκτός και αν ο παίκτης που μαρκάρουμε δεν είναι καλός σουτέρ.
9.Δεν πηδάμε σε προσποιήσεις αλλά με το σταμάτημα της ντρίπλας πιέζουμε την μπάλα ενώ οι άλλοι τέσσερις αμυντικοί κλείνουν τις γραμμές πάσας.
10.Εάν χάσουμε την αμυντική μας ισορροπία είναι προτιμότερο να κάνουμε φάουλ και βέβαια σε καμμία περίπτωση να μην μείνουμε αμέτοχοι στις βοήθειες των συμπαικτών μας προς εμάς.

11.Δεν δίνουμε ποτέ διάδρομο από τελική, εάν όμως γίνει αυτό τότε επιστρατεύουμε τον μηχανισμό της περιστροφής (Defensive Rotation) δίνοντας μεγάλη έμφαση στη βοήθεια της βοήθειας.Εάν η μπάλα βγει στην περιφέρεια τότε η έξοδος προς τον παίκτη της μπάλας (close out) δίνει έμφαση στην κάλυψη της διείσδυσης και κατά δεύτερον στην κάλυψη του σουτ.
12.Οποιοδήποτε σουτ πρέπει να έχει αμυντικό χέρι και να ακολουθεί ομαδικό block out, ενώ σουτ ξεμαρκάριστο από πιθανή ρήξη της ομαδικής αμυντικής ισορροπίας πρέπει να καλύπτεται από τον κοντινότερο παίκτη χωρίς ενδοιασμούς.Επιτρέπονται οι αλλαγές ιδιαίτερα στα τελευταία 8 δευτερόλεπτα της άμυνας.
13.Μερικές ειδικές αρχές της ομαδικής άμυνας:
  • Όταν η μπάλα είναι μέσα στην ρακέτα όλη η άμυνα (5 παίκτες) πρέπει να είναι μέσα (βύθισμα στην ρακέτα).
  • Όλοι μαρκάρουμε και κάνουμε μπλοκ χωρίς ατομικές σκέψεις (όλοι μαρκάρουμε όλους).
  • Σταματάμε κάθε lay up χωρίς ενδοιασμούς και ¨παλεύουμε¨για κατοχή μπάλας.
  • Μπάλα που κυλιέται στο έδαφος πρέπει να κυνηγιέται με ¨βουτιές¨.
  • Τα επιθετικά φάουλ που κερδίζει η άμυνα είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς κια συνοχής πέντε ανθρώπων.
ΠΗΓΗ: http://www.peristerionasbc.gr/

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...

https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728