Συνέντευξη του Μάνου Μανουσέλη - Στους 'ΠΕΛΑΡΓΟΥΣ'


ΠΗΓΗ http://coachdelios.blogspot.com

                                                       Συνέντευξη του Μάνου Μανουσέλη 
Στον Σάκη Δέλλιου  (Μέλος των Πελαργών)


    1. Ελληνικό Μπάσκετ: Απλά μια κρίση ή παίρνουμε την κάτω βόλτα;
    - Κρίση υπάρχει στο επαγγελματικό μπάσκετ. Η γενικότερη οικονομική κατάσταση μοιραία επηρεάζει και τον αθλητισμό. Ότι ξέραμε πρέπει να τα ξεχάσουμε. Έχει και καλή πλευρά αυτή η εξέλιξη. Θα μείνουμε μόνο όσοι αγαπάμε αληθινά το άθλημα. Θα αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη διότι δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμες λύσεις. Θα
δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στα νέα παιδιά.
   
    2. Φυγή Αγγελόπουλων και ενδεχομένως των Γιαννακόπουλων θα σημαίνει ισορροπία στο Ελληνικό Πρωτάθλημα;
    - Θα πρέπει να περιμένουμε να καθίσει η σκόνη από τις εξελίξεις και να μορφοποιηθεί η νέα τάξη πραγμάτων για να έχουμε άποψη. Είναι φανερό ότι αν πάψουν οι δύο μεγάλοι να έχουν 15 φορές μεγαλύτερο μπάτζετ από τις υπόλοιπες ομάδες, τότε θα μπορούν και άλλες ομάδες να διεκδικούν το πρωτάθλημα.
   
    3. Ποια λάθη έγιναν στον χώρου του Ελληνικού Μπάσκετ κατά την γνώμη σας την τελευταία 5ετία;
    - Η λίστα με τα μεγάλα λάθη ξεκινάει πολύ παλιότερα, όταν οι ομάδες σταμάτησαν να έχουν κεντρική
διαχείριση τηλεοπτικών, όταν δεν μπήκαν κανόνες στην είσοδο των ξένων και των κοινοτικών, όταν σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά σε συμβόλαια χωρίς να νοιάζεται κανένας για τις υποδομές. Η ανικανότητα του μπάσκετ να παρέμβει σαν χώρος στα φαινόμενα βίας στις εξέδρας και η αποχώρηση μεγάλων προσωπικοτήτων μίκρυναν το άθλημα και άφησαν χώρο για να δράσουν κάποιοι άλλοι με μοναδικό γνώμονα το προσωπικό τους συμφέρον.
   
    4. Κρίση στην Α1 κατηγορία από εκεί και κάτω (A2–B–Γ) τι έχουμε; Χάος; Ή έχουμε θησαυρό και δεν ξέρουμε πώς να τον αξιοποιήσουμε;
    - Η κρίση διορθώνει από μόνη της λάθη που όλοι τα βλέπουμε αλλά δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό, διότι είμαστε βολεμένοι ή αδιάφοροι. Η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη για το μπάσκετ που έτσι κι αλλιώς ήταν αποπαίδι του συστήματος. Οσα έπαιρνε μια μέτρια ομάδα ποδοσφαίρου ήταν ο συνολικός προϋπολογισμός της ομοσπονδίας μπάσκετ.
   
    5. Τι θα λέγατε στους παράγοντές που ασχολούνται με το άθλημα του Μπάσκετ;
    - Να ρωτήσουν τον εαυτό τους για ποιο λόγο ασχολούνται με το μπάσκετ. Αν η απάντηση είναι ότι θέλουν να προσφέρουν τότε να συνεχίσουν…
   
    6. Ποία η γνώμη σας για το Fan Club τις Εθνικής ομάδος Μπάσκετ “ΠΕΛΑΡΓΟΙ”;
    - Οι Πελαργοί είναι μια νότα αισιοδοξίας στις ασχήμιες που βλέπουμε στις εξέδρες κάθε χειμώνα. Ετσι θα έπρεπε να είναι η νοοτροπία όλων των φιλάθλων, τουλάχιστον στο μπάσκετ.
   
    7. Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2011 στην Λιθουανία. Τι να περιμένει ο φίλαθλος από την Εθνική μας ομάδα; Ποια η εκτίμηση σας;
    - Ας δούμε πρώτα ποια θα είναι η ομάδα και μετά θα δούμε πόσο ψηλά θα μπορέσει να φτάσει. Η κρίση στην χώρα πάντως πιστεύω ότι θα συσπειρώσει τα παιδιά και τους προπονητές και το αποτέλεσμα θα είναι να αποδώσουν στο γήπεδο το καλύτερο που μπορούν.
   
    8. Μια από τις καλύτερες στιγμές σας ως προπονητή είναι η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων ανδρών το 2005 στην Αργεντινή. Τι υπάρχει για το μέλλον του Ελληνικού Μπάσκετ στις μικρές Εθνικές ομάδες;
    - Είπαμε ότι κρίση υπάρχει μόνο στο επαγγελματικό μπάσκετ. Στα υπόλοιπα επίπεδα το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει μπει σε ένα δρόμο και λειτουργεί. Συνεχίζουν και βγαίνουν παίκτες, η παραγωγική διαδικασία είναι πετυχημένη και μπορεί να μην έχουμε συχνά στην ίδια ηλικία δέκα καλούς παίκτες όπως έγινε με τους 84ρηδες, αλλά το υλικό είναι γενικά καλό και έχει δυνατότητες. Μένει να γίνει η κατάλληλη δουλειά από όλους μας.
   
    9. Η Εθνική ομάδα Μπάσκετ γυναικών έκανε τον κύκλο της;
    - Ο Κώστας Μίσσας και οι συνεργάτες έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά με τα κορίτσια τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι στις εθνικές ομάδες υπάρχει πάντα συνέχεια διότι έρχεται κάθε χρόνο νέο αίμα. Δουλειά χρειάζεται και θα έρθουν τα αποτελέσματα.
   
    10. Ασχοληθήκατε δέκα χρόνια με το μπάσκετ γυναικών. Tα πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα Ελλάδος τα κατακτήσατε με τον Σπόρτιγκ με ρεκόρ 111 νίκες και 6 ήττες που έμειναν στην ιστορία, αλλά σας θεώρησαν αποτυχημένο και απολυθήκατε. Μήπως ο προπονητής είναι το εξιλαστήριο θύμα;
    - Έμαθα πολλά από τα δέκα χρόνια στο μπάσκετ γυναικών. Οι κοπέλες μπορεί να μην έχουν τα αθλητικά προσόντα των ανδρών, αλλά εκτελούν με συνέπεια που θα την ζήλευαν και αγόρια. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από την θητεία μου στον Σπόρτιγκ και λυπάμαι που αυτή η ομάδα δεν πρωταγωνιστεί σήμερα διότι είναι το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας του αθλήματος στην χώρα. Οι προπονητές, αργά ή, γρήγορα, έχουν ημερομηνία λήξεως, όσο σπουδαίοι και αν είναι.
   
    11. Ποίο το μέλλον του Έλληνα προπονητή στην Ελλάδα και ποιο το μέλλον του ανά τον κόσμο;
    - Το μέλλον του φτασμένου Έλληνα προπονητή δεν είναι στην Ελλάδα, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Αλλά και το να βρει δουλειά έξω δεν είναι καθόλου εύκολο. Ευτυχώς κάποιοι σαν τον Κατσικάρη και τον Ζούρο ανοίγουν τον δρόμο.
   
    12. Υπάρχει χρήση αναβολικών ουσιών από παίκτες υψηλού επιπέδου; Ή είναι υποχρεωτική η χρήση αναβολικών ουσιών με την ευλογία της εκάστοτε Διοίκησης ώστε να διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδο οι παίκτες;
    - Τα αναβολικά και γενικά το ντόπινγκ είναι καταστροφή για την υγεία των παικτών και φροντίζουμε από πολύ νωρίς να τους εξηγήσουμε ότι θα πρέπει να έχουν κλειστά τα αυτιά τους στις εύκολες λύσεις που τους προτείνουν οι επιτήδειοι. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα η επιστημονική υποστήριξη των αθλητών από διατροφολόγους και εργοφυσιολόγους. Αυτοί είναι σε θέση να βοηθήσουν τους μπασκετμπολίστες να αντέξουν βαριά προγράμματα προπόνησης χωρίς να υποθηκεύσουν την ζωή τους.
   
    13. Τι θα συμβούλευε ο coach Μανουσέλης τον Έλληνα πάικτη;
    -      Να έχει τις σωστές προτεραιότητες: Πρώτα το σχολείο, μετά το μπάσκετ, να έχει σωστή νοοτροπία, να σέβεται, να είναι ταπεινός, να δουλεύει σκληρά, να έχει τα αυτιά του ανοικτά μέσα στο γήπεδο και κλειστά έξω από το γυμναστήριο σε όλους εκείνους που τον χαϊδεύουν και του λένε πόσο μεγάλος είναι.
   
    14. Τι κάνει σήμερα ο Μάνος Μανουσέλης;
    -   Ασχολούμαι με την εθνική παίδων και γράφω αναλύσεις για μπάσκετ
   
    15. Τελικά προπονητής ή δημοσιογράφος;
    - Εδώ που φτάσαμε είμαι προπονητής που μου αρέσει να γράφω…

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728