Ψυχολογικές δεξιότητες προπονητών

Ο προπονητής για να είναι αποτελεσματικός εκτός απο άριστη γνώση της τεχνικής και της τακτικής του αθλήματός του, πρέπει να κατέχει επικοινωνιακές και ψυχολογικές δεξιότητες έτσι ώστε να μπορεί να κατευθύνει την ομάδα στους στόχους της. Ο προπονητής εκτός απο το καθαρά αγωνιστικό μέρος πρέπει συγχρόνως να παρακινεί τους αθλητές για την καλύτερη προσπάθεια αλλά και να επιβραβεύει τους κόπους τους. Πρέπει να θέτει αξίες πανω στις οποίες να βασίζεται και να δουλεύει όλη η ομάδα.


Το στυλ του προπονητή μπορεί να είναι δημοκρατικό ή αυταρχικό. Το δημοκρατικό στυλ προσανατολίζεται περισσότερο στον αθλητή και είναι πιο συνεργατικό. Αντίθετα το αυταρχικό στυλ είναι επιβλητικό και προσανατολίζεται περισσότερο στο έργο απο ότι στον αθλητή. Η λήψη των αποφάσεων στο δημοκρατικό στυλ γίνεται με την συμμετοχή των παικτών ενώ στο αυταρχικό στυλ

γίνεται αποκλειστικά από τον προπονητή. Με το δημοκρατικό στυλ είναι πιο εύκολο να χαθεί ο έλεγχος της ομάδας σε κρίσιμες στιγμές, ενώ το αυταρχικό στυλ είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί. Ο ιδανικός προπονητής έχει στοιχεία και απο τα δύο στυλ και μπορεί να τα προσαρμόσει ανάλογα με την περίσταση. Έτσι οι αθλητές θα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι γιατί θα αισθάνονται ότι συνεισφέρουν περισσότερο στην ομάδα αλλά συγχρόνως θα υπάρχει και ο έλεγχος απο τον προπονητή.

Η καθοδήγηση της ομάδας ξεκινάει με τον καθορισμό των στόχων αλλά και το καθορισμό του περιβάλλοντος που θα δουλέψει η ομάδα. Για να πραγματοποιηθεί αυτό ορίζονται οι κανόνες οι οποίοι θέτουν τα όρια στα μέλη της ομάδας. Ο προπονητής είναι αυτός που θα καθοδηγήσει και θα επιβληθεί στην ομάδα ώστε να τηρούνται οι κανόνες που έχουν τεθεί. Δυστυχώς στις περισσότερες ομάδες οι κανόνες αυτοί είναι πολύ γενικοί και σχεδόν ανύπαρκτοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παίκτες να μην έχουν όρια στην συμπεριφορά τους. Επίσης αυτό αναγκάζει τον προπονητή να ασχολείται με τον καθορισμό νέων κανόνων κάθε φορά που προκύπτει κάποιο πρόβλημα χωρίς να έχει λάβει μέτρα για να το προλάβει πριν εμφανιστεί.

Η εξουσία που έχει ο προπονητής μέσα στην ομάδα δεν τον μεταμορφώνει αυτομάτως σε αποτελεσματικό ηγέτη. Ο προπονητής πρέπει πρώτα απο όλα να είναι αποδεκτός και σεβαστός απο τα μέλη της ομάδας. Χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια, αυτοκριτική, συστηματική σκέψη και συχνή αναθεώρηση των καταστάσεων, για να επιτύχει κάτι τέτοιο. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι οι αθλητές δεν θα προσπαθούν να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό με αρνητικές συνέπειες και στα αποτελέσματα.

Το κλίμα της ομάδας διαμορφώνεται και κατευθύνεται απο τον προπονητή. Η διατήρηση της συνοχής της ομάδας απαιτεί ξεχωριστή επικοινωνιακή ικανότητα αλλά και χρόνο απο την πλευρά του προπονητή. Χρειάζεται να κατανοεί τις ανάγκες του κάθε παίκτη ξεχωριστά, αλλά και να δρα κατάλληλα σε κάθε περίπτωση. Επίσης ο προπονητής θα πρέπει να κατανοεί τα λεκτικά αλλά και τα μη λεκτικά μηνύματα που δίνουν οι αθλητές του έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται, να παρεμβαίνει και προλαμβάνει διάφορες καταστάσεις.

ΠΗΓΗ http://northbasket.gr/


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στοfacebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.....
https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728