ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΟΔΚΕ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011


 
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011

1. Στη διάρκεια του εναρκτήριου Jump-ball, ο Α4 νομίμως χτυπά τη μπάλα προς το εμπρός γήπεδο την οποία αγγίζει ο Α5 και κατόπιν αυτή κυλά προς το πίσω γήπεδο, όπου και ανακτάται από τον Α3. Υπάρχει παράβαση εμπρός – πίσω για την ομάδα Β; .
            ΟΧΙ. Η ομάδα Α δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας.
14.1.1 Ο έλεγχος της μπάλας για μία ομάδα αρχίζει όταν ένας παίκτης της ομάδας αυτής έχει τον έλεγχο μιας ζωντανής μπάλας είτε διότι την κρατά, την προωθεί (ντριπλάρει), την έχει στην διάθεσή του.
30.1.2 Η μπάλα επιστρέφει παράνομα στο πίσω γήπεδο, όταν ο παίκτης της ομάδας που έχει τον έλεγχο της μπάλας είναι ο τελευταίος που αγγίζει τη μπάλα στο εμπρός του γήπεδο και μετά που ο ίδιος ή συμπαίκτης του, είναι ο πρώτος που αγγίζει τη μπάλα στο πίσω γήπεδο.

2. Ο Α4 ντριμπλάρει τη μπάλα στο δικό του πίσω γήπεδο όταν αυτή χτυπιέται (tap) από τον Β3
. Μετά από 1-2 δευτερόλεπτα, η κατοχή της μπάλας επανακτάται από τον Α4. Θα πρέπει οι διαιτητές να διακόψουν το μέτρημα των οκτώ (8) δευτερολέπτων τη στιγμή που Α4 έχασε προσωρινά τον έλεγχο της μπάλας;
            ΟΧΙ. Το χτύπημα (tap) της μπάλας από έναν αντίπαλο δεν προκαλεί την απώλεια ελέγχου της μπάλας για την ομάδα.  
14.1.3 Ο έλεγχος της μπάλας για την ομάδα τελειώνει, όταν:
· Ένας αντίπαλος κερδίζει τον έλεγχο της.
· Η μπάλα νεκρώνεται.
· Η μπάλα έχει αφήσει το χέρι/α του παίκτη σε προσπάθεια για καλάθι ή σε προσπάθεια για ελεύθερη βολή.

3. Ο Α4 ντριμπλάρει κοντά στην κεντρική γραμμή του γηπέδου, βρισκόμενος στο δικό του πίσω γήπεδο. Αποφασίζει να κάνει μια σκαστή πάσα, προς τον Α5, ο οποίος επίσης βρίσκεται στο πίσω γήπεδο. Η μπάλα, στη διάρκεια της πάσας, αναπηδά στο εμπρός γήπεδο και κατόπιν ανακτάται από τον Α5. Υπάρχει παράβαση μπρός – πίσω για την ομάδα Α;
            ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA 2011  Άρθρο 30 Κατάσταση 2, Παράδειγμα 2 Είναι νόμιμο, όμως, όταν ένας παίκτης της ομάδας  στο πίσω γήπεδο γίνεται αιτία η μπάλα να αγγίξει το εμπρός γήπεδο και εν συνεχεία ένας παίκτης της ίδιας ομάδας είναι ο πρώτος που αγγίζει την μπάλα είτε στο εμπρός γήπεδο είτε στο πίσω γήπεδο.
28.1.2 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από ένα επιτιθέμενο παίκτη που έχει και τα δύο πόδια του σε επαφή με το εμπρός γήπεδό του.

4. O Α4 στέκεται και με τα δύο του πόδια στο εμπρός γήπεδο του όταν επιχειρεί μία σκαστή πάσα προς τον Α5 που βρίσκεται επίσης με τα δύο του πόδια στο εμπρός γήπεδο. Κατά την αναπήδηση, η μπάλα «σκάει» πρώτα στο πίσω γήπεδο και κατόπιν αγγίζεται από τον Α5. Υπάρχει παράβαση μπρός – πίσω για την ομάδα Α;
            ΝΑΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA 2011 Άρθρο 30 Κατάσταση 2, Παράδειγμα 1
Η μπάλα έχει παράνομα επιστρέψει στο πίσω γήπεδο όταν ένας παίκτης της ομάδας  στο εμπρός γήπεδο γίνεται αιτία η μπάλα να αγγίξει το πίσω γήπεδο και εν συνεχεία ένας παίκτης της ίδιας ομάδας  είναι ο πρώτος που αγγίζει την μπάλα είτε στο εμπρός γήπεδο είτε στο πίσω γήπεδο.
30.1.1 Η μπάλα πηγαίνει στο πίσω γήπεδο μιας ομάδας, όταν αγγίζει ή αυτή αγγίζεται νόμιμα από ένα επιτιθέμενο παίκτη που έχει μέρος του σώματός του σε επαφή με το πίσω γήπεδο.

5. Ο Α4 ντριμπλάρει για πέντε (5) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδο της ομάδας Α, όταν καταλογίζεται ένα διπλό σφάλμα κατά των Α5 και Β5, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στο πίσω γήπεδο της Α ομάδας. Η επαναφορά δίνεται στην ομάδα Α με νέα οκτώ (8) δευτερόλεπτα ;
ΟΧΙ. 28.1.3 Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων θα συνεχιστεί για τον εναπομείναντα χρόνο, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, αποκτά το δικαίωμα της επαναφοράς της, εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο, σαν αποτέλεσμα διπλού σφάλματος.

6. Ο Α4 βρίσκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή (προερχόμενος από το δικό
του πίσω γήπεδο) όταν αποφασίζει να πασάρει στον Α5 που βρίσκεται στο δικό του πίσω γήπεδο. Είναι παράβαση μπρός- πίσω;
            ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA  Άρθρο 28, Κατάσταση 3, Παράδειγμα 1
         Κατά τη διάρκεια μίας ντρίμπλας από το πίσω γήπεδο στο εμπρός γήπεδο, η μπάλα πηγαίνει στο εμπρός γήπεδο μιας ομάδας όταν και τα δύο πόδια του ντριμπλέρ και η μπάλα είναι σε επαφή με το εμπρός γήπεδο.
        Νόμιμο παίξιμο. Ο Α4 δεν έχει και τα δύο πόδια στο εμπρός γήπεδο και για το λόγο αυτό συνεχίζει να βρίσκεται στο πίσω γήπεδο. Συνεπώς, δικαιούται να μεταβιβάσει την μπάλα στον Α5 που επίσης δεν είναι στο εμπρός γήπεδο.  (Η μέτρηση των οκτώ δευτερολέπτων θα συνεχιστεί).
28.1.2 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε: στη διάρκεια μιας ντρίμπλας από το πίσω γήπεδο στο εμπρός, και τα δύο πόδια του ντριμπλέρ και η μπάλα είναι σε επαφή με το εμπρός γήπεδο.

7. Ο Α4 ελέγχει τη μπάλα στο δικό του πίσω γήπεδο για πέντε (5) δευτερόλεπτα και κατόπιν την πασάρει στον Α5 που βρίσκεται επίσης στο πίσω γήπεδο της Α ομάδας. Ο Β5 χτυπά τη μπάλα με το πόδι του και αυτή καταλήγει εκτός ορίων. Η ομάδα Α θα έχει την επαναφορά από εκτός ορίων από το δικό της πίσω γήπεδο, με τρία (3) δευτερόλεπτα ν’ απομένουν για τη συμπλήρωση των οκτώ (8) δευτερολέπτων.
ΟΧΙ. 13.2 Ο παίκτης δε μπορεί να τρέξει με τη μπάλα, να τη κλοτσήσει ή να τη σταματήσει σκόπιμα με οποιοδήποτε μέρος του ποδιού του ή να τη χτυπήσει με τη γροθιά.
Ωστόσο ένα έρθει σε τυχαία επαφή ή η μπάλα αγγιχθεί από οποιοδήποτε μέρος του ποδιού, δεν είναι παράβαση.
Η καταστρατήγηση του Άρθρου 13.2 αποτελεί παράβαση.
28.1.3. Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων θα συνεχίζεται για τον εναπομείναντα χρόνο, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, αποκτά το δικαίωμα της επαναφοράς της, εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο, σαν αποτέλεσμα:
· Μπάλας που έχει καταλήξει εκτός ορίων.
· Τραυματισμού παίκτη της ίδιας ομάδας.
· Διαδικασίας αναπήδησης.
· Διπλού σφάλματος.
· Ακύρωσης ισοβαρών ποινών εναντίων και των δύο ομάδων.

8. Στη διάρκεια της επαναφοράς από το πίσω γήπεδο, ο Α4 πασάρει προς τον Α5. Η μπάλα αρχικά αγγίζεται από τον Β5, κυλά για 1-2 δευτερόλεπτα στο δάπεδο και κατόπιν ελέγχεται από τον Α5 που βρίσκεται επίσης στο πίσω γήπεδο. Οι διαιτητές ξεκινούν το μέτρημα των οκτώ (8) δευτερολέπτων αμέσως μόλις ο Α5 αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας.
ΟΧΙ. 28.1.1 Οποτεδήποτε σε επαναφορά, η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από οποιοδήποτε παίκτη στο πίσω γήπεδο και η ομάδα του παίκτη που την επαναφέρει διατηρεί τον έλεγχο της μπάλας στο δικό της πίσω γήπεδο, αυτή η ομάδα πρέπει να προκαλέσει το πέρασμα της μπάλας στο εμπρός γήπεδο σε οκτώ (8) δευτερόλεπτα.

9. Ο Α4 ντριμπλάρει για πέντε (5) δευτερόλεπτα στο πίσω γήπεδο της ομάδας Α, όταν καταλογίζεται ένα διπλό σφάλμα κατά των Α5 και Β5, οι οποίοι βρίσκονται στο εμπρός γήπεδο της Α ομάδας. Η επαναφορά δίνεται στο πίσω γήπεδο για την ομάδα Α με νέα οκτώ (8) δευτερόλεπτα.
ΟΧΙ. 35.2 Εάν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το διπλό σφάλμα μία ομάδα είχε τον έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα πρέπει να χορηγηθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων, πλησιέστερα στο σημείο της καταστρατήγησης.
28.1.3 Η περίοδος των οκτώ (8) δευτερολέπτων θα συνεχιστεί για τον εναπομείναντα χρόνο, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, αποκτά το δικαίωμα της επαναφοράς της, εκτός ορίων στο πίσω γήπεδο, σαν αποτέλεσμα διπλού σφάλματος.

10. Ο Α10 εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο για να αντικαταστήσει τον τραυματισμένο Α5. Την στιγμή εκείνη η Β’ ομάδα παίρνει time-out. Πριν τελειώσει το time-out, ο Α5 ανακάμπτει και εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο αντικαθιστώντας τον Α10. Οι διαιτητές επιτρέπουν την αλλαγή αυτή.
ΟΧΙ. ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA  Άρθρο 5, Κατάσταση 3, Παράδειγμα Εάν ένας παίκτης τραυματίζεται ή αιμορραγεί ή έχει μία ανοικτή πληγή και δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει αμέσως (σε περίπου 15 δευτερόλεπτα), αυτός πρέπει να αντικατασταθεί. Εάν ένα τάιμ άουτ χορηγηθεί σε οποιαδήποτε ομάδα την ίδια χρονική στιγμή που το χρονόμετρο είναι σταματημένο και εκείνος ο παίκτης ανακάμψει κατά τη διάρκεια του τάιμ άουτ, αυτός μπορεί να συνεχίσει να παίζει μόνο αν  το σήμα του σημειωτή για το time- out έχει ηχήσει πριν ένας διαιτητής γνέψει σ’ έναν αναπληρωματικό να γίνει παίκτης.
Ένας αντικαταστάτης του Α5 έχει ήδη εισέλθει στον αγώνα. Για το λόγο αυτό ο Α5 δεν μπορεί να επανέλθει μέχρις ότου κυλήσει μία φάση στο ρολόι του αγώνα.
5.6 Εάν ο τραυματισμένος παίκτης ή οποιοσδήποτε παίκτης που αιμορραγεί ή έχει ανοικτή πληγή ανακάμψει στη διάρκεια ενός τάϊμ - άουτ που πάρθηκε από οποιαδήποτε ομάδα, πριν ο σημειωτής υποδείξει την αντικατάσταση, αυτός ο παίκτης μπορεί να συνεχίσει να αγωνίζεται.

11. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2’ του παιχνιδιού, η Α’ ομάδα ζητάει νομίμως time out και κατόπιν πετυχαίνει καλάθι. Δεδομένου ότι το χρονόμετρο του αγώνα είναι σταματημένο και η μπάλα νεκρή, η γραμματεία ηχεί την κόρνα και ενημερώνει σχετικά τους διαιτητές οι οποίοι επιβεβαιώνουν την νόμιμη χορήγηση του time out στην Α’ ομάδα.
ΟΧΙ. 18.2.8 Ένα τάιμ άουτ δεν θα επιτρέπεται στην ομάδα που σκόραρε όταν το χρονόμετρο του παιχνιδιού σταματά, μετά από πετυχημένη καλαθιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο (2) λεπτών της τέταρτης περιόδου (ή των τελευταίων δύο (2) λεπτών κάθε παράτασης) εκτός κι εάν ένας διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

12. Ύστερα από shot του Α4 και ενώ η μπάλα βρίσκεται στον αέρα ηχεί η συσκευή των 24’’. Η μπάλα, αφού αγγίζει μόνο τον πίνακα, χτυπάει στον ώμο του Β4 και βγαίνει εκτός ορίων. Οι διαιτητές σφυρίζουν και δίνουν τη μπάλα στην Α’ ομάδα για επαναφορά από την τελική γραμμή.
ΟΧΙ. 29.1.2 Όταν ένα σουτ επιχειρείται κοντά στην λήξη της περιόδου των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων και η κόρνα ηχήσει ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, εάν η μπάλα χτυπήσει στον ταμπλό (όχι στη στεφάνη) ή αποτύχει να αγγίξει τη στεφάνη, υπάρχει παράβαση, ωστόσο εάν οι αντίπαλοι αποκτήσουν άμεσα και καθαρά έλεγχο της μπάλας, τότε το σήμα θα αγνοηθεί και ο αγώνας θα συνεχιστεί.
ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA  Άρθρο 29, Κατάσταση 1. Όταν σουτ για καλάθι επιχειρείται κοντά στη λήξη της περιόδου των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων και το σήμα ηχεί ενώ η μπάλα είναι στον αέρα, αν η μπάλα δεν αγγίξει τη στεφάνη, μία παράβαση έχει συμβεί, εκτός και εάν οι αντίπαλοι έχουν αποκτήσει άμεσα και καθαρά τον έλεγχο της μπάλας.

13. Στην προσπάθειά του ο Α5 να καρφώσει, η μπάλα εξοστρακίζεται από τη στεφάνη, χτυπάει στη συσκευή των 24’’ που βρίσκεται πάνω από το ταμπλό, και στη συνέχεια κερδίζεται (rebound) από το Β5. Οι διαιτητές βλέποντας ότι η Β’ ομάδα πήρε το rebound αφήνουν το πλεονέκτημα με τη Β’ ομάδα να φεύγει στον αιφνιδιασμό.
ΟΧΙ. 23.1.2 Η μπάλα είναι εκτός ορίων, όταν αυτή αγγίζει οποιοδήποτε αντικείμενο πάνω από τον αγωνιστικό χώρο.

14.O προπονητής είναι υπεύθυνος να ενημερώσει τους διαιτητές για τον αντικαταστάτη του αρχηγού στον αγωνιστικό χώρο.
ΝΑΙ. 7.7 Όταν ο αρχηγός αφήνει τον αγωνιστικό χώρο, ο προπονητής θα ενημερώνει το διαιτητή για το νούμερο του παίκτη που θα εκτελεί χρέη αρχηγού, στον αγωνιστικό χώρο.

15. Ο Α4 έχει στην κατοχή του τη μπάλα για επαναφορά από την πλάγια γραμμή, όταν στην προσπάθειά του να την επαναφέρει, αυτή σφηνώνεται στη στεφάνη. Οι διαιτητές καταλογίζουν την παράβαση και δίνουν τη μπάλα για επαναφορά από το ίδιο σημείο, στη Β’ ομάδα.
          ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ FIBA  Άρθρο 17, Κατάσταση 6, Παράδειγμα 2 Αυτή είναι μία κατάσταση αναπήδησης. Ο αγώνας επαναρχίζει με την εφαρμογή της διαδικασίας της εναλλασσόμενης κατοχής.
         12.3 Μία περίπτωση αναπήδησης (Jump – Ball) συμβαίνει όταν ζωντανή μπάλα σφηνώσει μεταξύ της στεφάνης και του ταμπλό.
12.5.1 Σε όλες τις περιπτώσεις αναπήδησης (Jump– ball) οι ομάδες θα εναλλάσσουν την κατοχή της μπάλας με επαναφορά της, από θέση εκτός ορίων από το πλησιέστερο σημείο στο οποίο συνέβη η αναπήδηση (Jump– ball).

                                                           
                                                                                Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                                                        Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728