Η πιό σημαντική ικανότητα ενός παίκτη είναι να κάνει σωστές επιλογές στον αγώνα.



ΑΠΟ ΤΟΝ COACH Τάκη Πανούλια
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://panoulias.blogspot.com/
ΠΗΓΗ http://img.pathfinder.gr/clubs/files/1025/12150.html

                                                   
Υπάρχουν πολλές ιδιότητες που μπορούν να χαρακτηρισθούν σαν πολύ σημαντικές στην αξιολόγηση ενός παίκτη του μπάσκετ. Ειδικά κατά την περίοδο της μεταβατικής περιόδου, και την μεταγραφική περίοδο οι προπονητές καλούνται να αξιολογήσουν το δικό τους έμψυχο υλικό, αλλά και τους παίκτες που επιθυμούν να εντάξουν στις ομάδες τους. Τα κριτήρια επιλογής διαφέρουν ανάλογα με την προπονητική φιλοσοφία του κάθε προπονητή. Ποιά ιδιότητα είναι αυτή που είναι η πιό σημαντική και με την οποία ο αθλητής αυτός μπορεί να βοηθήσει περισσότερο την ομάδα;

Σίγουρα τα σωματικά προσόντα και η ταχύτητα είναι σημαντικοί παράγοντες για την επιλογή ενός αθλητή του basketball. Όμως δεν είναι τίποτα άλλο από εργαλεία για τον αθλητή. Άν δεν είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει σωστά, το πλεονέκτημα παέι περίπατο. Ο παίκτης πρέπει να προπονηθεί σκληρά για να αξιοποιήσει τα προσόντα του με τρόπο που να συμβαδίζει με το αγωνιστικό στύλ της ομάδας του. Ο παίκτης που δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει ή δεν το κάνει με σταθερότητα είναι επιζήμιος για την ομάδα του. Πολλοί  παρασύρονται από την αθλητικότητα και τα προσόντα ενός αθλητή και παραμελούν άλλες πιο σημαντικές ιδιότητες.

Πολλές ψυχο-πνευματικές ικανότητες όπως το θάρρος, η αυτοεκτίμηση, η υπευθυνότητα, η

εργατικότητα (επαγγελματισμός) και η ευρηματικότητα μέσα στον αγώνα, είναι στοιχεία πάρα πολύ σημαντικά με τα οποία ο αθλητής μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του. Πολλά από αυτά όμως κομμάτι της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του κάθε αθλητή και δεν διδάσκονται. Συνήθως το μόνο που μπορεί να κάνει ο προπόνητής είναι να δώσει την ευκαιρία στον αθλητή να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του. Ο συναγωνιστικός αθλητισμός αναδυκνύει τον χαρακτήρα ενός αθλητή και δεν τον δημιουργεί.

Τέλος η τεχνική ικανότητα ενός αθλητή στις δεξιοτεχνίες του basketball, όπως η τρίπλα, το σούτ και η πάσα και τα άλλα στοιχεία του αθλήματος είναι πράγματα που πρέπει απαραίτητα να αξιολογηθούν και ειδικά οι επιθετικές δεξιότητες που είναι και πιό δύσκολο να τελοιοποιηθούν. Η σωστή και επίμονη προπόνηση στα foundamentals είναι απαραίτητη για την δημιουργία αυτοματισμού, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε στον αγώνα αυτά που μάθαμε στην προπόνηση. Στον αγώνα που η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη από την παρουσία θεατών, τον αντίπαλο κ.ά.

Σίγουρα σαν προπονητές θα θέλαμε οι παίκτες μας να έχουν όλες τις παραπάνω ιδιότητες και ακόμα περισσότερες που πιθανόν δεν ανέφερα και είναι εξίσου απαραίτητες. Η κάθε μία από τις ιδιότητες που εγώ αναφέρθηκα, γράφτηκαν εσκεμμένα με την σειρά αυτή, καθώς μεταβάλονται από την προπονητική διαδικασία μέσα σε μια σεζόν, αντιστρόφως ανάλογα από λιγότερο έως περισσότερο.

Το πιό επιθυμητό στοιχείο ή ικανότητα που πρέπει να έχει ένας αθλητής για να βοηθήσει την ομάδα, και το οποίο ο προπονητής μπορεί σαφέστατα να επηρεάση είναι η ικανότητα να κάνει σωστές επιλογές. Ένας εξαιρετικός παίκτης μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σε μια ομάδα, άν οι επιλογές του είναι καταστροφικές. Αντίθετα παίκτες με λιγότερα προσόντα αλλά σωστές επιλογές αποδυκνύονται υπερπολύτιμοι για την ομάδα τους. Με συστηματική μελέτη αγώνων από βίντεο μπορεί να φανούν οι καταστροφικές συνέπειες των λανθασμένων ή άκαιρων και βιαστικών επιλογών. Επιλογές όπως προσπάθειες για σούτ με χαμηλό ποσοστό, κλέψιμο με ελάχιστες πιθανότητες με συνέπεια την απώλεια σωστής αμυντικής θεσης, για κόψιμο και εύκολο έμμεσο τρίποντο. Επίσης παγίδες χωρίς σχεδιασμό και λόγο ή πάσες σε περιοχές με υψηλό βαθμό επικυνδυνότητας χωρίς να υπάρχει ορατό πλεονέκτημα, πότε κάνουμε φάουλ και πότε δεν κάνουμε, άν θα πάμε για σούτ 3 πόντων ή δύο πόντων, άν θα πάμε σε delay game και άλλα πολλά.

Για τον λόγο αυτό οι προπονητές πρέπει να δουλεύουν αυτές τις καταστάσεις στην προπόνηση τους καθημερινά με διάφορα πιθανά σενάρια και να δίνουν στους παίκτες να καταλάβουν τον σκοπό για τον οποίο γίνεται το κάθε τι και ιδιαίτερα στο τέλος του αγώνα (end of game situations). Oι λανθασμένες επιλογές και η ολιγωρία μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ της νίκης και της ήττας σε έναν αγώνα. Η εμπειρία σε αυτές της περιπτώσεις είναι ο καλύτερος δάσκαλος αρκεί να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και αν τα αξιοποιούμε στο μέλλον. Οι νέοι παίκτες στερούνται εμπειρίας και εκεί η ικανότητα ενός καλού προπονητή μπορεί να κάνει την διαφορά διδάσκοντας τους να αξιολογούν και μόνοι τους τις ενέργειες τους. Η ανάλυση μέσω βίντεο, η απαραίτητη κριτική και παροχή εναλλακτικών λύσεων κατά την διάρκεια της προπόνησης είναι απαραίτητη ανατροφοδότητση. 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728