Παίζοντας χωρίς την μπάλα...(Τι πρέπει να κάνει ο παίκτης όταν δεν έχει την μπάλα;)


ΤΟΥ COACH ΠΑΝΟΥΛΙΑ ΤΑΚΗ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://panoulias.blogspot.com/ 



 Τι πρέπει να κάνει ο παίκτης όταν δεν έχει την μπάλα;
 Αν σκεφθεί κανείς ότι τον μισό χρόνο ο κάθε παίκτης τον ξοδεύει στην άμυνα, από τον υπόλοιπο μισό το 80% περίπου η μπάλα θα είναι στα χέρια των συμπαικτών του. Άρα λοιπόν ο κάθε παίκτης πρέπει να γνωρίζει τι να κάνει όταν δεν έχει την μπάλα. Οι περισσότεροι παίκτες συνήθως απλά στέκονται ακίνητοι παρακολοθώντας την μπάλα και περιμένουν κάποιον να τους πασάρει. Έτσι όμως δεν μπορούμε να κτίσουμε μια αποτελεσματική επίθεση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας παίκτης όταν δεν έχει την μπάλα.      
1.     Να προσπαθήσει να ξεμαρκαριστεί για μια εύκολη πάσα και σούτ έχοντας διαρκή κίνηση με στόχο και σκοπό. Πρέπει να γνωρίζει πώς να κόβει στα κενά, ιδίως άν η άμυνα παίζει ζώνη. Πρέπει να κάνει σκρήν για τους συμπαίκτες του για να τους βοηθήσει να κάνουν ελεύθερα σούτ. 
2.     Οι παίκτες που παίζουν στο post πρέπει συνεχώς να προσπαθούν να πάρουν καλή θέση στο low post κα να δεχθούν την μπάλα από τους περιφερειακούς πάικτες. Επίσης μπορούν να κάνουν σκρήν μεταξύ τους.
3.     Σημαντικό επίσης είναι να διατηρούν οι παίκτες που δεν έχουν την μπάλα σωστές
αποστάςεις, γιατί όταν οι παίκτες παίζουν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, η άμυνα μπορεί να κλέψει πιό εύκολα την μπάλα ή να γίνουν λάθος πάσες και λάθη.
4.     Πρέπει να κοιτάζουμε συνεχώς την μπάλα για να βρούμε την ευκαιρία για ένα ξαφνικό κόψιμο ή back-door για ένα εύκολο lay-up από μια γρήγορη πάσα από τον παίκτη με την μπάλα.
5.     Ο παίκτης χωρίς την μπάλα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για το επιθετικό rebound παίρνοντας κατάλληλη θέση. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κάποιος να σκοράρει εύκολα καλάθια.
6.     Επίσης πρέπει να βοηθά τον παίκτη με την μπάλα άν σταματήση την τρίπλα του ή βρεθεί σε παγίδα και να είνα έτοιμος να διεκδικήσει χαμένες μπαλιές.
7.     Όταν εκδηλωθεί η επίθεση πρέπει να γνωρίζει άν πρέπει να πάει στο επιθετικό rebound ή άν πρέπει να γυρίσει πίσω στην άμυνα για προστασία του καλαθιού.
8.     Σε τελική ανάλυση τις περισσότερες φορές ο πάικτης που σκοράρει δεν είναι ο παίκτης με την μπάλα αλλά αυτός που κόβει ή έρχεται από ένα σκρήν και δέχεται μια καλή πάσα. Επομένως το τι κάνει ο παίκτης που δεν έχει την μπάλα έχει μεγάλη σημασία και είναι πολύ σημαντικό να δουλέψει σ’ αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού του πάρα πολύ.       

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728