ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ο.Δ.Κ.Ε ΙΟΥΝΙΟΣ 2011


ΙΟΥΝΙΟΣ 2011

1. O A3 διαπράττει ως επιτιθέμενος, παράβαση basket interference. Ο προπονητής της Α ομάδας ζητά τάϊμ άουτ. Θα χορηγείται το ταϊμ άουτ;
            ΝΑΙ. 18.2.3 Μία ευκαιρία για τάϊμ άουτ αρχίζει και για τις δύο ομάδες όταν η μπάλα νεκρώνει, το χρονόμετρο του παιχνιδιού είναι σταματημένο και ο διαιτητής έχει τελειώσει την επικοινωνία του με την Γραμματεία.
Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 18  Κατάσταση 7 Παράδειγμα 2. Η παράβαση γίνεται αιτία το χρονόμετρο του αγώνα να σταματά και η μπάλα να γίνεται νεκρή. Το τάιμ-άουτ θα επιτρέπεται.

2. Η ομάδα Α έχει τον έλεγχο της μπάλας με τρία (3) δευτερόλεπτα ν’ απομένουν για την ολοκλήρωση των 24άρων δευτερολέπτων όταν ένα αντιαθλητικό σφάλμα καταλογίζεται κατά του Α3 ακολουθούμενο από τεχνική ποινή κατά του προπονητή Β. Το παιχνίδι θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α. Η ομάδα Α θα έχει νέα περίοδο 24ρων δευτερολέπτων;
ΟΧΙ. 50.3 Το ρολόι των 24ρων δευτερολέπτων σταματά αλλά δεν επαναρρυθμίζεται όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, κερδίζει μία επαναφορά από εκτός ορίων σαν αποτέλεσμα μιας ακύρωσης ισοδύναμων ποινών εναντίων και των δύο ομάδων.
            Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 29  Κατάσταση 4 Παράδειγμα  Μετά την ακύρωση ισοδυνάμων ποινών, ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Α και τρία (3) δευτερόλεπτα υπολειπόμενο χρόνο στο χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων.

3. Στη διάρκεια της ανάπαυλας του παιχνιδιού, με την ομάδα Α να είναι εντεταλμένη για την
επόμενη κατοχή λόγω βέλους, καταλογίζεται μια τεχνική ποινή κατά του προπονητή της Β. Η επόμενη περίοδος ξεκινά με τη χορήγηση των βολών για την τεχνική ποινή. Η ομάδα Α θα συνεχίσει να είναι εντεταλμένη για την επαναφορά από εκτός ορίων λόγω της διαδικασίας της εναλλασσόμενης κατοχής;
ΝΑΙ. 12.5.6  Ένα σφάλμα και από τις δύο ομάδες πριν την έναρξη όλων των περιόδων, εκτός της πρώτης, δεν προκαλεί απώλεια της επαναφοράς της μπάλας λόγω της εναλλασσόμενης κατοχής για την ομάδα που τη δικαιούται.

4. Στη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών της 4ης περιόδου, ο Α4 διαπράττει παράβαση basket interference. Πριν η μπάλα τεθεί στη διάθεση του παίκτη της ομάδας Β για επαναφορά, ο προπονητής της ομάδας Α ζητά τάϊμ άουτ. Θα πρέπει να χορηγηθεί το τάιμ άουτ;
ΝΑΙ. 18.2.3 Μία ευκαιρία για τάϊμ άουτ αρχίζει και για τις δύο ομάδες όταν η μπάλα νεκρώνει, το χρονόμετρο του παιχνιδιού είναι σταματημένο και ο διαιτητής έχει τελειώσει την επικοινωνία του με την Γραμματεία.
Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 18  Κατάσταση 7 Παράδειγμα 2. Η παράβαση γίνεται αιτία το χρονόμετρο του αγώνα να σταματά και η μπάλα να γίνεται νεκρή. Το τάιμ-άουτ θα επιτρέπεται.

5. Μια παράβαση διαπράττεται για παράνομη επιστροφή της μπάλας στο πίσω
γήπεδο (μπρος πίσω). Θα πρέπει η επαναφορά να χορηγείται από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας;
            ΟΧΙ. 30.3  Η μπάλα θα χορηγείται στους αντιπάλους για επαναφορά από εκτός ορίων στο δικό τους εμπρός γήπεδο, σε σημείο πλησιέστερα της παράβασης, εκτός ακριβώς πίσω από το ταμπλό.
           
6. Στη διάρκεια του jump ball και αφού η μπάλα αγγίχτηκε νόμιμα, ο σημειωτής ενημερώνει το διαιτητή ότι παίκτης της ομάδας Α συμμετέχει χωρίς να είναι δηλωμένος στη αρχική πεντάδα. Θα πρέπει αυτός ο παίκτης να αντικατασταθεί με την πρώτη ευκαιρία για αντικατάσταση και ο παίκτης που ήταν αρχικά δηλωμένος στην αρχική πεντάδα να εισέλθει στο παιχνίδι;
            ΟΧΙ. Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 7  Κατάσταση 2. Τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα κάθε προπονητής θα δηλώνει τους πέντε (5) παίκτες που θα αρχίσουν τον αγώνα. Πριν ο αγώνας αρχίσει ο σημειωτής θα ελέγχει εάν υπάρχει λάθος όσον αφορά αυτούς του πέντε (5) παίκτες και, αν υπάρχει, θα ειδοποιεί τον πλησιέστερο διαιτητή όσο το δυνατόν το συντομότερο. Εάν αυτό ανακαλυφθεί πριν την έναρξη του αγώνα οι αρχικοί πέντε (5) παίκτες θα διορθωθούν. Εάν αυτό ανακαλυφθεί μετά την έναρξη του αγώνα θα αγνοηθεί.

7. Με τη μπάλα στο πίσω γήπεδο της ομάδας Α και δέκα οκτώ (18) δευτερόλεπτα ν’ απομένουν για τη συμπλήρωση της περιόδου των 24άρων δευτερολέπτων, το παιχνίδι διακόπτεται λόγω τραυματισμού ενός διαιτητή. Όταν το παιχνίδι θα επαναρχίσει, θα πρέπει να χορηγηθεί μία νέα περίοδος 24άρων δευτερολέπτων στην ομάδα Α;
ΝΑΙ. 29.2.1 Εάν το παιχνίδι σταματήσει από ένα διαιτητή για οποιοδήποτε αξιόλογη αιτία που δεν έχει σχέση με καμία από τις ομάδες, θα χορηγείται κατοχή της μπάλας στην ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας. Εάν η επαναφορά χορηγείται στο πίσω γήπεδο, το χρονόμετρο των είκοσι τεσσάρων 24ρων δευτερολέπτων θα επαναρυθμίζεται στα είκοσι τέσσερα (24) δευτερόλεπτα.
            50.2 Οποτεδήποτε ένας διαιτητής σφυρίξει  και σαν αποτέλεσμα
                        - το παιχνίδι σταματά εξαιτίας μιας ενέργειας που δε συνδέεται με την ομάδα που έχει τον έλεγχο της μπάλας,
                        -το παιχνίδι σταματά εξαιτίας μιας ενέργειας που δεν έχει σχέση με καμία από τις ομάδες, εκτός και εάν οι αντίπαλοι τίθενται σε μειονεκτική θέση,
το ρολόι των 24ρων δευτερολέπτων θα  σταματά και επαναρυθμίζεται στα 24 δευτερόλεπτα, χωρίς ορατή ένδειξη όταν στην ομάδα χορηγείται επαναφορά από εκτός ορίων στο χώρο άμυνας.

8. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα στη διάρκεια μιας επιτυχημένης ελεύθερης βολής από τον Α2, οι Α4 και Β5 διαπράττουν διπλό σφάλμα. Θα πρέπει το παιχνίδι να επαναρχίσει σύμφωνα με τη διαδικασία της εναλλασσόμενης κατοχής;
ΟΧΙ. 35.2 Εάν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το διπλό σφάλμα ένα έγκυρο καλάθι ή μία τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή σημειώνεται, η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα που δέχτηκε το καλάθι για επαναφορά από εκτός ορίων, σε οποιοδήποτε σημείο της τελικής γραμμής.
Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 42  Κατάσταση 2 Παράδειγμα 2. Εάν διπλά σφάλματα διαπράττονται κατά τη διάρκεια προσπάθειας ελεύθερης βολής, τα σφάλματα θα καταλογιστούν (χρεωθούν) εναντίων των  εμπλεκομένων παικτών,  αλλά οι ποινές δεν θα εκτελεστούν. Ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά από την τελική γραμμή, όπως μετά από κάθε τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή.

9. Μια παράβαση τριών (3) δευτερολέπτων διαπράττεται από τον Α2 και στη συνέχεια μια κατάσταση συμπλοκής με συμμετοχή μελών από τους πάγκους και των δύο ομάδων εκδηλώνεται. Ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά για την ομάδα Β;
ΝΑΙ. 39.3.2 Εάν περίπου την ίδια στιγμή που το παιχνίδι σταμάτησε εξαιτίας της συμπλοκής μία ομάδα  είχε έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα θα δοθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων στην προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.
           
10. Ο Β3 διαπράττει αντιαθλητικό σφάλμα κατά του Α3 ο οποίος τραυματίζεται και πρέπει να αντικατασταθεί από τον Α6. Μπορεί οποιοσδήποτε παίκτης της ομάδας Α που βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο τη στιγμή του τραυματισμού του Α3, να εκτελέσει τις ελεύθερες βολές;
            ΟΧΙ. 43.2.1 Εάν ο σουτέρ των ελευθέρων βολών πρέπει να εγκαταλείψει τον αγώνα εξαιτίας τραυματισμού, ο αντικαταστάτης του θα εκτελέσει την ελεύθερη/ες βολή/ες.
19.3.8 Εάν ο σουτέρ των ελευθέρων βολών πρέπει να αντικατασταθεί διότι τραυματίστηκε, η/οι ελεύθερη/ες βολή/ές πρέπει να εκτελεστούν από τον αντικαταστάτη του (που δεν δύναται να αντικατασταθεί ξανά μέχρις ότου κυλήσει κάποιο χρονικό διάστημα στο χρονόμετρο του παιχνιδιού).

11. Σε μια επαναφορά του Α4 από την τελική γραμμή, στο εμπρός του γήπεδο, η μπάλα αναπηδά στο πίσω γήπεδο της ομάδας Α, χωρίς ν’ αγγίξει παίκτη στο εμπρός γήπεδο, και καταλήγει εκτός ορίων. Έχει διαπραχθεί παράβαση για παράνομη επιστροφή της μπάλας στο πίσω γήπεδο (μπρος – πίσω) για την ομάδα Α;
ΟΧΙ. 17.3.1 Ο παίκτης που εκτελεί την επαναφορά, δε θα προκαλεί την έξοδο της μπάλας εκτός ορίων, αφού αυτή έχει ελευθερωθεί στη διάρκεια της επαναφοράς. Η μπάλα δίνεται στους αντιπάλους για επαναφορά από το αρχικό σημείο της επαναφοράς.

12. Ο διαιτητής αποβάλλει με αποκλεισμό (disqualify) τον Β-14. Αυτός βγαίνει από τον αγωνιστικό χώρο και κάθεται στον πάγκο της ομάδας του πριν επαναρχίσει το παιχνίδι με την εκτέλεση των 2 ελεύθερων βολών για την ομάδα Α.
ΟΧΙ. 37.2.2 Οποτεδήποτε ο υπαίτιος αποβάλλεται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα  των επίσημων κανονισμών καλαθοσφαίρισης, θα πηγαίνει και θα παραμένει στα αποδυτήρια της ομάδος του για τη διάρκεια του παιχνιδιού ή εάν το επιλέξει θα εγκαταλείπει το κτίριο.

13. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα μετά την τελευταία ελεύθερη βολή, σημειώνεται ένα διπλό σφάλμα. Η ελεύθερη βολή είναι επιτυχημένη. Η μπάλα θα δοθεί για επαναφορά από την βασική γραμμή στην ομάδα που δέχθηκε την ελεύθερη βολή.
            ΝΑΙ. 35.2 Εάν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το διπλό σφάλμα ένα έγκυρο καλάθι ή μία τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή σημειώνεται, η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα που δέχτηκε το καλάθι για επαναφορά από εκτός ορίων, σε οποιοδήποτε σημείο της τελικής γραμμής.
Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 42  Κατάσταση 2 Παράδειγμα 2. Εάν διπλά σφάλματα διαπράττονται κατά τη διάρκεια προσπάθειας ελεύθερης βολής, τα σφάλματα θα καταλογιστούν (χρεωθούν) εναντίων των  εμπλεκομένων παικτών,  αλλά οι ποινές δεν θα εκτελεστούν. Ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά από την τελική γραμμή, όπως μετά από κάθε τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή.


14. Πριν από την εκτέλεση 2 ελεύθερων βολών ο Β-9 αντικαθιστά τον Β-11. Κατά την διάρκεια των ελεύθερων βολών ο Β-11 ζητά-μετά τη δεύτερη βολή και εφόσον αυτή είναι επιτυχημένη- ν’ αντικαταστήσει τον Β-7. Οι διαιτητές αρνούνται την αντικατάσταση.
ΝΑΙ. 19.2.4 Ο παίκτης που αντικαταστάθηκε και ο αντικαταστάτης του που έγινε παίκτης, δεν μπορούν να ξαναμπούν στον αγώνα ή να τον εγκαταλείψουν αντίστοιχα, μέχρις ότου η μπάλα ξανανεκρωθεί και αφού κυλήσει κάποιο χρονικό διάστημα στο χρονόμετρο του αγώνα, εκτός εάν η ομάδα έχει μείνει με λιγότερους από πέντε (5) παίκτες στο γήπεδο ή ο παίκτης που πρόκειται να εκτελέσει ελεύθερες βολές σαν αποτέλεσμα διόρθωσης λάθους, βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας του, αφού έχει αντικατασταθεί νομίμως. 

15. Ο Α5 ντριπλάρει στο δικό του πίσω γήπεδο κινούμενος προς την επίθεση. Τη στιγμή που βρίσκεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή του γηπέδου, με το χρονόμετρο των 24άρων να δείχνει 18 sec, ο Β4 που έχει και τα δύο του πόδια στο δικό του πίσω γήπεδο, κτυπά (tap) τη μπάλα και τη στέλνει στο πίσω γήπεδο της Α ομάδας όπου και πάλι ο Α5 την ανακτά. Ο Α5 έχει μόλις 2 sec προκειμένου να περάσει στο δικό του εμπρός γήπεδο.
ΟΧΙ. 28.1.2 Η ομάδα έχει περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο οποτεδήποτε η μπάλα αγγίζει ή νόμιμα αγγίζεται από ένα αμυνόμενο παίκτη που έχει μέρος του σώματός του σε επαφή με το δικό του πίσω γήπεδο.
Η ομάδα Α θα έχει νέα 8 δευτερόλεπτα προκειμένου να περάσει τη μπάλα στο δικό της εμπρός γήπεδο.





                                                                              Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                                                        Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ

                                                                              Ευστάθιος Πασσαλίδης
                                                                         Μέλος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728