Ερωτήσεις και απαντήσεις για κανονισμούς διαιτησίας


     ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2011                                                           

            1. Αντικατάσταση και για τις δύο ομάδες επιτρέπεται σε κάθε σταμάτημα του χρονομέτρου.
            ΟΧΙ
Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Θράκης            19.2.5 Μία αντικατάσταση δε θα επιτρέπεται στην ομάδα που σκόραρε όταν το χρονόμετρο του παιχνιδιού σταματά, μετά από πετυχημένη καλαθιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο (2) λεπτών της τέταρτης περιόδου ή των τελευταίων δύο (2) λεπτών κάθε παράτασης, εκτός κι εάν ένας διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.

            2. Το αίτημα για αντικατάσταση παίκτη μπορεί να ακυρωθεί μόνο πριν ηχήσει το σήμα του σημειωτή γι αυτή την αντικατάσταση.
            ΝΑΙ
            19.3.2 Η αίτηση αντικατάστασης μπορεί να ακυρωθεί, μόνο πριν ηχήσει η κόρνα του σημειωτή για την αντικατάσταση.

            3. Ο Α4 ντριμπλάρει τη μπάλα όταν οι διαιτητές καταλογίζουν τεχνικό σφάλμα κατά του Α5 και Β5 και η ομάδα Α έχει μόνο πέντε (5) δευτερόλεπτα να απομένουν για τη συμπλήρωση των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων. Οι διαιτητές χορηγούν τη μπάλα στην ομάδα Α με μόνο πέντε (5) δευτερόλεπτα να απομένουν για τη συμπλήρωση των είκοσι τεσσάρων (24) δευτερολέπτων.
            ΝΑΙ
            50.3 Το ρολόι των 24ρων δευτερολέπτων θα σταματά αλλά δεν επαναρρυθμίζεται όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, κερδίζει μία επαναφορά από εκτός ορίων σαν αποτέλεσμα μιας ακύρωσης ισοδύναμων ποινών εναντίων και των δύο ομάδων.

            4. Ο Β3 διαπράττει αντιαθλητικό σφάλμα εναντίον του Α3 ο οποίος τραυματίζεται κα
ι αντικαθίσταται από τον Α8. Οποιοσδήποτε παίκτης της Α ομάδας που βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο τη στιγμή του τραυματισμού του Α3 μπορεί να εκτελέσει τις ελεύθερες βολές.
            ΟΧΙ
            19.3.8 Εάν ο σουτέρ των ελευθέρων βολών πρέπει να αντικατασταθεί διότι αυτός τραυματίστηκε η/οι ελεύθερη/ες βολή/ές πρέπει να εκτελεστούν από τον αντικαταστάτη του.

            5. Η ομάδα Α διαπράττει παράβαση «μπρός - πίσω». Στην ομάδα Β θα χορηγηθεί επαναφορά από την προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.
            ΟΧΙ
            30.3 Σε επιστροφή της μπάλας στο πίσω γήπεδο (μπρός – πίσω), η μπάλα θα χορηγείται στους αντιπάλους για επαναφορά από εκτός ορίων στο δικό τους εμπρός γήπεδο, σε σημείο πλησιέστερα της παράβασης, εκτός ακριβώς πίσω από το ταμπλό.
            22.1 Όταν μία καταστρατήγηση των κανονισμών συμβαίνει (παράβαση),
            22.2 η μπάλα πρέπει να δίδεται στους αντιπάλους για επαναφορά από θέση εκτός ορίων στο πλησιέστερο σημείο που έγινε η καταστρατήγηση, εκτός της περιοχής ακριβώς πίσω από το ταμπλό, εκτός εάν διαφορετικά προβλέπεται από τους κανονισμούς.

            6. Στη διάρκεια του ριμπάουντ, ο Α4 αγγιστρώνεται από το καλάθι με το ένα χέρι ενώ σκοράρει με το άλλο. Το καλάθι είναι έγκυρο.
            ΟΧΙ
            31.2.4 Παράβαση παρέμβασης (basket interference) στη μπάλα συμβαίνει όταν ένας παίκτης γραπώνει το καλάθι για να παίξει την μπάλα.
            31.3.1 Εάν η παράβαση διαπραχθεί από επιτιθέμενο παίκτη, κανένας πόντος δεν κατακυρώνεται. Η μπάλα θα χορηγείται στους αντιπάλους για επαναφορά από εκτός ορίων, από την προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών εκτός κι εάν ο κανονισμός αναφέρει κάτι διαφορετικό.

            7. Ο Α2 επιχειρεί την πρώτη του ελεύθερη βολή όταν ο Β4 τον παρενοχλεί φωνάζοντας και αυτός, αστοχεί. Ο διαιτητής θα προειδοποιεί τον Β4 καθώς και τον προπονητή της Β ομάδας ότι εάν επαναληφθεί παρόμοια συμπεριφορά, θα καταλογίσει τεχνική ποινή.
            ΟΧΙ
Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 38, Κατάσταση 3   
Ενώ ένας παίκτης είναι στην προσπάθεια σουτ, οι αντίπαλοι δεν επιτρέπεται να ενοχλούν αυτόν τον παίκτη με ενέργειες τέτοιες όπως: κουνώντας ένα χέρι (-ια) για να περιορίσουν το οπτικό πεδίο του σουτέρ, φωνάζοντας δυνατά, κτυπώντας τα πόδια δυνατά ή κτυπώντας παλαμάκια κοντά στον σουτέρ. Το να πράξουν έτσι, ένα τεχνικό σφάλμα θα προκύψει αν ο σουτέρ τεθεί από την ενέργεια σε μειονεκτική θέση (αστοχήσει) ή μία προειδοποίηση αν ο σουτέρ δεν τεθεί σε μειονεκτική θέση (ευστοχήσει).
            38.3.1 Τεχνικό σφάλμα είναι ένα σφάλμα όχι επαφής με παίκτη αλλά συμπεριφοράς που περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται, σε ενέργειες όπως να παρενοχλεί έναν αντίπαλο

            8. Καταλογίζεται σφάλμα του Β4 στον Α3 το οποίο είναι το 6ο ομαδικό για την ομάδα Β. Από λάθος, χορηγείται επαναφορά της μπάλας στην ομάδα Α αντί για ελεύθερες βολές. Μετά την επαναφορά, ο Α4 ντριμπλάρει και του γίνεται σφάλμα, το οποίο και καταλογίζεται, από τον Β4. Του χορηγούνται δύο (2) ελεύθερες βολές. Ενώ το χρονόμετρο του αγώνος είναι σταματημένο, οι διαιτητές ανακαλύπτουν το λάθος και αποφασίζουν τη χορήγηση δύο (2) ελευθέρων στον Α4 χωρίς να επιτρέπεται η τοποθέτηση παικτών στους διαδρόμους των ελευθέρων βολών και κατόπιν χορήγηση δύο (2) ελευθέρων βολών στον Α3 και το παιχνίδι θα ξεκινά όπως μετά από την εκτέλεση ελευθέρων βολών.
            ΟΧΙ
            Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 44 Κατάσταση 3 Παράδειγμα 2
Θα χορηγηθούν δύο (2) ελεύθερες βολές στον Α3 άνευ τοποθέτησης παικτών στην περιοχή διεκδίκησης του ριμπάουντ. Μετά ο Α4 θα επιχειρήσει δύο (2) ελεύθερες βολές και ο αγώνας θα επαναρχίσει όπως μετά από κάθε κανονική ελεύθερη βολή (-ες).
            44.2.3 Οποιοδήποτε σφάλμα διαπράχθηκε, μετά που το λάθος συνέβη και πριν την αναγνώρισή του, θα παραμένει ισχυρό.
           
            9. Μετά την έναρξη του παιχνιδιού οι διαιτητές συνειδητοποιούν ότι και οι δύο ομάδες αγωνίζονται σε λάθος καλάθια. Το παιχνίδι θα διακόπτεται το δυνατόν συντομότερο χωρίς καμία ομάδα να τίθεται σε μειονέκτημα. Οι ομάδες θα ανταλλάσουν καλάθια. Το παιχνίδι θα συνεχίζεται από το πλησιέστερο σημείο που αυτό σταμάτησε.
            ΟΧΙ

            Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 9 Κατάσταση 2 Παράδειγμα 1

            Αν από σύγχυση οποιαδήποτε περίοδος ξεκινήσει και με τις δύο ομάδες να επιτίθενται/αμύνονται σε λανθασμένα καλάθια, η κατάσταση  θα διορθώνεται το δυνατό συντομότερο μόλις ανακαλύπτεται, χωρίς καμία ομάδα να τίθεται σε μειονεκτική θέση. Οι ομάδες θ’ ανταλλάξουν καλάθια. Ο αγώνας θα ξαναρχίσει από την αντίθετη θέση-καθρέφτης, πλησιέστερα στο σημείο που ο αγώνας σταμάτησε.

            10. Στην έναρξη της περιόδου, η ομάδα Α αμύνεται στο δικό της καλάθι όταν ο Β5 ντριμπλάρει και σημειώνει καλάθι, κατά λάθος, στο δικό του καλάθι. Στον αρχηγό της Α ομάδας, στον αγωνιστικό χώρο, πιστώνονται δύο (2) πόντοι.
            ΝΑΙ
            Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 9 Κατάσταση 2 Παράδειγμα 2
            Οι δύο πόντοι θα πιστωθούν στον αρχηγό της ομάδας Α που βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο.
            16.2.2 Εάν ένας παίκτης τυχαία πετύχει καλάθι στο καλάθι της ομάδας του, το καλάθι θα μετρήσει για δύο (2) πόντους, και οι πόντοι θα καταγραφούν σαν να σημειώθηκαν από τον αρχηγό της αντίπαλης ομάδας που εκείνη την στιγμή ήταν στον αγωνιστικό χώρο.

            11. Μετά το εναρκτήριο jump ball μεταξύ του Α5 και Β5 και ενώ η μπάλα έχει αγγιχτεί νόμιμα, ο Α3 πηδά από το δικό του εμπρός γήπεδο, πιάνει τη μπάλα στον αέρα, προσγειώνεται ιππαστί στην κεντρική γραμμή και πασάρει στον Α2 που βρίσκεται στο πίσω γήπεδο. Νόμιμο. Το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά.
            ΝΑΙ
            30.1.2 Η μπάλα δεν έχει επιστρέψει παράνομα στο πίσω γήπεδο όταν παίκτης που πηδά από το εμπρός του γήπεδο, καθιερώνει μία νέα κατοχή ενώ είναι ακόμη στον αέρα και κατόπιν προσγειώνεται στο έδαφος, στο πίσω γήπεδο.
            Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 30    Παράδειγμα 2
            Εάν ένας παίκτης που βρίσκεται στον αέρα εγκαθιστά νέο έλεγχο της μπάλας  για την ομάδα, η θέση αυτού του παίκτη σχετικά με το εμπρός/πίσω γήπεδο δε θα καθορίζεται (εγκαθιδρύεται)  έως ότου ο παίκτης να έχει επιστρέψει και τα δύο πόδια στο δάπεδο.

            12. Ενώ απομένει ένα (1) λεπτό για τη λήξη της 4ης περιόδου, ο Β3 έχει τα μπάλα για επαναφορά όταν ο Β5 διαπράττει προσωπικό σφάλμα στον Α4. Θα θεωρείται αντιαθλητικό σφάλμα διότι απομένει ένα (1) μόνο λεπτό για τη λήξη του αγώνα.
            ΟΧΙ
            Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 36 Κατάσταση 1 Παράδειγμα 2 
            Κατά τη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών της τέταρτης περιόδου και κατά τη διάρκεια των δύο (2) τελευταίων λεπτών κάθε παράτασης, η μπάλα είναι εκτός ορίων για μία επαναφορά και βρίσκεται ακόμα στα χέρια του διαιτητή ή είναι ήδη στην διάθεση του παίκτη που θα εκτελέσει την επαναφορά. Εάν την ίδια στιγμή ένας αμυνόμενος παίκτης στον αγωνιστικό χώρο προκαλεί επαφή με έναν παίκτη της επιτιθέμενης ομάδας στον αγωνιστικό χώρο και καταλογίζεται ένα σφάλμα, αυτό είναι ένα αντιαθλητικό σφάλμα.
            Ο Β5 δεν απέκτησε πλεονέκτημα διαπράττοντας ένα σφάλμα. Ένα προσωπικό σφάλμα καταλογίζεται στον Β5 εκτός κι αν υπάρχει σκληρή επαφή η οποία θα καταλογιστεί σαν αντιαθλητικό σφάλμα. Η μπάλα χορηγείται στην ομάδα Α για επαναφορά στο πλησιέστερα σημείο της καταστρατήγησης

            13. Μετά το 5ο του σφάλμα, ο Β5 ειδοποιείται ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τον αγωνιστικό χώρο, όμως αυτός επανέρχεται μετά από αντικατάσταση. Οι διαιτητές το αντιλαμβάνονται, σταματούν τον αγώνα και καταλογίζουν τεχνικό σφάλμα σε βάρος του προπονητή της Β ομάδας, καταγεγραμμένη ως «Β».
            ΝΑΙ
            Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA Άρθρο 38  Κατάσταση 4  Παράδειγμα  
            Ένας παίκτης ξαναμπαίνει στον αγώνα αφού έχει διαπράξει πέμπτο σφάλμα και αφού έχει ενημερωθεί ότι δεν δικαιούται πλέον να συμμετέχει. Η αντικανονική  συμμετοχή θα τιμωρείται αμέσως μόλις ανακαλυφθεί, χωρίς να τίθενται οι αντίπαλοι σε μειονεκτική θέση. Ο Β5 θα απομακρυνθεί από τον αγώνα αμέσως και ένα τεχνικό σφάλμα θα χρεωθεί στον προπονητή Β, σημειούμενο ως «Β».

            14. Ο παίκτης-προπονητής Β9 ενώ είναι παίκτης, αποβάλλεται μετά το 2ο αντιαθλητικό σφάλμα του. Ο Β9 συνεχίζει να συμμετέχει στον αγώνα ως προπονητής.
            ΟΧΙ
            36.2.3 Ο παίκτης θα πρέπει να αποβάλλεται όταν αυτός χρεώνεται με δύο
αντιαθλητικά σφάλματα.
            37.2.2 Οποτεδήποτε ο υπαίτιος αποβάλλεται σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα αυτών των κανονισμών, θα πηγαίνει και θα παραμένει στα αποδυτήρια της ομάδος του για τη διάρκεια του παιχνιδιού ή εάν το επιλέξει θα εγκαταλείπει το κτίριο..

            15. Ενώ η μπάλα είναι στον αέρα μετά την τελευταία ελεύθερη βολή, σημειώνεται ένα διπλό σφάλμα. Η ελεύθερη βολή είναι επιτυχημένη. Η μπάλα θα δοθεί για επαναφορά από την τελική γραμμή στην ομάδα που δέχθηκε την ελεύθερη βολή.
            ΝΑΙ
            35.2 Εάν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το διπλό σφάλμα μία τελευταία ή μοναδική ελεύθερη βολή σημειώνεται, η μπάλα θα χορηγείται στην ομάδα που δέχτηκε το καλάθι για επαναφορά από εκτός ορίων, σε οποιοδήποτε σημείο της τελικής γραμμής.

                                                                        Δημήτριος Θ. Μιχέλης
                                                                Πρόεδρος Δ.Σ. Σ.Δ.Κ. ΘΡΑΚΗΣ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728