Έχει αδύνατα σημεία η Μπάρτσα ( ΠΗΓΗ www.gazzetta.gr )


Έχει αδύνατα σημεία η Μπάρτσα






Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο blog του για την επόμενη αντίπαλο του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, την Μπαρτσελόνα, τονίζοντας πως οι Καταλανοί εκτός από την αγωνιστική ανωτερότητα έχουν και αδυναμίες.
Η -μισή- αποστολή εξετελέσθη! Μόνο που μιλάμε για την συγκεκριμένη αποστολή που είχε ο  Παναθηναϊκός το βράδυ της Πέμπτης στην Ανδαλουσία. Διέλυσε την Μάλαγα και πέρασε στους οκτώ. Ενώ, όμως, οι πράσινοι κέρδισαν την μάχη της Ανδαλουσίας, έχασαν τον πόλεμο για την πρώτη θέση του ομίλου από την Κάχα Λαμποράλ. Η ομάδα του Ιβάνοβιτς δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία που είχε απέναντι στην Λιέτουβος Ρίτας, την νίκησε στην Λιθουανία και έστειλε τους πράσινους συστημένους απέναντι στον κακό τους δαίμονα των τελευταίων χρόνων: την Μπαρτσελόνα! Και σα να μην έφτανε αυτό, οι Καταλανοί έχουν στη ζώνη τους δύο ακόμη …υπερόπλα: Το πλεονέκτημα
έδρας και το γεγονός ότι η πόλη τους διοργανώνει το φάιναλ φορ.
Το παιχνίδι με την Μάλαγα δεν αντέχει σε κριτική και η διαφορά των 16 πόντων δείχνει τι έγινε πάνω στο παρκέ. Ο Παναθηναϊκός είχε ισχυρό κίνητρο, ο αντίπαλος έπαιζε για το ονόρε – άντε και για να κάνει προπόνηση -  και το παιχνίδι από το πρώτο δεκάλεπτο κιόλας είχε… στρίψει προς Αθήνα μεριά…
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του αγώνα ήταν το γεγονός ότι ο Ομπράντοβιτς σε μια προσπάθεια να έχει τους βασικούς με ζωντανά πόδια στα τελευταία λεπτά, χρησιμοποίησε τον πάγκο του στο ξεκίνημα του αγώνα. Ετσι εξηγείται η αρχική πεντάδα με την οποία παρουσιάστηκαν οι πράσινοι στο παρκέ (Τέπιτς, Σάτο, Καϊμακόγλου, Τσαρτσαρής, Βουγιούκας στο πέντε)! Το ανακάτεμα της τράπουλας από τον προπονητή του Παναθηναϊκού (άφησε στον πάγκο Διαμαντίδη, Νίκολας, Περπέρογλου, Φώτση Μπατίστ) επέτρεψε την συμμετοχή έντεκα παικτών και με δέκα από αυτούς να έχουν από 12 μέχρι 27 λεπτά παρουσίας πάνω στο παρκέ.
Μένει ασφαλώς να απαντηθεί το ερώτημα αν ήταν η εξέλιξη του αγώνα που βοήθησε τον Ομπράντοβιτς να δώσει πολύτιμα λεπτά ξεκούρασης στους βετεράνους του, ή, αν το γεγονός ότι μοιράστηκε ο χρόνος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εξελιχθεί σε περίπατο το παιχνίδι για την ελληνική ομάδα. Η  ευκολία με την οποία καθάρισε ο Παναθηναϊκός το ματς στην επανάληψη, ίσως αποδεικνύει  ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η συμμετοχή των έντεκα παικτών στον αγώνα και ας μην έθελξαν οι πάντες με την απόδοση τους.
Κατά τα άλλα ο Σάτο ήταν εκείνος που εμφανίστηκε βελτιωμένος σε σχέση με πρόσφατες εμφανίσεις του, ενώ οι Διαμαντίδης και Νίκολας ήταν οι καλύτεροι του τριφυλλιού. Οι δύο γκαρντ είχαν μαζί 33 πόντους (από 18 και 15 αντίστοιχα) με εξαιρετικά ποσοστά (7/14 δίποντα, 4/9 τρίποντα) και βοήθησαν την ομάδα τους να περάσει ένα εύκολο βράδυ.
Το τέλος της ημέρας, λοιπόν, βρήκε τους πράσινους να είναι ικανοποιημένοι για την πρόκριση στους οκτώ, κάτι που είναι αν σκεφτεί κανείς ότι η περσινή ομάδα με + Σπανούλη, Πέκοβιτς και Γιασικεβίτσιους αποκλείστηκε στους 16. Τα θετικά σταματούν εκεί διότι η σύγκρουση με την «διοργανώτρια» του φάιναλ φορ και πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα με μειονέκτημα έδρας, ασφαλώς μειώνει τις πιθανότητες των πρασίνων να προκριθούν.
Η Μπαρτσελόνα, λοιπόν, από τότε που έφυγε ο Σάβιτς, πριν από τέσσερα  χρόνια, και ανέλαβε τεχνικός διευθυντής ο Κρέους, μπήκε σε τροχιά τίτλων. Πρώτα από όλα τόλμησε και έδωσε την ομάδα στον βοηθό του Ιβάνοβιτς, τον 39χρονο πλέον Πασκουάλ! Το πλάνο του νέου κόουτς ήταν σαφές: Ηγέτης ο Ναβάρο και γύρω από αυτόν να χτιστεί η ομάδα, με καλούς χαρακτήρες και παίκτες νικητές. Αρκεί να προσέξει κάποιος τον πάγκο τους όταν γίνονται αλλαγές, για να καταλάβει ότι σε αυτή την ομάδα βασιλεύει ο σεβασμός και το θετικό πνεύμα. Πριν από δύο εβδομάδες όταν ο Αντερσον έκανε γκάφα ολκής με το φάουλ – δώρο στον Πέρκινς που οδήγησε το ματς με την Μακάμπι στην παράταση, είχε πέσει πάνω του όλη η ομάδα για να τον παρηγορήσει. Κανένας δεν του …εξήγησε πόσο χαζό ήταν αυτό που έκανε  και πόση ζημιά έκανε στους υπόλοιπους. Πρώτος σε αυτή την νοοτροπία είναι ο Ναβάρο... Η ποιότητα των χαρακτήρων φαίνεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζουν οι συμπαίκτες του τις –συχνά τραβηγμένες-  επιλογές του ο Ναβάρο με επιθετικό ριμπάουντ και σεμιναριακές επιστροφές στην άμυνα.
Η αγωνιστική ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα στηρίζεται στην ταχύτητα. Και δεν μιλάμε μόνο για ταχύτητα στον αιφνιδιασμό, αλλά για σπριντ στο ένα τέταρτο του γηπέδου, εκεί όπου εκτελούνται οι επιθέσεις πέντε εναντίον πέντε! Οι αυτοματισμοί είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Μπαρτσελόνα, αποτέλεσμα της αγωνιστικής πειθαρχίας των παικτών και της ευφυΐας του προπονητή! Γρήγοροι δεν είναι μόνο οι γκαρντ, αλλά και οι ψηλοί! Οι πάντες έχουν εξαιρετική φυσική κατάσταση με συνέπεια οι Καταλανοί να παίζουν στον ίδιο ρυθμό επί 40 λεπτά.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι παίκτες του Πασκουάλ δεν κρατούν πολλή ώρα την μπάλα στα χέρια τους, ότι έχουν κίνηση χωρίς την μπάλα και κάνουν μια σειρά από κινήσεις «mislead», από ψεύτικα σκριν, μέχρι να φτάσουν εκεί που θέλουν πραγματικά να χτυπήσουν. Τελικά η αέναη κίνηση μακριά από την μπάλα καταστρέφει την ισορροπία της αντίπαλης άμυνας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ένα σουτ με υψηλό ποσοστό ευστοχίας.
Η διαφορά της Μπαρτσελόνα με επίσης ποιοτικές ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό είναι το βάθος του ρόστερ της. Μπορεί ο Ναβάρο να είναι ο ηγέτης, μπορεί ο Αντερσον που αντικατέστησε τον Πιτ Μάικλ να δίνει λύσεις στο ένας εναντίον ενός, αλλά στην Μπάρτσα ο δέκατος και ο ενδέκατος παίκτης έχουν ρόλο. Ο Γκριμάου και ο Σάδα έχουν κερδίσει παιχνίδια για τους Καταλανούς…
Ένα άλλο καθοριστικό στοιχείο είναι η συνοχή της Μπαρτσελόνα καθώς οι πρωταθλητές Ευρώπης κράτησαν  11 από τους 12 παίκτες που είχαν πέρυσι στο ρόστερ τους.  Απλά έφυγε ο Τρίας και ήρθε στη θέση του ο Πέροβιτς. Στην μέση της σεζόν όταν τραυματίστηκαν ο Μάικλ και ο Μπαζίλε αποκτήθηκαν οι Αντερσον και Ινγκλες που προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στις απαιτήσεις του προπονητή.
Ο Πασκουάλ, πάντως, αν και η ομάδα του εκτελεί κοντά στο τέλειο στη επίθεση, πιέζει τους παίκτες του να ξεκινούν την προσπάθεια τους από την άμυνα. Η πίεση σε όλο το γήπεδο με τον Ρούμπιο να καταστρέφει τις γραμμές πάσας των αντιπάλων είναι τροφή για το γρήγορο παιχνίδι που θέλει να κάνει η Μπαρτσελόνα.
Οι Ισπανοί τα τελευταία χρόνια είναι το άλυτο πρόβλημα της Εθνικής μας ομάδας και η Μπαρτσελόνα ο γόρδιος δεσμός των ελληνικών συλλόγων.  ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός και Μαρούσι τα τελευταία δύο χρόνια σε οκτώ παιχνίδια μετράνε οκτώ ήττες από τους Καταλανούς και είναι ελάχιστοι οι προβληματισμοί που τους δημιουργήσαμε. Το ελληνικό μπάσκετ βασίζεται περισσότερο στη δύναμη και η ταχύτητα εκτέλεσης της Μπαρτσελόνα σε συνδυασμό με τη συνέπεια που έχει στην εκτέλεση του πλάνου της, μοιάζει με θέμα που έπεσε στις εξετάσεις και δεν το είχαμε διαβάσει!
Το ερώτημα που έρχεται αβίαστα είναι αν μπορεί κάποια ομάδα και στην προκειμένη περίπτωση οΠαναθηναϊκός να νικήσει την Μπαρτσελόνα. Η απάντηση είναι πως ναι, έχει αδύνατα σημεία:
  • Ο Ναβάρο και ο Λάκοβιτς είναι γκαρντ που ο Παναθηναϊκός μπορεί και να τους ποστάρει για να τους φθείρει, αλλά και γενικά να τους χρησιμοποιήσει – επειδή δεν είναι καλοί αμυντικοί πάνω στην μπάλα – για να ξεκινήσει από αυτούς την δημιουργία ρηγμάτων στην άμυνα της Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, ειδικά για τον Ναβάρο, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να περιοριστεί και επιθετικά, διότι αν εμπλακεί σε πολλές αμυντικές καταστάσεις δεν θα έχει την απαιτούμενη ενέργεια όταν θα πάει στην άλλη μεριά του γηπέδου.
  • Ο Ρούμπιο φαίνεται να έχει σοβαρό θέμα στον εκτελεστικό τομέα (4/28 εντός παιδιάς στο Τοπ – 16) και ο Παναθηναϊκός μπορεί να το εκμεταλλευτεί με πολλούς τρόπους στην άμυνα του…
  • Ο Παναθηναϊκός μπορεί να σημαδέψει τα πόδια του Λόρμπεκ όταν αγωνίζεται σαν τέσσερα, διότι δεν είναι τόσο γρήγορος όσο ο Φώτσης, ενώ και ο Τσαρτσαρής μπορεί να του δημιουργήσει θέμα βάζοντας την μπάλα στο πάτωμα.
  • Η απώλεια του Πιτ Μάικλ είναι πολύ σημαντική για την Μπαρτσελόνα διότι χάνει τον πιο αξιόπιστο παίκτη της στο ένας εναντίον ενός και ένα παίκτη που υπό συνθήκες έπαιζε ακόμη και στο τέσσερα.
  • Είναι τέλος σημαντικό να μην γίνει το ματς στον ρυθμό που θέλει η  Μπαρτσελόνα. Το ματς θα πρέπει να κριθεί στο πέντε εναντίον πέντε και στη δύναμη, όχι στο ανοικτό γήπεδο και στην ταχύτητα.
Τέλος, επειδή δεν υπάρχει κακό χωρίς καλό, ο Παναθηναϊκός θα βιώσει σε αυτή το πλεονέκτημα του αουτσάϊντερ. Το φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα και ο Ομπράντοβιτς, που δεν έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε αυτή την θέση, θα το χρησιμοποιήσει αυτό όσο μπορεί περισσότερο. Το πρώτο ματς στην Βαρκελώνη  θα είναι ο στόχος του Παναθηναϊκού, για να κάνει το μπρέϊκ…

FORUM ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

FORUM ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗΣ ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 
ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ..

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728