Επαγγελματικό Status Ευρωπαίων Καλαθασφαιριστών (Δημοσιοποιηση Ερευνας για τις εργασιακές συνθήκες των αθλητών σε συνεργασία με αρμοδίους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας ως εργαλείο ένα ερωτηματολόγιο με διάφορες θεματικές ενότητες,)

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών είναι, μεταξύ άλλων, ιδρυτικό μέλος της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητών Καλαθοσφαίρισης (Union Basketteurs dEurope), η οποία τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει δραστηριότητα εξόχως σημαντική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε θέματα που αφορούν τόσο στο εργασιακό status των καλαθοσφαιριστών, όπως αυτό καθορίζεται από την κοινοτική νομοθεσία, το στοιχηματισμό και  τα ζητήματα δεοντολογικής φύσεως που αναφύονται σχετικώς, όσο και σε θέματα αντι-ντόπινγκ , αντιμετώπισης της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και ανάδειξης της παραγωγικής κατά τόπους διαδικασίας διά της προστασίας των γηγενών καλαθοσφαιριστών.

Στα πλαίσια των ως άνω δραστηριοτήτων η UBE ανέλαβε την πρωτοβουλία κατά το προηγούμενο
 έτος όπως αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί πανευρωπαϊκώς σχετικώς με την καλαθοσφαίριση και τις εργασιακές συνθήκες των αθλητών σε συνεργασία με αρμοδίους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας ως εργαλείο ένα ερωτηματολόγιο με διάφορες θεματικές ενότητες, όπως, π.χ., αυτή της υγείας και ασφάλειας των αθλητών, του ντόπινγκ, των εργασιακών συνθηκών, του πειθαρχικού δικαίου, του προγραμματισμού των αθλητικών διοργανώσεων κτλ.
Στην έρευνα αυτή έχει ήδη συμμετάσχει μεγάλος αριθμός καλαθοσφαιριστών από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ρωσία. Τα δε μέχρι στιγμής αποτελέσματα, και ενώ η έρευνα συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί με συμμετοχή κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και αποτελούν ένα αξιόπιστο στατιστικό δείγμα, το οποίο αναδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το μέγεθος των προβλημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν καλαθοσφαιριστές ανά την Ευρώπη, αλλά και ανατρέπει συγχρόνως πολλά από τα στερεότυπα και τις εσφαλμένες εντυπώσεις που εντοπίζονται ευρέως σε κοινωνικό επίπεδο, όπως, π.χ., περί «πλουσίων» καλαθοσφαιριστών ή περί «προνομιούχου» κατηγορίας εργαζομένων με «ιδιαίτερα» προνόμια, κτλ.
Η κάτωθι συνοπτική παράθεση μικρού αλλά χαρακτηριστικού μέρους των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων της προαναφερθείσης έρευνας καταδεικνύει του λόγου το αληθές. Έτσι :

1)    Ο μέσος όρος επαγγελματικής καριέρας για τον καλαθοσφαιριστή είναι περίπου τα 8,5 έτη.
2)    Τα 33,5 έτη είναι περίπου η ηλικία στην οποία οι καλαθοσφαιριστές σταματούν να αγωνίζονται είτε για λόγους επαγγελματικούς είτε για λόγους υγείας και σωματικής ικανότητος ευρύτερα.
3)    Το 13,5% των αθλητών έχουν δεύτερη εργασία.
4)    Το 53,17% των αθλητών κερδίζουν από 0 έως 30.000 ετησίως, το 24,1% κερδίζουν από 30.000 έως 60.000 ευρώ ετησίως ενώ μόλις το 7,9% κερδίζουν περισσότερα από 150.000 ευρώ ετησίως.
5)    Το 50% των αθλητών περίπου έχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις καταβολές των αμοιβών τους.
6)    Το 46% των αθλητών δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικώς με επιμορφωτικά προγράμματα που αφορούν στην επαγγελματική τους ενασχόληση μετά τη λήξη της καριέρας τους.
7)    Στο 52% των αθλητών δεν επιτρέπεται από τις αντισυμβαλλόμενες ομάδες να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά επιμορφωτικά προγράμματα για άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες.
8)    Το 47% των αθλητών αισθάνονται ότι διακινδυνεύουν σοβαρά την υγεία τους ως επαγγελματίες αθλητές.
9)    23 κατά μέσο όρο ημέρες κατ’ έτος οι αθλητές αδυνατούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως εκ τραυματισμών κατά την άθλησή τους,
10) Το 40,3% των αθλητών δεν ήταν σε θέση να παρέχουν τις αθλητικές τους υπηρεσίες για περισσότερες από 6 εβδομάδες, ως εκ τραυματισμού, μία τουλάχιστον φορά στην καριέρα τους.
11) Το 63,1% των αθλητών δεν έχουν καμία ασφάλιση έναντι τραυματισμών κατά την άθλησή τους που θα τους υποχρέωναν να σταματήσουν την καριέρα τους (career ending injuries).
12) To 39,5% των αθλητών δεν έχουν στις ομάδες τους γιατρό ή φυσιοθεραπευτή πλήρους απασχόλησης.
13) Το 17% των αθλητών υπήρξαν, τουλάχιστον μία φορά, θύματα άσκησης σωματικής βίας στους αγωνιστικούς χώρους.
14) Το 11% των αθλητών έχουν απειληθεί με άσκηση σωματικής βίας εκτός αγωνιστικών χώρων.
15) Το 88,6% των αθλητών εργάζεται τις Κυριακές.
16) Το 71,2% των αθλητών εργάζεται μετά τις 20:00 καθημερινώς.
17) Το 63,2% των αθλητών εργάζεται στις αργίες των Χριστουγέννων ενώ το 33% έχει χρόνο διακοπών μικρότερο των 20 ημερών κατά το τελευταίο έτος.

Η ολοκλήρωση της έρευνας προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο τόσο στην  UBE όσο και στις
αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατεύθυνση της διευθέτησης των ζητημάτων που αφορούν στους καλαθοσφαιριστές πανευρωπαϊκώς.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικώς με τη διεξαχθείσα  αυτή έρευνα, ο Σύνδεσμός μας είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, είμαστε δε βέβαιοι ότι η ενδελεχής παρατήρηση και ουσιαστική αξιολόγηση των παρατιθεμένων στο παρόν αποτελεσμάτων θα οδηγήσει εκ του ασφαλούς στην απόκτηση σφαιρικότερης και περισσότερο αξιόπιστης εικόνας αναφορικώς με την κατάσταση που επικρατεί στην καλαθοσφαίριση διεθνώς.

Ζαφειρόπουλος Ιωάννης
Νομικός Σύμβουλος Π.Σ.Α.Κ.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728