Προπόνηση και προπονητική (ΟΡΙΣΜΟΣ)


Προπόνηση και προπονητική

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΛΙΑ
  Τα ομαδικά αθλήματα είναι παιχνίδια αλλά η προπόνηση είναι επιστήμη και βασίζεται στην επιστήμη της προπονητικής που αυτή με τη σειρά της βασίζεται σε μια σειρά από άλλες επιστήμες και απαιτεί γνώσεις ανατομίας, κινησιολογίας, εμβιομηχανικής, εργοφυσιολογίας και αθλητικής ψυχολογίας με λίγα λόγια απαιτεί βαθιά γνώση του ανθρωπίνου σώματος.

  Προπόνηση είναι το σύνολο των χειρισμών και επιβαρύνσεων στα διάφορα συστήματα του οργανισμού με σκοπό την προσαρμογή των συγκεκριμένων συστημάτων του οργανισμού, που δέχονται τα προπονητικά ερεθίσματα, σε υψηλότερα επίπεδα.
  Διαφορετικά ερεθίσματα στο ίδιο σύστημα, δημιουργούν και διαφορετικές προσαρμογές και τα ίδια ερεθίσματα πιθανόν να μην δημιουργήσουν καμιά προσαρμογή σε κάποιο άλλο σύστημα.
  Στόχος της αθλητικής προπόνησης είναι να δημιουργήσει προσαρμογές που να φθάνουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο σε συγκεκριμένα συστήματα του αθλητή και ειδικά σε αυτά που χρησιμοποιεί στο άθλημά του.

  Προπονητική είναι η επιστήμη που ασχολείται με το σχεδιασμό των προπονητικών επιβαρύνσεων.
Η επιβάρυνση στην προπόνηση αναφέρεται στην ένταση, στη διάρκεια και στη συχνότητα των ερεθισμάτων που μπορεί να δεχθεί το συγκεκριμένο σύστημα αλλά και το σύνολο του οργανισμού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

  Την προπόνηση στα ομαδικά αθλήματα μπορούμε να τη χωρίσουμε σε προπόνηση φυσικών ικανοτήτων (φυσικής κατάστασης), σε προπόνηση τεχνικής, σε προπόνηση τακτικής και στη σύνθετη προπόνηση.
ΠΗΓΗ http://giorgosskolias.blogspot.com

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728