Τεχνική της Επιτάχυνσης

















Στην ιστοσελίδα αυτή έχουν δημοσιευθεί αρκετά άρθρα τα οποία αναφέρονται στην ανάπτυξη της ταχύτητας και της εκρηκτικότητας. Η ικανότητα να κινείται κανείς γρήγορα είναι σίγουρα ζηλευτή και αποτελεί τον διακαή πόθο ενός μεγάλου αριθμού αθλητών και αθλητριών.




Τα καλά νέα είναι, όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, ότι η ταχύτητα είναι μια ικανότητα που είναι δυνατόν να βελτιωθεί, παρόλο που επικρατεί σε πολλούς η άποψη ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον.




Κι όμως, μπορεί ένας «αργός» αθλητής να μην μπορέσει ποτέ να γίνει επαγγελματίας σπρίντερ ή έστω να γίνει ο πιο γρήγορος παίκτης της ομάδας του (κάτι τέτοιο απαιτεί και γενετική προδιάθεση), αλλά είναι σίγουρα σε θέση να βελτιώσει την ταχύτητά του σε σημείο τέτοιο, ώστε να μην αποτελεί αδυναμία του.




Πρέπει να τονίσουμε ότι στο μπάσκετ, όπως και σε κάποια άλλα αθλήματα, όπως για παράδειγμα στο χάντμπολ, ένας παίκτης δεν αναπτύσσει ποτέ πραγματικά μέγιστη ταχύτητα. Κι αυτό γιατί ο άνθρωπος φτάνει την μέγιστή ταχύτητα του μετά τα 60 μέτρα περίπου και γνωρίζουμε ότι το γήπεδο του μπάσκετ είναι μόνο 30 μέτρα. Άρα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να αναπτυχθεί μέγιστη ταχύτητα. Ακόμα, ένα μπασκετμπολίστας σπάνια τρέχει ευθύγραμμα για πάνω από μερικά μέτρα, αφού είναι υποχρεωμένος να αλλάξει κατεύθυνση, να επιβραδύνει, να επιταχύνει ή ακόμα και να σταματήσει απότομα, ανάλογα με την εξέλιξη του παιχνιδιού. Έτσι λοιπόν, η ικανότητα της επιτάχυνσης αποκτά ξεχωριστή σημασία στο μπάσκετ.




Όπως σε όλες τις ικανότητες, θεμελιώδη ρόλο παίζει η εκτέλεση της κίνησης με ιδανική

τεχνική. Έτσι και στην επιτάχυνση (αλλά και σε όλες τις φάσεις του τρεξίματος) η εκμάθηση της σωστής τεχνικής μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Μάλιστα, είναι τόσο σημαντικό να μάθει ο αθλητής τα βασικά της τεχνικής του τρεξίματος, ώστε ξεκινάμε πάντα όλους τους αθλητές μας, σε όποια ηλικία και να βρίσκονται, σε όποιο επίπεδο κι αν αγωνίζονται (ακόμα και αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στις Εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών) από τη διδασκαλία της τεχνικής του τρεξίματος. Και είναι πολύ λίγοι εκείνοι οι αθλητές που δεν χρειάζονται βελτίωση στην τεχνική τους. Εδώ θα παραθέσω και την προσωπική μου εμπειρία: Ακόμα κι αν ένας παίκτης δεν καταφέρει να εκτελέσει τέλεια, βελτιώνοντας κάποια από τα σημεία της τεχνικής του, είναι δυνατόν να βελτιώσει σημαντικά την απόδοση τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ψηλούς παίκτες.




Σίγουρα υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και σημεία της τεχνικής που πρέπει να προσεχθούν. Παρακάτω θα επιχειρήσω να παραθέσω τα πιο βασικά και εύκολα διδάξιμα σημεία που έχω εντοπίσει ότι χρειάζονται βελτίωση στους μπασκετμπολίστες, χωρίς να επιμένω σε πολλές λεπτομέρειες.




1) Κλίση του κορμού προς την κατεύθυνση που θέλει να κινηθεί ο αθλητής

Ο παίκτης πρέπει να «γύρει» και όχι να «σκύψει» στην κατεύθυνση προς την οποία θέλει να κινηθεί, πρέπει δηλαδή να αποφύγει την κάμψη του κορμού. Έτσι, θα μπορέσει να δημιουργήσει σωστή γωνία για την επόμενη ενέργεια, η οποία είναι η ώθηση «προς τα πίσω» (βλέπε παρακάτω).




2) «Γόνατο ψηλά»

Οι περισσότεροι μπασκετμπολίστες / τριες έχουν την τάση, όταν κάνουν το πρώτο βήμα του σπριντ, να αιωρούν το πόδι αντί να σηκώνουν το γόνατο δυναμικά μπροστά. Έτσι, ουσιαστικά, φρενάρουν τον εαυτό τους , αφού η επαφή με το έδαφος γίνεται μπροστά από το κέντρο βάρους, χάνοντας έτσι πολύτιμη ώθηση.




3) «Ώθηση προς τα πίσω»

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο που μπορεί να κάνει την διαφορά στην ταχύτητα. Αν και αποτελεί υπεραπλούστευση, ο τρόπος με τον οποίο κινείται ο άνθρωπος σε στερεό έδαφος είναι ασκώντας δύναμη στο έδαφος (δράση / αντίδραση). Έτσι, η επαφή με το έδαφος κατά τα πρώτα βήματα του σπρίντ πρέπει να γίνεται πίσω (δράση) από το κέντρο βάρους του σώματος, ωθώντας στην ουσία το σώμα εμπρός (αντίδραση).




4) Ευθυγραμμισμένος κορμός

Ο αθλητής δεν πρέπει ποτέ να κάμπτει την σπονδυλική στήλη, ιδιαίτερα τη θωρακική μοίρα. Ο κορμός διατηρείται ευθυγραμμισμένος καθ’ όλη την διάρκεια της κίνησης.




5) Δράση των χεριών

Τα χέρια παραμένουν λυγισμένα στην άρθρωση του αγκώνα, κινούνται από τον ώμο χαλαρά και δεν περνούν ποτέ την νοητή γραμμή που χωρίζει το σώμα σε αριστερό και δεξί μέρος.

1. Ασκήσεις Τεχνικής στον Τοίχο

Στόχος

Εξάσκηση της τεχνικής, ιδιαίτερα των ποδιών, σε χαμηλή ταχύτητα και ελεγχόμενα

2. Power Skipping

Στόχος

Εξάσκηση της τεχνικής σε πιο δυναμικές συνθήκες, ιδιαίτερα της ώθησης στο έδαφος και της κίνησης των χερικών

3. Ελεύθερες Εκκινήσεις

Στόχος

Η εκτέλεση σε πραγματικές συνθήκες της ολοκληρωμένης τεχνικής.

4. Εκκινήσεις με Αντίσταση (άσκηση για προχωρημένους)

Στόχος

Εξαιρετική άσκηση για την ανάπτυξη της δύναμης και της ισχύος των κάτω άκρων.

Η διδασκαλία της τεχνικής πρέπει να προηγείται της αύξησης του όγκου και της έντασης της προπόνησης. Όπως δεν θα βάζαμε ποτέ μια παίκτρια να εκτελέσει πολλά σουτ πριν της διδάξουμε να σουτάρει, έτσι και πριν βάλουμε ένταση και όγκο στην προπόνηση ταχύτητας, πρέπει να διδάξουμε την σωστή τεχνική. Γι αυτό ξεκινήστε με τις παραπάνω ασκήσεις εκτελώντας αρκετές επαναλήψεις σε χαμηλή ένταση. Για παράδειγμα:

1. Ασκήσεις Τοίχου 4’

2. Power Skipping 10 x 10m

3. Ελεύθερες Εκκινήσεις 10 x 10m

Όταν ο προπονητής κρίνει ότι η εκτέλεση πραγματοποιείται ικανοποιητικά, τότε μπορεί να προσθέσει περισσότερη ένταση και όγκο στην προπόνηση. Για παράδειγμα:

1. Σπριντ σε όλο το γήπεδο 2 x 8

2. Σπριντ μετά από επί τόπου άλματα 10 άλματα και σπριντ x 8

3. Power Skipping με Αντίσταση 10x




Η διδασκαλία της τεχνικής δεν απαιτεί ούτε πολύ χρόνο, ούτε πολύ χώρο. Μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην χρονιά και δεν έχει σημασία η ηλικία του παίκτη. Ακόμα και μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές έχουν καταφέρει να αλλάξουν συνήθειες χρόνων μετά από σωστή και συνεχή καθοδήγηση. Θυμηθείτε ότι όταν διδάσκουμε οποιαδήποτε τεχνική δεν θέλουμε να είναι κουρασμένοι οι αθλητές μας. Γι τον λόγο αυτόν, αυτού του είδους η προπόνηση καλό είναι να γίνεται στην αρχή μιας προπονητικές μονάδας.




Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με αυτό το άρθρο στείλε email στον Κώστα Χατζηχρήστο στην διεύθυνση

-->Kostas@chatzichristos.gr -->Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. -->




** Στα DVD «Σεμινάριο 2008» και «Personal Development Seminar” μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένη την παρουσίαση της τεχνικής της επιτάχυνσης καθώς και μια σειρά ασκήσεων στο γήπεδο.

http://www.sportstraining.gr/2010-05-18-11-38-56/105-manager

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728