Εχει θέματα ο Παναθηναϊκός (video)



Του Μάνου Μανουσέλη 
ΠΗΓΗ  http://www.gazzetta.gr/
Ο Μάνος Μανουσέλης γράφει στο gazzetta.gr πως η ήττα του Παναθηναϊκού στην Σλοβενία δεν δημιουργεί προβλήματα για την πρώτη θέση και αναλύει μέσω video πως οι πράσινοι έμειναν από βενζίνη.

Ο Παναθηναϊκός έκανε την πρώτη του ήττα στην Ευρωλίγκα το βράδυ της Πέμπτης στην Λιουμπλιάνα από την ομάδα έκπληξη του ομίλου, την Ολίμπια του Γιούρι Ζντοβτς. Η απώλεια του βαθμού στην Σλοβενία δεν δημιουργεί προβλήματα στους πράσινους σε ότι αφορά τον στόχο της κατάκτησης της πρώτης θέσης, λόγω της ελάχιστης διαφοράς (85-84) με την οποία έχασε. Οι πράσινοι, όμως, έδειξαν ότι έχουν μια σειρά από θέματα τα οποία θα πρέπει να τα διευθετήσουν και προφανώς δεν αποτελεί λύση το να τα κρύψουν κάτω από το χαλί…
Η αίσθηση που έδωσε ο Παναθηναϊκός, έτσι όπως αντέδρασε μέσα στο παιχνίδι, είναι ότι δεν ήταν έτοιμος για τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε. Ο λόγος είναι απλός: Η Ελληνική Α1 αποπροσανατολίζει τις ομάδες που παίζουν Ευρωλίγκα, διότι ο ανταγωνισμός είναι τόσο χαμηλός, ώστε οι παίκτες όσο επαγγελματίες και αν είναι, αδυνατούν να πατήσουν το κουμπί και να ανεβάσουν την απόδοση τους δύο επίπεδα πάνω, ώστε να παίξουν στο επίπεδο της Ευρωλίγκα.
Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός αποκάλυψε για άλλη μια φορά τα προτερήματα και τις αδυναμίες του σαν ομάδα. Εκανε εξαιρετική προσπάθεια στην άμυνα και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλά από τα καλάθια των Σλοβένων δεν ήταν απλά ατομικές ενέργειες, αλλά απονενοημένα διαβήματα! Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η ελληνική ομάδα δεν είχε θέματα στην άμυνα. Κάθε άλλο: Η αδυναμία να ακολουθήσουν αποτελεσματικά τα χαμηλά σχήματα της Ολίμπια, έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Τα τρίποντα και τα μακρινά σουτ των ψηλών (Πίνκνεϊ, Μάρκοτα, Γιάγκοντνικ) άλλαξαν την ροή του αγώνα και οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να συγκεντρωθούν σε αυτό από την αρχή ως το τέλος του αγώνα.
Θέμα, όμως, ο Παναθηναϊκός είχε και στην επίθεση. Στην Λιουμπλιάνα σε καταστάσεις πίεσης και
απέναντι σε μια άμυνα που έπαιζε στο όριο του φάουλ η επιλογή του Ομπράντοβιτς για δημιουργία από το λόου ποστ αποδείχθηκε αναποτελεσματική.
Είναι φανερό ότι το τεχνικό τιμ του τριφυλλιού έχει μελετήσει πολύ καλά το υλικό του και σε σχέση με τους νέους κανονισμού προσπαθεί να διαφοροποιήσει την φιλοσοφία που είχε η ομάδα τα τελευταία χρόνια. Προς το παρόν έχουμε να κάνουμε με μια επώδυνη στροφή για τους πράσινους. Η ομάδα είναι για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό παρουσιάζεται στατική στην επίθεση. Η λογική του να περιμένεις την αντίδραση της άμυνας για να κινηθείς μακριά από την μπάλα έχει νόημα όταν ο αντίπαλος κάνει παγίδες στο λόου ποστ.
Όταν όμως η επιλογή του αντίπαλου πάγκου είναι να μην δώσει βοήθειες και να παίξει αυστηρά ένας εναντίον ενός, υποχρεώνει τον παίκτη με την μπάλα να επιτεθεί και αν δεν αποδειχτεί αποτελεσματικός, τότε υπάρχει αδιέξοδο. Ο Παναθηναϊκός εκτός από τους Μπατίστ - Περπέρογλου δεν έχει άλλους παίκτες- σκόρερ στο low post. Ο Βουγιούκας μπορεί να εξελιχθεί σε τέτοιο, αλλά σήμερα δεν είναι έτοιμος να σηκώσει τέτοιο βάρος και ο Διαμαντίδης εννέα φορές στις δέκα θα κοιτάξει να πασάρει και όχι να σκοράρει από τέτοιες καταστάσεις.
Από την στιγμή που η δημιουργία από το …πατροπαράδοτο pick n’ roll μετά τις αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι στο ρόστερ έχει περιοριστεί στον Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός μοιάζει παγιδευμένος και αναζητεί βοήθεια.
Σε ότι αφορά το ροτέϊσον και το βάθος του πάγκου ο Παναθηναϊκός έχει ξεκάθαρες λύσεις: Η, να παίξουν αυτοί που έχει, ή να πάρει παίκτη! Η επιλογή του να παίζει σε κάθε δύσκολο ματς ο Διαμαντίδης 40 λεπτά απλά δεν υπάρχει, διότι θα οδηγήσει μαθηματικά τον αρχηγό της ομάδας στα πιτς. Ο Καλάθης και ο Τέπιτς πρέπει να παίζουν ή, να έρθει άλλος παίκτης να καλύπτει τον Διαμαντίδη στα 10-15 λεπτά που θα πρέπει να ξεκουράζεται για να βγει η χρονιά . Στην Λιουμπλιάνα, το γεγονός ότι οι πράσινοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ με μεγάλη διαφορά στο ημίχρονο είχε σαν αποτέλεσμα να ξοδευτεί ότι υπήρχε και δεν υπήρχε στο ρεζερβουάρ των βασικών για να γυρίσουν το παιχνίδι στην τρίτη περίοδο. Το κακό είναι ότι υπήρχαν από εκεί και πέρα άλλα 15 λεπτά αγώνα. Οι παίκτες που ήταν από τον πάγκο ή, δεν πάτησαν ποτέ το παρκέ, ή, μπήκαν αλλά δεν μπόρεσαν να προσφέρουν…
Είναι αλήθεια ότι στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου ο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε την καλή του πεντάδα (Διαμαντίδης, Νίκολας, Σάτο, Τσαρτσαρής και Μπατίστ με σαφή εντολή να γίνει …χαμός στην άμυνα. Πραγματικά το καλάθι άρχισε να μοιάζει με κουμπότρυπα για την Ολίμπια και ο Σάτο που επιθετικά ήταν φανερά επηρεασμένος από το ταξίδι του στην Αμερική, στην άμυνα, όμως, έκανε τρομερή προσπάθεια. Η άμυνα του Παναθηναϊκού αποδιοργάνωσε πλήρως την Ολύμπια στο τρίτο δεκάλεπτο, όπως δείχνουν και οι μόλις 9 πόντους που έβαλαν οι γηπεδούχοι σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Η νίκη, όμως, του Παναθηναϊκού από το 20 ως το 30 αποδείχθηκε Πύρρειος. Για να επιτευχθεί χρειάστηκε να μείνουν στο παρκέ χωρίς ανάσα οι Διαμαντίδης, Σάτο και Νίκολας. Όταν, λοιπόν, στην τέταρτη περίοδο χρειάστηκε να πάνε στον πάγκο οι βασικοί, οι αντικαταστάτες τους δεν μπορούσαν να σηκώσουν το φορτίο. Ο Περπέρογλου βοήθησε περισσότερο από όλους όσους χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια, αλλά έχασε και κρίσιμα σουτ…
Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να αποφύγει το να κριθεί το ματς στις λεπτομέρειες και στις βολές αν ο Μπατίστ συγκρατούσε τα νεύρα του. Ο Μάικ έχασε την ψυχραιμία του όταν δέχθηκε κόψιμο από τον Πινκνεϊ και στην επόμενη φάση αστόχησε σε λέι απ στον αιφνιδιασμό κάτω από την πίεση του Οζμπολτ. Η αντίδραση του Μάικ ήταν να πατήσει τον πεσμένο Σλοβένο στο κεφάλι και να τον στείλει αιμόφυρτο στα αποδυτήρια. Ηταν μια αντιαθλητική και αντιεπαγγελματική συμπεριφορά που αδικεί και τον παίκτη και τον Παναθηναϊκό…
Ανεξάρτητα από αυτή την κακή στιγμή, θα πρέπει να πούμε ότι το παιχνίδι στην Λιουμπλιάνα έμοιαζε με βάλσαμο στις πληγές που έχει ανοίξει στο ελληνικό μπάσκετ η τραγική κατάσταση που βιώσαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Μπορεί να έχασε ο Παναθηναϊκός, αλλά ήταν τόσο έντονα τα συναισθήματα που δημιούργησε το ματς, ώστε όσοι το παρακολούθησαν έκλεισαν την τηλεόραση τους ευχαριστημένοι! Θυμήθηκαν τις συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει το μπάσκετ! Θυμήθηκαν πόσο ωραίο είναι να γίνεται ένας αγώνας μέσα σε ένα εκπληκτικό γήπεδο, όπου δεν πέφτει καρφίτσα και με κοινό που να απολαμβάνει το θέαμα χωρίς να θέλει να παρέμβει με άλλο τρόπο εκτός από την φωνή του!
Πρέπει, τέλος να βγάλουμε το καπέλο στην προσπάθεια που κάνουν στην Λιουμπλιάνα. Ποιος θα το πίστευε πως οι Σλοβένοι, που στο ξεκίνημα της σεζόν είχαν πρόβλημα ακόμη και στο να δηλώσουν τους ξένους τους στην ΦΙΜΠΑ λόγω παλαιών οφειλών, θα ήταν σήμερα πρώτοι στον όμιλο με τρεις νίκες; Κι όμως αρκούσε το καινούριο γήπεδο, για να μεταμορφωθεί ο βάτραχος σε πρίγκιπα! Οι 13.000 θεατές χθες, η ατμόσφαιρα γιορτής, η οικονομική βοήθεια από την τοπική κοινωνία, όλα ξεκίνησαν από το παλάτι που φιλοξενεί πλέον την Ολίμπια Λιουμπλιάνας…

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728