Η εξέλιξη απαιτεί! (ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΠΑΣΚΕΜΠΟΛΙΣΤΑ)



Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach
ball2Η εξέλιξη του μπάσκετ απαιτεί πλέον παίκτες οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν αρκετά πράγματα μέσα στο γήπεδο και το σημαντικότερο θα πρέπει να τα κάνουν με διάρκεια και ιδιαίτερα υψηλές εντάσεις!  Αυτό σημαίνει ότι ο μπασκετμπολίστας,  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να δουλεύει ασταμάτητα και κυρίως ταυτόχρονα, την Ατομική Τεχνική του, την Φυσικήτου Κατάσταση και την Ψυχολογία του.

Στην Ατομική Τεχνική είναι απαραίτητο οι παίκτες να βελτιώνουν συνεχώς το επίπεδό τους γενικά.  Στο μοντέρνο μπάσκετ οι κλασικές  θέσεις έχουν καταργηθεί ή καλύτερα έχουν μειωθεί από 5 σε 2. Ουσιαστικά πια χωρίζουμε τις θέσεις σε αυτούς που μπορούν να παίξουν με πρόσωπο στο καλάθι και σε αυτούς που μπορούν να παίξουν με πλάτη. Έτσι λοιπόν όποιος καταφέρνει να παίζει και με πρόσωπο και με πλάτη γίνεται αυτόματα υπερπολύτιμος για κάθε ομάδα και σίγουρα ιδιαίτερα απρόβλεπτος στο παιχνίδι του!
Η ξεχωριστή προπόνηση ψηλών –κοντών 
δεν υφίσταται πια, τουλάχιστον στις μικρές ηλικίες!  Από μια αντίστοιχη προπόνηση σταθμών πρέπει να περνούν όλοι οι παίκτες, με σκοπό την βελτίωσή τους στο παιχνίδι τους κοντά και μακριά από το καλάθι, λαμβάνοντας φυσικά υπόψιν τις όποιες ιδιαιτερότητες. 
Στη προπόνηση των υποδομών  αυτό 
είναι υποχρεωτικό!  Όλοι μας έχουμε δει 20ρηδες  με ύψος 1,90 να μη  μπορούν  να  ντριπλάρουν ή να σουτάρουν από τα 5 μέτρα επειδή κάποιος ‘’φιλόδοξος’’ προπονητής στα μίνι ή στο παιδικό τον έβαζε 5άρι για να κερδίσει δυο παιχνίδια παραπάνω…  αυτά είναι ''εγκληματικές'' ενέργειες και πρέπει  να τελειώσουν μια για πάντα από την παραγωγική διαδικασία του μπάσκετ!

Η 
Φυσική Κατάσταση παίζει καθοριστικό ρόλο από πολύ νωρίς στη καριέρα ενός παίκτη. Είναι πολύ αργά να προσπαθούμε να κάνουμε καλό αθλητή κάποιον  στα 20 του.  Στην Αμερική, αν ο νεαρός παίκτης δεν έχει επιδόσεις σε συγκεκριμένα εκτός μπάσκετ αθλητικά τεστ,  δεν μπορεί να μπει στην ομάδα. Ακολουθεί  ειδικό πρόγραμμα που κρατάει μήνες και μόλις είναι έτοιμος σωματικά μπαίνει να παίξει και μπάσκετ.
Οι βάσεις πρέπει να μπουν από νωρίς λοιπόν. Οι νεαροί μπασκετμπολίστες πρέπει να προσαρμοστούν στη σωστή διαδικασία και να θεωρούν τη  φυσική  κατάσταση αναπόσπαστο κομμάτι  της προπόνησής τους. 
Η αντοχή, η ταχύτητα, η αντοχή στη ταχύτητα, η έκρηξη, η δύναμη σε όλες τις μορφές της, η ευκινησία κτλ  είναι στοιχεία που βοηθούν τον παίκτη να αποδίδει καλά σε υψηλές εντάσεις και για μεγάλο διάστημα.
Αξίζει τον κόπο να μελετήσουμε το επίπεδο της φυσικής κατάστασης μεγάλων αθλητών του χθες και του σήμερα όπως ο Γκάλης,ο  Πέτροβιτς, ο  Όσκαρ  Σμιντ, ο Τζόρνταν,  ο Λεμπρόν, ο Μπράϊαντ  κτλ.  Είναι χαρακτηριστικά  παραδείγματα παικτών που ‘’θωράκισαν’’ τον εαυτό τους με άριστη φυσική κατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται το πλούσιο ταλέντο τους μέσα στο παρκέ.  Δεν είναι τυχαίο ότι κανείς από αυτούς δεν αντιμετώπισε ποτέ σοβαρά προβλήματα τραυματισμών  και κανείς από αυτούς δεν αντιμετώπισε ποτέ σοβαρό ντεφορμάρισμα στη καριέρα του!  
Αντίθετα έχουμε δει αρκετά ταλέντα να χάνονται ή να αναγκάζονται να αποσυρθούν στα 30 τους επειδή δεν φρόντισαν ποτέ να έχουν καλή φυσική κατάσταση και αθλητική ζωή γενικότερα…

Τέλος η
 Ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση ενός αθλητή. Στο μπάσκετ που είναι άθλημα γρήγορων αποφάσεων και συνεχών εναλλαγών, η εσωτερική ισορροπία είναι πολύτιμο αγαθό!  Η καλή ψυχολογία δημιουργεί  την  εσωτερική ισορροπία. Έτσι, έχοντας καθαρό μυαλό, ο παίκτης μπορεί να αποφασίζει  γρήγορα, να  έχει  καλές επιλογές, να διαχειρίζεται σωστά τις κρίσεις και φυσικά να λειτουργεί αρμονικά με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του.
Το εύλογο ερώτημα είναι  ‘’Ποιος καθορίζει και επηρεάζει τη ψυχολογία ενός αθλητή?’’
Η άποψή μου είναι κάθετη! 
Την ψυχολογία σου τη φτιάχνεις μόνος σου! Δεν πρέπει να έχεις ανάγκη κανέναν για να σε ‘’ανεβάσει’’ ή και να σε ‘’κατεβάσει’’…
Αυτό ισχύει στη ζωή γενικότερα, αλλά και στο μπάσκετ ειδικότερα. Όταν δουλεύεις σκληρά έχεις  τη ψυχολογία που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις! 
Νιώθεις σίγουροςγια το σουτ, τη ντρίπλα και τη πάσα σου, νιώθεις ισχυρός  με την καλή φυσική σου κατάσταση  κι έτσι δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα! Είσαι έτοιμος να παλέψεις στο γήπεδο και να τα δώσεις όλα για τη νίκη!  Αλλά ακόμα και αν χάσεις, θα ξέρεις ότι έχεις κάνει ότι μπορούσες και θα φροντίσεις να γίνεις ακόμα καλύτερος για να κερδίσεις την επόμενη φορά!  Αν αυτό δεν είναι καλή ψυχολογία τότε ποιο είναι…?

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω για πολλοστή φορά ότι το άθλημα
που υπηρετούμε είναι υψηλού επιπέδου. Θεωρώ ότι για παίξει κάποιος μπάσκετ πρέπει να έχει μια ιδιαίτερη κουλτούρα ως προσωπικότητα και ως άνθρωπος.  Όσο ερασιτέχνης ή επαγγελματίας και αν είναι, αξίζει να αντιμετωπίζει τον εαυτό του με σεβασμό,γιατί αυτό εξαργυρώνεται όχι μόνο στο παρκέ με την απόδοση του αλλά και με τη γενικότερη παρουσία του στη καθημερινότητα του!  Και το μπάσκετ ξέρει να ανταμείβει καλά αυτούς που το αξίζουν, πάνω από όλα ηθικά και αυτό μετράει περισσότερο!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728