Πρώτα να ενδιαφερόμαστε....

Θεραπεία
Ο μέντορας μου, ο γυμναστής της ομάδας μπάσκετ στο Πανεπιστήμιο του Texas Todd Wright, μου είχε πει κάτι σε σχέση με το πως μπορείς να έχεις την καλύτερη επαφή με τους παίκτες, το οποίο σημάδεψε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι τα πάντα σε σχέση με την προπόνηση.

Όταν λοιπόν αγχωνόμουνα για το πως θα μπορέσω να "κερδίσω" τους αθλητές μου, μου είπε το εξής: " Οι αθλητές πρώτα θέλουν να ξέρουν ότι νοιάζεσαι, πριν τους νοιάξει αν ξέρεις", εννοώντας ότι και ο καλύτερος γυμναστής του κόσμου να είσαι, αυτό που ενδιαφέρει πρώτα τους παίκτες είναι να ξέρει ότι ενδιαφέρεσαι πρώτα γι' αυτούς, να ξέρουν ότι οτιδήποτε λες ή κάνεις έχει σαν βαθύτερο κίνητρο το καλό τους. Αυτή είναι μια αρχή που συχνά ίσως ξεχνάμε, ιδίως ως νέοι προπονητές. Είναι όμως το σημείο κλειδί για τις σχέσεις μας με τους αθλητές μας.
Έτσι λοιπόν, αν κάποιος παίκτης δεν συνεργάζεται όπως θα ήθελε ο προπονητής του, μπορεί να είναι γιατί δεν έχει πεισθεί ότι αυτό που κάνει έχει νόημα και είναι για το καλό του. Συχνά στις αποφάσεις μας, δυστυχώς, μπαίνει έντονα ο εγωισμός μας, η απαίτηση να γίνονται τα πράγματα όπως τα θέλουμε εμείς, χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να μπούμε στη θέση του αθλητή μας.
Όταν λοιπόν πάμε να κάνουμε κάτι καινούριο, να βάλουμε μια καινούρια άσκηση, μια καινούρια μέθοδο διατάσεων κοκ., ας έχουμε στο μυαλό μας τι είναι καλύτερο για τους αθλητές μας, ας βρούμε τρόπους για να εκδηλώσουμε αυτήν μας την πρόθεση και τότε είναι σίγουρο ότι οι αθλητές μας θα μας ακολουθήσουν.

Η αναφορά αυτή πηγάζει από μια συνομιλία που είχα με έναν συνάδελφο για το πως μπορούν οι αθλητές να "πεισθούν" να κάνουν καινούρια πράγματα.

Καλή εβοδμάδα και καλές επιτυχίες σε όλους!

Κώστας Χατζηχρήστος

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728