Περί Ψυχολογίας (1)

Coach Diamantakos fb

ΓΡΑΦΕΙ Ο COACH ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 

Ολοι παραδέχονται, 'οτι η ψυχολογία είναι το Α και το Ω για μια ομάδα καλαθοσφαίρισης και όχι μόνο. Και αν δεν είναι το παραπάνω είναι "κάτι" το πολύ σημαντικό. Πως αντιλαμβάνονται όμως οι περισσότεροι τον όρο Ψυχολογία; Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνουν την ισθηματική διάθεση του παίκτη και της ομάδας γενικότερα. Το ακμαίο ηθικό αυτών, μια διάθεση ευφορίας εν τέλει η οποία προσφέρει μια επιπλέον ενέργεια στον παίκτη, την ομάδα και λειτουργεί ως επιπλέον κινητήρια δύναμη για την επίτευξη της νίκης.

Η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί για αυτή την κατάσταση τον όρο "κατάσταση ροής", πρόκειται δηλαδή για το γεγονός ότι οι παίκτες διακατέχονται από ένα συναρπαστικό συναίσθημα ότι όλα πηγαίνουν καλά.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος που αρκετοί προπονητές, επιχειρούν να επιτύχουν αυτή την ιδανική κατάσταση για την ομάδα τους. Αρκετοί από αυτούς χρησιμοποιούν τα έμφυτα ηγετικά χαρακτηριστικά τα οποία διαθέτουν προσφέροντας έτσι την απαραίτητη παρακίνηση στην ομάδα τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε 'οτι κορυφαίοι Coach (Pat Riley, Ettore Messina.,..) είναι συχνά προσκεκλημένοι μεγάλων πολυεθνικών προκειμένου να μιλήσουν στους εκεί εργαζόμενους και να τους προσφέρουν επιπλέον παρακίνηση. Αλλοι πάλι, (ευτυχώς όχι από τον χώρο της καλαθοσφαίρισης) πριν από ένα σημαντικό παιχνίδι προσπαθούν να εμψυχώσουν τους παίκτες τους θυμίζοντας τους την ένδοξη αρχαία -ενίοτε και νεότερη- Ελληνική ιστορία  (στην περίπτωση βεβαία που η ομάδα διαθέτει και αλλοδαπούς παίκτες, προκύπτει ένα πρόβλημα.....). 
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι από τα κυριότερα μελήματα κάθε προπονητή σε ότι αφορά την ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας του, είναι ότι παρουσιάστηκε παραπάνω. Σαφέστατα και υπάρχουν αρκετοί προπονητές οι οποίοι διαθέτουν την προδιάθεση, το χάρισμα του ηγέτη και τη δυνατότητα εμψύχωσης του συνόλου.
Μόνο αυτό όμως είναι ψυχολογική προετοιμασία; Η εμψύχωση; Η κατάσταση ροής; Διότι
όσο και γεννημένος ηγέτης να είναι κάποιος δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι μέσα σε μια αγωνιστική σεζόν με μία η ακόμα και δύο αγωνιστικές υποχρεώσεις ανα εβδομάδα θα μπορέσει κάθε φορά πριν από κάθε παιχνίδι μα πετύχει την ιδανική κατάσταση "ροής"...Τελικά αυτός ο τόσο σημαντικός παράγοντας της ψυχολογίας περιορίζεται στην παρεχόμενη παρακίνηση και τίποτα άλλο;;; Μάλλον οχι...σύντομα, στο αμέσως επόμενο άρθρο μας θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απάντηση στο παραπάνω -κατά εμάς ρητορικό- ερώτημα.


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728