Χθες και σήμερα... στο Μπασκετ.




Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach



Πριν λίγες ημέρες ένας παίκτης μου με ρώτησε για το πότε το επίπεδο του μπάσκετ ήταν καλύτερο, τώρα ή τότε που έπαιζα εγώ?  Πολύ καλή ερώτηση, με την απάντηση να μην είναι τόσο απλή όσο φαίνεται!Η  πρώτη αντίδραση είναι να πούμε ότι παλιά παίζαμε καλύτερα! Είναι όμως πραγματικά έτσι?.


Οι 10ετίες ’80 και ’90 έχουν πολλές διαφορές με αυτή του 2000 και ειδικά με τα τελευταία 4-5 χρόνια. Στα 38 μου χρόνια νιώθω τυχερός που είχα τη δυνατότητα να ζήσω μπασκετικά όλη αυτή τη μεταβατική περιόδο του χώρου μας!

Είναι σαφές ότι στο παρελθόν 
οι ειδικές γνώσεις για το μπάσκετ ήταν περιορισμένες. Η καθημερινή προπόνηση ήταν εντελώς απλή, οι αγωνιστικές τακτικές επίσης, το scouting σχεδόν ανύπαρκτο  και οι συνθήκες του παιχνιδιού συχνά πρωτόγονες!  Τα βάρη και τα τρεξίματα που κάναμε είχαν λογική, όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν ταίριαζαν με αθλητές μπάσκετ.

Ξέρετε όμως κάτι?
Μπορεί 
η προπόνηση να ήταν απλή, όμως δεν θυμάμαι τον εαυτό μου ή τους συμπαίκτες μου να λείπουν από αυτήν χωρίς να συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος!
Μπορεί  
οι τακτικές να ήταν απλές, όμως σου έδιναν τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις το ταλέντο σου μέσα από το 1on1 και τον αιφνιδιασμό!
Ναι, δεν υπήρχε 
scouting με τη σημερινή μορφή, όμως αυτό σου ακόνιζε το μυαλό, καθώς θα έπρεπε να βρεις λύσεις εκείνη τη στιγμή, την ώρα του αγώνα!
Πράγματι 
οι συνθήκες συχνά ήταν πρωτόγονες. Ανοικτά γήπεδα, ή κλειστά με πλαστικά δάπεδα της κακιάς ώρας , κρύα γήπεδα, αποδητύρια χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση κτλ, όμως εκεί έφτιαχνες ‘’χαρακτήρα’’! Αναγκαζόσουν να ελέγξεις το μυαλό σου και  να το πείσεις ότι δεν κρυώνεις, ότι δεν γλιστράς και γενικά ότι δεν επηρεάζεσαι από τίποτα για να μπορέσεις να παίξεις! Και φυσικά το κατάφερνες!
Όσο για την προπόνηση 
φυσικής κατάστασης μπορεί όντως η εξιδείκευση να ήταν πολυτέλεια, όμως  από την άλλη, οι σοβαροί τραυματισμοί  ήταν σπάνιο φαινόμενο…

Σήμερα 
έχουν εξελιχθεί τα πάντα γύρω από το μπάσκετ:
Η προπόνηση είναι σχεδόν ολόκληρη 
επιστήμη. Εγώ χρειάζομαι τουλάχιστον 2 ώρες για να ετοιμάσω τη καθημερινή προπόνηση!  Το ίδιο και το scouting, με το οποίο έχεις τη δυνατότητα να ξέρεις ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες της συμπεριφοράς του αντιπάλου.
Οι τακτικές σου δίνουν πια την ευκαιρία να αξιοποιήσεις τους παίκτες σου στο έπακρο!
Στη προπόνηση ενδυνάμωσης και φυσικής κατάστασης υπάρχουν πολλές διαφορετικές  απόψεις και τεχνικές για να πετύχεις τους προπονητικούς στόχους σου.

Τελικά το ερώτημα παραμένει: 
Πότε ήταν καλύτερο το μπάσκετ? Παλιά ή σήμερα?
Η άποψή μου είναι ότι το επίπεδο του μπάσκετ 
σήμερα είναι καλύτερο! Δεν είναι  όμως καλύτερη η αθλητική νοοτροπία της νέας γενιάς παικτών, οι οποίοι δεν ‘’διψούν’’ όπως παλιά! Αυτή είναι η διαφορά. Έχει χαθεί το μεράκι και ο ψυχισμός!  Μοιραία λοιπόν ενώ το μπάσκετ είναι καλύτερο, το επίπεδο δείχνει χαμηλότερο!!! Σχήμα οξύμωρο αλλά δυστυχώς αληθινό…

Τα περισσότερα από τα νέα παιδιά 
δεν ενδιαφέρονται  ιδιαίτερα να εξελιχθούν στο μπάσκετ. Ίσως επειδή τα έχουν όλα στα πόδια τους! Ίσως επειδή τους έχουμε κουράσει με τα μαθήματα, τα φροντιστήρια, τα αγγλικά, τα ωδεία και ότι άλλο αποφασίζουμε να τους ‘’φορτώσουμε’’   για να είναι  υποτίθεται ‘’επιτυχημένα’’ στη ζωή τους!  Αυτό βέβαια είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση η οποία θα γίνει στο άμεσο μέλλον…


Πρέπει απαραίτητα  
να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεκολλήσουν  και να προχωρήσουν. Είναι κρίμα να μένουν στάσιμα όταν ο δρόμος είναι ανοικτός μπροστά τους και τα οφέλη πάρα πολλά!
Όλοι εμείς από την πλευρά μας 
ας φροντίσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτεροι στη δουλειά μας και πάντα έτοιμοι να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας σε αυτούς που πραγματικά το επιθυμούν!


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728