Men vs Women

Από την γενετική επιστήμη μαθαίνουμε ότι το 95% του DNA μας υπάρχει μέσα στα μόρια. Είναι και από τους 2 γονείς μας και το σύμπλεγμα που δημιουργείται είναι μοναδικό σε κάθε άνθρωπο. Το υπόλοιπο 5% είναι έξω από το μόριο και ονομάζεται «Μιτιχονδριακό DNA». Αυτό είναι κοινό σε .
όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φυλής ή φύλλου, και είναι θηλυκό. Με λίγα λόγια η γενετική απέδειξε σωστή την Παλιά Διαθήκη με την Εύα μητέρα όλων μας ή την Πύρρα την γυναίκα του Δευκαλίωνα για τους πιο εθνικόφρονες, και λάθος όλους τους υποστηρικτές της θεωρίας του Δαρβίνου «Η Εξέλιξη των Ειδών». Κάτι έγινε στο παρελθόν περίπου 250,000 χρόνια πριν και επιβίωσε 1 γυναίκα από την οποία καταγόμαστε όλοι.

Όλοι οι μπασκετμπολίστες, άντρες και γυναίκες, είμαστε γενετικά κατά 5% ίδιοι και 95% διαφορετικοί. Είναι άραγε στο ίδιο ποσοστό διαφορετικά το αντρικό και γυναικείο μπάσκετ? Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές? Μεγάλο ζήτημα με πολλές αναλύσεις. Ο πρώην προπονητής μου στους Ικάρους Σερρών, Στάθης Καμαράκης μου είχε πει κάποτε ότι ίσως τα καλύτερα του χρόνια ως προπονητής ήταν με το γυναικείο του Α.Ο.Σ. (Αθλητικός Όμιλος Σερρών) όταν έπαιζαν στην Α1 και στην Ευρώπη. Ο Στάθης είναι 35 χρόνια περίπου προπονητής και προφανώς η γνώμη του μετρά!!! Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε δηλώσει ότι οι γυναίκες αδικούνται, και ότι πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα για αυτές για να μπορούν να παίξουν πιο εύκολα και πιο θεαματικό μπάσκετ, και έδωσε το παράδειγμα με το βόλευ που στο γυναικείο το φιλέ είναι πιο χαμηλά από το αντρικό.


Ομοιότητες μπορείς να βρεις πολλές και εύκολα. Το ταλέντο που χρειάζεται είναι κοινό. Μάλλον τα ταλέντα. Πρέπει να έχεις το ταλέντο του στόχου γιατί συν τοις άλλοις είναι και ψηλότερα από σένα, πρέπει να είσαι σκληρός σαν χαρακτήρας (αντράκι λέω εγώ) γιατί είναι άθλημα σωματικής επαφής, το ταλέντο της γρήγορης μάθησης αφού ο όγκος δεδομένος είναι τεράστιος, τα αντανακλαστικά και το «διάβασμα» του γηπέδου είναι ακόμα 2 σημαντικά ταλέντα. Τα 2 πιο σημαντικά για σύγκριση είναι η πειθαρχία και τα αθλητικά προσόντα. Ας μιλήσουμε λίγο για το καθένα ξεχωριστά και θα προσπαθήσω να το κάνω με ονόματα και παραδείγματα.

Όλες οι ικανότητες είναι συνδυασμός ταλέντου και σκληρής δουλειάς, να το ξεκαθαρίσουμε για αρχή. Στο ταλέντο του στόχου οι γυναίκες έχουν σαφές προβάδισμα!!! Ας με συγχωρέσουν τα αγοράκια αλλά λόγο βιολογίας οι γυναίκες και πιο ψύχραιμες είναι αλλά και βλέπουν καλύτερα. Ούτως η άλλως στις Σέρρες γυναίκα έχει το ρεκόρ σε τρίποντα, όπου οι Σερραίοι φημίζονται για την 3ποντη ικανότητα τους. Δεν μιλάω για σπίτι μου όπου χάνω σε αυτόν τον τομέα κατά κράτος….

Στο θέμα της σκληρότητας έχουμε ισοπαλία. Ο πιο δυνατός άνθρωπος είναι αυτός που αντέχει πιο πολύ στον πόνο, σωματικό και ψυχολογικό, έχει πει ο μεγάλος Αλ Πατσίνο, και δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί το ένα φύλο να είναι διαφορετικό από το άλλο.

Η γρήγορη μάθηση και τα αντανακλαστικά είναι θέμα ανθρώπου και δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ φύλων. Παραδείγματα πολλά και από τις 2 περιπτώσεις.

Και μένουμε στα 2 τελευταία την πειθαρχία και το αθλητικό ταλέντο. Το θέμα της πειθαρχίας είναι και θέμα του προπονητή. Αποτέλεσμα της είναι η τεχνική και τακτική. Οπότε κρίνοντας εκ του αποτελέσματος σίγουρα οι

γυναίκες έχουν το προβάδισμα. Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι γυναικείες ομάδες ακολουθούν την τακτική και το πλάνο που θέτει ο προπονητής ενώ οι άντρες σε όποιο επίπεδο και να βρίσκονται ακολουθούν μεν το γενικό πλάνο του κόουτς αλλά τα «παραστρατήματα» είναι πολύ περισσότερα.

Στο τελευταίο και μάλλον (δυστυχώς) πιο σημαντικό, τα αθλητικά προσόντα, και λέω δυστυχώς γιατί σήμερα η γνώση του μπάσκετ είναι δευτερεύον στο θέμα ποιος είναι καλύτερος μπασκετμπολίστας, οι γυναίκες είναι κατά πολύ πίσω. Αθλητικά προσόντα είναι η δύναμη, η ταχύτητα, το άλμα, η έκρηξη. Είναι καθαρά θέμα βιολογίας και η διαφορά αμέτρητη. Ούτε μια ολόκληρη γυναικεία ομάδα μπάσκετ δεν θα μπορούσε να σταματήσει στην ρακέτα τον Σχορτσιανίτη, και σίγουρα η πιο γρήγορη μπασκετμπολίστρια δεν θα μπορούσε να τρέξει πιο γρήγορα από ένα 5άρι π.χ τον Τσαρτσαρή. Εδώ ξαναβρίσκουμε τον Ίβκοβιτς που μιλούσε για την αδικία στις γυναίκες. Γιατί αναλογικά θα μπορούσε να υπάρξει σύγκριση αλλά με αυτούς τους κανόνες, ίδιους ανεξάρτητα φύλου, οι γυναίκες δεν έχουν ελπίδα.

Να σας πω και την γνώμη μου εγώ παρακολουθώ και τα 2. Με άλλο μάτι το ένα με άλλο το άλλο. Για παράδειγμα η motionoffense που έπαιζε η Εθνική Γαλλίας γυναικών με ενθουσίασε. Καλύτερα από οποιαδήποτε αντρική ομάδα. Το βασικό είναι να αγαπάς το μπάσκετ. Το αγαπάμε και βλέπουμε(όχι μέσω της κρατικής τηλεόρασης) τα πάντα.
Written by Θανάσης Τοπούζης
ΠΗΓΗ http://www.ilovethisgame.gr/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728