Οι βασικές αρχές της ομαδικής άμυνας man to man










Μελέτης Ι. Κων/νος
Προπονητής Καλαθοσφαίρισης
Αθλητικός Ψυχολόγος

Η άμυνα είναι το ένα από τα δύο κύρια κομμάτια που μπορεί κανείς να διαχωρίσει την καλαθοσφαίριση,.
οι προπονητές βρίσκονται συνεχώς σε μια διαδικασία να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από την επίθεση του αντιπάλου ή το αντίθετο. Αυτό από μόνο του καθιστά την άμυνα σε ένα θεμελιώδες συστατικό για την ομαδική λειτουργία και την διαδρομή μιας ομάδας στην επιτυχία.
Ιδιαίτερα σε ένα άθλημα πολλαπλών ερεθισμάτων όπως το μπάσκετ, ο κάθε παίκτης οφείλει να αναπροσαρμόζει συνεχώς την οποιαδήποτε ενέργειά του, με βάση τις ενέργειες του αντιπάλου του, και αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτό πρέπει να προστεθεί σε ένα ομαδικό τρόπο αντιμετώπισης παράλληλων ενεργειών, μαζί με την θέση της μπάλας, το χρονικό σημείο που διενεργείται η επίθεση, την εφαρμογή των κανονισμών, μπορεί πολύ εύκολα να κατανοήσει πόσο περίπλοκη και δύσκολη είναι η εφαρμογή κάθε αμυντικής τοποθέτησης στο μπάσκετ.

Το αμυντικό ομαδικό μπάσκετ διακρίνεται από δύο διαφορετικά είδη άμυνας, την προσωπική άμυνα [man to man] και την ζώνη, δύο είδη που η εξέλιξη του αθλήματος τα οδήγησε σε πολλές «μίξεις».

Η σύγχρονη προπονητική αντίληψη θέλει την man to man άμυνα με πολλά στοιχεία κάλυψης ζώνης και το αντίθετο.

Η man to man άμυνα με την σημερινή της μορφή, είναι μια άμυνα που χρειάζεται αθλητές προετοιμασμένους φυσικά και πνευματικά, ώστε να μπορείς να έχεις υψηλές απαιτήσεις απόδοσης μέσα από αυτή την αμυντική εφαρμογή.

Η αντίληψη και προσαρμοστικότητα, η φυσική κατάσταση και η ταχύτητα, η θέση και οι κινήσεις των ποδιών, είναι βασικά συστατικά για έναν αθλητή που καλείται να αντιμετωπίσει τα επιθετικά συστήματα των αντιπάλων με τo man to man.
Οι βασικές αρχές της man to man άμυνας που προσπαθώ να


μεταφέρω στους αθλητές μου σε γενικά σημεία και βάση της προσωπικής μου φιλοσοφίας είναι οι εξής:

  • Οπτική επαφή με την μπάλα, το σημείο αναφοράς στον αγώνα είναι η μπάλα, και αυτό που ζητάμε είναι να βλέπουμε πάντα την μπάλα.
  • Σε κάθε μετακίνηση της μπάλας θέλουμε μετακίνηση της άμυνας, είτε η μπάλα είναι σε πτήση [πάσα] είτε σε ντρίπλα.
  • Επικοινωνία, μιλώντας είμαστε σε θέση να έχουμε την καλύτερη συνεργασία για να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις.
  • Μπάλα με πίεση, θέλουμε η μπάλα να πιέζετε διαρκώς, και να οδηγείτε προς τα πλάγια με σκοπό να περιορίσουμε το πεδίο δράσης της επίθεσης.
  • Δημιουργία δυνατής και αδύνατης πλευράς.
  • Άρνηση στην πάσα, προσπαθώντας να απαγορεύσουμε την εύκολη περιστροφή της μπάλας.
  • Περιστροφές, αλληλοκάλυψη, προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ειδική συνθήκη που δημιουργεί η επίθεση.
Η πρακτική εφαρμογή αυτών των στοιχείων είναι ευνόητο ότι στηρίζονται στις θεμελιώδεις αρχές της ομαδικής άμυνας που θεωρώ ότι αξίζει να αναφέρω έστω και ενδεικτικά.

·        Συνεργασία, σε κάθε αμυντική διάταξη πρέπει να υπάρχει το στοιχείο της επικοινωνίας, μέγιστο εργαλείο επιτυχίας.
·        Οπτικός έλεγχος, ο παίκτης πρέπει όπου και αν είναι τοποθετημένος να βλέπει την μπάλα και τον προσωπικό του αντίπαλο.
·        Η γραμμή της μπάλας, η νοητή γραμμή που εκτείνετε κατά πλάτος του γηπέδου, παράλληλα στην τελική και στο ύψος της θέσης της μπάλας, οι παίκτες πρέπει  να βρίσκονται σχεδόν στην γραμμή της μπάλας.
·        Αρχή του εσωτερικού ποδιού, το πόδι που είναι πλησιέστερο στη νοητή γραμμή που ενώνει τα δύο καλάθια πρέπει να είναι μπροστά.
·        Η τελική γραμμή, η κάλυψη της εσωτερικής, βασική υποχρέωση της καλής άμυνας.
·        Αμυντική βοήθεια [δυνατή πλευρά  – αδύνατη πλευρά ]
·        Επιστροφή από την επίθεση
·        Αμυντική διεκδίκηση της μπάλας  [ριμπάουντ ]

Η προσωπική άμυνα, όπως υφίσταται σήμερα, έχει πολλές διαφορετικές μορφές και παραλλαγές, οι οποίες προκύπτουν από την φιλοσοφία του κάθε προπονητή, από το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει, αλλά και από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που προκύπτουν ανάλογα με τα πλεονεκτήματα του αντιπάλου που θα αντιμετωπίσει η κάθε ομάδα.
Θεωρώ επίτευγμα όταν βλέπω ομάδες στο γήπεδο να παρουσιάζουν με συνέπεια τον αμυντικό σχεδιασμό ή την φιλοσοφία του προπονητή τους.


Μελέτης  Ι. Κων/νος

Προπονητής Καλαθοσφαίρισης
Αθλητικός Ψυχολόγος

Προπονητής γυναικείων τμημάτων Α.Ο. ΦΑΡΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Τεχνικός διευθυντής Olympia Basketball Camp 


ΠΗΓΗ http://www.attikabasket.gr/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728