Σεβασμός στο ερασιτεχνικό μπάσκετ

Του Φώτη Αλεξόπουλου
http://www.basketblog.gr

Στην πρόσφατη σύσκεψη των σωματείων της Α’ τοπικής κατηγορίας με τους ανθρώπους της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, σχετικά με διάφορα θέματα που είχαν να κάνουν με το προσεχές πρωτάθλημα της περιόδου 2010-11, ακούστηκε ότι ορίστηκε πλέον "κόμιστρο" σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία, ύψους 500 ευρώ, ως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Προσωπικά πίστεψα το πρώτο διάστημα ότι η πληροφορία αυτή είναι λανθασμένη, αλλά και νέες πληροφορίες επιβεβαιώνουν το συγκεκριμένο γεγονός και το επερχόμενο παράβολο συμμετοχής, μόνο πραγματικότητα φαίνεται ότι αποτελεί.Χρόνο με το χρόνο τα τοπικά πρωταθλήματα υποβαθμίζονται (λιγότερα σωματεία, λιγότερα ανταγωνιστικά πρωταθλήματα με 4-6 ματς το χρόνο για τις ομάδες, κ.α.) ακόμη περισσότερο από πολλές απόψεις και δεν βλέπω να γίνεται τίποτα το ουσιώδες με σκοπό την αναβάθμισή τους. Αντ’ αυτού τα τελευταία χρόνια τα σωματεία αποδέχονται "βουβά" τις θυσίες και υποχωρήσεις που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προκειμένου να μπορούν να αγωνιστούν στα τοπικά πρωταθλήματα και σε τελική ανάλυση για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο βάθος του χρόνου.

Οι επιχορηγήσεις κόπηκαν ή ακόμη και αν δεν έχουν κοπεί, κάποιοι σύλλογοι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ. Μετά τις "περικοπές" των επιχορηγήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν κοπεί και τα οδοιπορικά των συλλόγων ή τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια αρκετοί από αυτούς δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ.

Όχι ότι το ποσό σε αρκετές περιπτώσεις
αποτελεί τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά για το "γαμώτο" όπως μπορεί να πει κάποιος στη λαϊκή έκφραση, αποτελούσε τουλάχιστον μία ηθική ανταμοιβή στην προσπάθεια που καταβάλουν τα σωματεία των τοπικών κατηγοριών. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση τα σωματεία μην έχοντας κάποια άλλη επιλογή, υποχώρησαν.Η επιλογή όμως και απόφαση που ξεπερνά κάθε όριο σεβασμού στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικότερα στο ερασιτεχνικό μπάσκετ, έρχεται από την απόφαση της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ (και ενδεχομένως και άλλων Ενώσεων), να επιβάλει κόμιστρα ή αλλιώς παράβολο συμμετοχής στα σωματεία προκειμένου να συμμετάσχουν στα τοπικά πρωταθλήματα.

Μία ομάδα Α’ τοπικής κατηγορίας είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το ποσό των 500 ευρώ, αν θέλει να έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα! Πραγματικά δεν γνωρίζω αν για την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ η απόφαση αυτή αποτέλεσε "μονόδρομο", αλλά η επιλογή ήταν υπερβολική πόσο μάλλον όταν τα τελευταία χρόνια δεν έχουμε δει και καμία σοβαρή βελτίωση των τοπικών πρωταθλημάτων. Η απόφαση αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα σοβαρό πλήγμα ή «χτύπημα» κατά του ερασιτεχνικού μπάσκετ και εις βάρος των ερασιτεχνικών σωματείων!Υ.Γ.1: Όπως δείχνουν οι εξελίξεις πολύ φοβάμαι ότι ανάλογο παράβολο συμμετοχής θα επιβάλει η ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και για τα πρωταθλήματα της Β’ και Γ’ τοπικής κατηγορίας. Η Ένωση θα έχει την απαίτηση να επιβάλει αντίστοιχα παράβολα συμμετοχής τόσο στη Β’ τοπική κατηγορία (με 10-12 αγώνες) ή στη Γ’ τοπική κατηγορία (των 4-6 αγώνων);
Καλύτερα τα σωματεία ειδικά στην γ’ κατηγορία να παίζουν ανεπίσημα μεταξύ τους αυτά τα έξι παιχνίδια κάθε Άνοιξη και να ανανεώνουν το ραντεβού τους για μετά από δέκα ολόκληρους μήνες, χωρίς κόστος. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στο επίσημο πρωτάθλημα. Έτσι, σωματεία δεν πρόκειται να επιβιώσουν και αργά ή γρήγορα θα ψάχνουμε να βρούμε συλλόγους και νεαρούς αθλητές με το "σταγονόμετρο".Υ.Γ.2: Καλύτερα να κοπούν οι όποιες επίσημες γιορτές, δεξιώσεις, σεμινάρια και διεθνή φιλικά που απαιτούν μεγάλα χρηματικά ποσά για φιλοξενία ομάδων, Ομοσπονδιακών τεχνικών, αθλητών και όχι μόνο, με σκοπό την εξοικονόμηση χρημάτων που θα επενδυθούν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ για το καλό του τοπικού μπάσκετ και των σωματείων, παρά να αναγκάζονται τα καθαρά ερασιτεχνικά σωματεία να πληρώνουν από τις πενιχρές έως ανύπαρκτες οικονομίες τους, με σκοπό το αυτονόητο. Να παίξουν μπάσκετ!Υ.Γ.3: Το ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού πρόσφατα υποχρέωσε χιλιάδες σωματεία να προχωρήσουν σε καταθέσεις πολλών δεκάδων εγγράφων και επίσης σε τροποποιήσεις καταστατικών με ελάχιστα έξοδα να ξεπερνούν συνολικά τα 1500 ευρώ δεν το αναγνωρίζει καμία Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και καμία ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ή οποιαδήποτε άλλη Ένωση.
Τους ανθρώπους που βάζουν λεφτά από το υστέρημά τους επιπλέον για να καταφέρουν μετά κόπων και βασάνων να κρατήσουν "ζωντανά" τα ερασιτεχνικά σωματεία, τους ρώτησε κανείς αν αντέχουν επιπλέον δυσβάστακτα έξοδα;
Αν αυτό είναι ερασιτεχνικός αθλητισμός καλύτερα να γυρίσουμε στους δρόμους, να φτιάξουμε μπασκέτες σε γκαράζ και σε κολώνες και να παίζουμε εκεί μπάσκετ. Αν και αυτό κάποια στιγμή, όπως πάνε τα πράγματα θα μας το κόψουν!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728