Νέα(?) μόδα!




http://www.despotakis.gr/
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach
ball5Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών τελείωσε και πλέον είμαστε σε θέση να αναλύσουμε τι είδαμε σε αυτή τη διοργάνωση ως προς τη τακτική των ομάδων σε άμυνα κι επίθεση. Επιθετικά θα έλεγα ότι δεν εμφανίστηκε κάτι καινούριο.  Για μια ακόιμα φορά είχαμεαρκετό pick n’ roll ψηλά και πλάγια, μια λύση βέβαια διαχρονική και πάντα αποτελεσματική!

Από κει και πέρα οι καλοί παίκτες-αθλητές έπαιξαν πολύ 1on1 με πρόσωπο και πλάτη, ενώ τα συστήματα των περισσοτέρων ομάδων βασίστηκαν  σε απλά πράγματα όπως cross κινήσεις τύπου choice, screen στον screener  σε διάφορες μορφές, κάποια καλά back screens, hand off και replay pick  και αρκετό high-low.
Όλα τα παραπάνω ήταν προσαρμοσμένα σε απλά και γρήγορα συστήματα προσδίδοντας ένα ελεύθερο στυλ παιχνιδιού, στυλ το οποίο επικρατεί στην Ευρώπη γενικότερα, με εξαίρεση την Ελλάδα… Το inside game ήταν καλύτερο από ότι σε άλλες διοργανώσεις. Άλλωστε με τους καινούριους κανονισμούς, όλοι θα προσπαθούν πια να βάζουν τη μπάλα κοντά στο καλάθι. Λογικό αυτό, αφού ένα εύστοχο σουτ από τα 6μ50 θα έχει την ίδια αξία με ένα hook από τα 2μ!
Αμυντικά αυτό το Μουντομπάσκετ θα
μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας για τηνάμυνα ζώνης που όλες οι ομάδες  χρησιμοποίησαν  αρκετά! Είδαμε ζώνες κλασσικές 2-1-2, 2-3 και 3-2, ενώ κάποιοι έπαιξαν και  ζώνες  much up.
Υπήρχαν κάποιοι που είπαν ότι αυτό φέρνει το μπάσκετ πίσω! 
Δεν θα συμφωνήσω.Δεν είμαι fan της ζώνης, αλλά δεν είμαι και αρνητικός στο να τη χρησιμοποιώ. Η ζώνηείναι όπλο στη φαρέτρα του προπονητή και του δίνει τη δυνατότητα να καλύπτει αμυντικές αδυναμίες  με απώτερο σκοπό τη νίκη!
Η ζώνη είναι παρεξηγημένη άμυνα. Μερικοί λένε ότι ζώνη παίζουν όποιοι δεν μπορούν να παίξουν καλό man to man. Κάποιοι άλλοι ότι ζώνη παίζουν όποιοι φοβούνται τον αντίπαλο. Γενικά είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι η ζώνη είναι άμυνα που δείχνει αδυναμία.
Νομίζω ότι οι παραπάνω είναι πια 
ξεπερασμένες απόψεις.
Πρώτα από όλα για να παίξεις καλή ζώνη πρέπει να ξέρεις πολύ καλά man to man.  Οι βασικές αρχές της ζώνης είναι ίδιες με το man to man αρκεί να τις προσαρμόσεις σε άμυνα χώρου αντί για άμυνα παίκτη.  Για παράδειγμα, η weak side στο man to man δεν είναι ουσιαστικά άμυνα ζώνης?  Και αντίθετα, η άμυνα πάνω στη μπάλα δεν είναι ίδια σε man to man και ζώνη? Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα που μόλις τελείωσε απομυθοποίησε και ‘’απενοχοποίησε’’  τη ζώνη και μάλιστα σε μια εποχή που οι νέες διαγραμμίσεις των γηπέδων κάνουν το τρίποντο δυσκολότερο.
Θα δούμε αρκετές ζώνες στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.  Οι ζώνες όμως θα δώσουν νίκες μόνο στις ομάδες που έχουν αμυντική συνείδηση και νοοτροπία. Αν δεν θέλεις να παίξεις άμυνα και στο man to man και στη ζώνη θα εκτεθείς! Αυτός είναι και ένας  λόγος που στις μικρές ηλικίες το man to man πρέπει να είναι  η μοναδική άμυνα που να χρησιμοποιείται. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ! Τουλάχιστον μέχρι και το παιδικό/κορασίδες.   Να μάθει ο νεαρός/η σωστά τις βασικές αρχές της άμυνας, να αποκτήσει υπευθυνότητα και νοοτροπία και μετά, όταν έρθει η ώρα να παίξει παραπάνω,  να είστε σίγουροι ότι θα μάθει εύκολα να παίζει και ζώνη.Επιστροφή στη ζώνη λοιπόν. Μένει μόνο να δούμε πόσοι θα παίξουν σωστή ζώνη με ελεγχόμενα ‘’ρίσκα’’ και φυσικά θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε και πως θα αντιδράσουν οι επιθέσεις στη νέα αυτή μόδα!
Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728