Το επιθετικό transition

Η γρήγορη επίθεση, στα πρώτα 8-10 δευτερόλεπτα, που έχει σκοπό να βρει σε ανισορροπία και να αιφνιδιάσει την αντίπαλη άμυνα, ονομάζεται επιθετικό transition.

Για να οργανώσεις μια γρήγορη επίθεση, είναι σημαντικό να πείσεις τους παίκτες σου να παίζουν καλή άμυνα για δύο λόγους:

α) Πρακτικούς

β) Ψυχολογικούς
Στην πράξη, για να εφαρμόσεις την γρήγορη επίθεση, θα πρέπει να πιέσεις στην άμυνα για να οδηγήσεις σε λάθη την επίθεση, και είτε αυτά θα είναι χαμένες μπάλες, που «κλέβοντας» δημιουργείς καταστάσεις αιφνιδιασμού, είτε άστοχα σουτ, που όμως θα γίνουν κάτω από πίεση και η αμυντική ισορροπία θα εξασφαλίσει το ριμπάουντ.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι αθλητικές και τεχνικές ικανότητες των παικτών να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, γιατί η έκφραση του γρήγορου άλλα οργανωμένου παιχνιδιού, απαιτεί τη συμμετοχή και των πέντε παικτών, για να αναπτυχτούν οι επιθετικές συνεργασίες.

Από άποψη ψυχολογίας, οι παίκτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παραμένουν σημαντικοί για την ομάδα – έστω και αν είναι άστοχοι στην επίθεση – αφού θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν τυχόν λάθη, γυρνώντας στην άμυνα, με σκοπό να βοηθήσουν την ομάδα να κρατηθεί στο σκορ, μέσα από την αμυντική τους προσπάθεια. Αυτό θα τους τονώσει την αυτοπεποίθηση.

Άλλος ένας λόγος πολύ σημαντικός για να πετύχουμε τις οργανωμένες γρήγορες επιθέσεις, είναι να πείσουμε τους αθλητές μας να ζητήσουν καλάθια μέσα απ' τον αιφνιδιασμό, και όχι να περιμένουν την οργανωμένη ενδιάμεση επίθεση (transition).

Τέλος, θα έλεγα ότι ο μπασκετμπολίστας, θέλει να έχει ευκαιρίες για να πιάσει όσες περισσότερες μπάλες μπορεί.
Εμείς, ωθώντας τον να πιέσει στην άμυνα και να τρέξει το γήπεδο στην επίθεση, του δίνουμε αυτή τη δυνατότητα. 

ΠΗΓΗ www.attikabasket.gr
Coach Αργύρης Παπαπέτρου (Προπονητής Πρωτέα Βούλας, Α1 Γυναικών)



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728