Το μπάσκετ αλλάζει…


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΟΤΣΙΚΑ
ΑΠΟ ΤΟ www.attikabasket.gr


Καλύτερα να ξεχάσετε το μπάσκετ που ξέρατε! Όχι, δεν θα παίζετε πλέον με την μπάλα του… ράγκμπι, ούτε θα χρησιμοποιούν οι αθλητές και τα… πόδια τους!
Απλά, κάποιοι κανονισμοί αλλάζουν από 1η Οκτωβρίου του 2010, και είναι ικανές (οι αλλαγές) να διαφοροποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα. Το κατά πόσο δηλαδή οι προπονητές θα φτάνουν στο ζητούμενο, τη νίκη.

Μία σημαντική αλλαγή είναι η μετατροπή του σχήματος της ρακέτας, από τραπεζοειδές σε ορθογώνιο, όπως στο ΝΒΑ δηλαδή. Και μη νομίζετε ότι έχουμε αλλαγή μόνο στο σχήμα, έχουμε και επί της ουσίας, εφόσον η ρακέτα… μεγαλώνει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι παίκτες, ειδικά οι ψηλοί, έχουν μεγαλύτερο πεδίο δράσης!

Άλλη σημαντική αλλαγή είναι η απόσταση του τρίποντου, που από τα 6,25 θα «μεγαλώσει» κατά μισό μέτρο, στα 6,75. Δεν είναι μικρή διαφορά, απεναντίας, είναι μεγάλη, γιατί «αναγκάζει» τους αμυνόμενους να «πιέζουν» πιο ψηλά, με συνέπεια τις άμυνες να… ανοίγουν και να δημιουργούνται «διάδρομοι». Όλα για την επίθεση, θα πει κανείς, και έτσι είναι! Το πρόβλημα στο εξής θα το έχουν οι άμυνες, οι οποίες θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Επίσης, μία ακόμα αλλαγή, είναι η καθιέρωση του ημικυκλίου της ρακέτας, μέσα στη οποία η όποια επαφή δεν θα σφυρίζεται επιθετικό φάουλ, έστω και αν ο αμυντικός έχει «στηθεί» όπως λέμε για να πάρει το επιθετικό φάουλ. Ότι πρέπει δηλαδή για παίκτες-μπουλντόζες, όπως ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, που είναι επιρρεπής στα επιθετικά φάουλ, και δυσκολεύονται, όταν δεν βρίσκουν «χώρους», για να πατήσουν γερά και να φτάσουν μέχρι το καλάθι. Ενώ τώρα…

Μία ακόμα αλλαγή, έχει να κάνει με την τροποποίηση των 24 δευτερολέπτων.
Ας υποθέσουμε ότι η αντίπαλη ομάδα δεν έχει συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά φάουλ, και η επαναφορά γίνεται από την επίθεση. Σε αυτή την περίπτωση, αν ο χρόνος σταματήσει στα 14΄΄ και άνω, δεν επανέρχεται το χρονόμετρο στα 24΄΄ και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, κατά την επαναφορά, ο χρόνος ρυθμίζεται αυτόματα στα 14΄΄. Γιατί γίνεται αυτό; Για να επιβραβεύεται η καλή άμυνα. Με άλλα λόγια, η ομάδα που έχει (όπως λέμε στο μπάσκετ) να δώσει φάουλ στον αντίπαλο πριν τον στείλει στις βολές, είναι σε θέση να μειώσει τον χρόνο της επίθεσης των αντιπάλων.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι αλλαγές στο μπάσκετ είναι σημαντικές, και όποιες ομάδες (προπονητές) καταφέρουν να προσαρμοστούν γρηγορότερα, θα αποκτήσουν πλεονέκτημα, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα θα έχουν μπει όλοι στο… νόημα.

Γι΄αυτό, πριν κατηγορήσουμε κάποιον προπονητή για τις μεταγραφές που κάνει, καλό είναι να φέρουμε στο μυαλό μας τους νέους κανονισμούς, διότι όποιος τους αγνοήσει, κινδυνεύει να εκτεθεί…

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728