PLAYS ΓΙΑ ΑΟΥΤ << OUT....BABIS>>

COACH ΚΥΡΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Μπορεί τα 5 χρόνια που είμαι προπονητής μπάσκετ να μην είναι αρκετά για να διδάσκω σε...σεμινάρια, ωστόσο θα ήθελα να μου επιτραπεί να συνεισφέρω κάτι από την μικρή μου εμπειρία.
Θα γράψω λοιπόν για κάτι που τη σημασία του, πολλοί προπονητές της...ηλικίας αλλά και της κατηγορίας μου, αγνοούν ή εσκεμένα υποβιβάζουν. Κι αυτό είναι το σκοράρισμα μετά από επαναφορά.
Τα τελευταία 2 χρόνια ως προπονητής στην Α'ΕΚΑΣΘ με την Α.Ε. Συκεών, είχα την τύχη να έχω στις τάξεις της ομάδας μου τον Μπάμπη Παπακώστα, έναν SF που μόνο...S δεν είναι, καθώς τα φυσικά του προσόντα, αλλά και η τεχνική του κατάρτισή, τον καθιστούν παίκτη που κατά κοινή ομολογία ανήκει σε υψηλότερες βαθμίδες.
Σκεφτήκαμε λοιπόν, καθώς οι άμυνες όλο και περισσότερο προσαρμόζονταν επάνω του, πως θα έπρεπε να τον διευκολύνουμε στο να παίρνει τη μπάλα και να σκοράρει. Έτσι στο μυαλό μου γεννήθηκε το "Μπάμπης out", το οποίο φυσικά δεν έιναι και τίποτα μαγικό, απλά εκμεταλλεύεται την ικανότητα του παίκτη στο να σκοράρει με εκπληκτικά ποσοστά εφόσον έχει τη μπάλλα σε μία ακτίνα μικρότερη των 4 μέτρων από το καλλάθι.

Όπως φαίνεται στην αρχική διάταξη ο "Μπάμπης" [τα εισαγωγικά είναι γιατί έτσι βαφτίζαμε τον κάθε παίκτη που μπορεί να έκανε την επαναφορά - τις περισσότερες φορές ήταν ο Παπακώστας, αλλά μετά είδαμε ότι λειτουργούσε και με άλλους παίκτες, συνήθως αυτούς που τους μάρκαρε κάποιος όχι και τόσο "φανατικός" αμυντικός.] είναι ο παίκτης που επαναφέρει τη μπάλα. Διαδοχικά σκριν για τον 1 και explode από τον 2 προς την sideline μόλις ο 1 πάρει την μπάλα ή ακόμα κι αν δεν την πάρει, για απευθείας επαναφορά σ'αυτόν.
Η άμυνα τρέχει να κλείσει τα γρήγορα γκαρντ και το τρίποντο από τον 2, τη στιγμή που ο 4 βγαίνει προς την περιφέρεια τραβώντας μαζί τον αμυντικό του και ο 5 "στρίβει" για να δώσει "back screen" στον 3 που "βουτάει" μέσα στην ρακέτα...

Ο 3 στη δική μας περίπτωση τυχαίνει να είναι πολύ ικανός σκόρερ, ο οποίος πετύχαινε κατά συρροή καλάθια από αυτό το σημείο είτε με fade away, είτε με απλό ή off balance jump shot, είτε με...βολές. Αυτό που μπορεί επίσης να συμβεί, είναι ο αμυντικός του 5, να κάνει hedge ή ακόμη και να γίνει αλλαγή Χ3 με Χ5. Στην περίπτωση αυτή θέλαμε γρήγορη πάσα από τον 2 στον 5 που είχε ρολάρει μετα το σκριν επάνω στον Χ3. Ειδικά την περίοδο 2008-2009 που στην ομάδα αγωνίζονταν και ο Νίκος Αρμενάκης (2.11m) αυτό ήταν μια μάλλον ευπρόσδεκτη αμυντική αντίδραση.

Θα ήμασταν μάλλον ανόητοι αν δεν είχαμε και μια παραλλαγή - αν και την χρησιμοποιήσαμε μάλλον ελάχιστα κυρίως λόγω της επιτυχίας της βασικής εκδοχής - που δεν είναι μόνο για "ξεκάρφωμα", αφού μας δίνει πολύ καλή πρόσβαση στο εσωτερικό της αντίπαλης ρακέτας.
Ο 5 μετά το σκριν στον 1 αντί να πάει στον 3 κάνει cross screen στον 4, που θέλουμε να πάρει την μπάλα στο κέντρο της ρακέτας για hook, κάρφωμα ή ότι άλλο περιλαμβάνει το ρεπερτόριό του. Προσέξτε ποια είναι η κίνηση του "Μπάμπη", η οποία γίνεται σε full speed, ώστε να παρασύρει την άμυνα, να τραβήξει την προσοχή όλων - φυσικά και των ψηλών - και χρησιμοποιεί τον όγκο του 4 σαν ένα ψευτο-σκριν που μπορεί να του δώσει και πάλι τα απαραίτητα εκατοστά για να αποκτήσει το πλεονέκτημα από τον αμυντικό του.
Πριν κλέισω, θέλω να πω ότι έχουν υπάρξει παιχνίδια που έχουμε πάρει έως και 8 πόντους από αυτήν την επαναφορά. Δεν ξέρω αν αυτό λέει κάτι για την ποιότητά της ή την ποιότητα των αμυνών στην Α' ΕΚΑΣΘ, ωστόσο για μας είχε αποτέλεσμα.
Επίσης να πω ότι προς μεγάλη μου έκπληξη, δεν είδα ποτέ τα τελευταία 2 χρόνια κάποια προσπάθεια αντιμετώπισης του συγκεκριμένου BLOB, παρόλο που πολλές φορές αντιμετωπίσαμε ομάδες που ήξεραν απ'εξω όλα τα υπόλοιπα half court παιχνίδια μας (οι "καλοθελητές" δουλεύουν καλά στην Α' ΕΚΑΣΘ). Αυτό με έκανε να πιστέψω ότι πολλές φορές οι προπονητές δεν δίνουμε στα plays επαναφοράς τη σημασία που πρέπει, είτε είμαστε στην επίθεση είτε μελετάμε την επίθεση ενός αντιπάλου.
Αυτά για την ώρα και μην ξεχνάτε...Δεν ισχύει ο κανόνας των 3'' όταν είμαστε στην επαναφορά, παρά μόνο ΑΦΟΥ μπει η μπάλα στο γήπεδο!


ΠΗΓΗ: ΜΠΛΟΚ COACH ΚΥΡΟΥΔΗ ΓΙΩΡΓΟΥ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728