ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΙ BASELINE


ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Με τον όρο ειδικές καταστάσεις στην καλαθοσφαίριση εννοούμε κινήσεις παικτών που γίνονται κάτω από δεδομένες συνθήκες ,όπως όταν η μπάλα βρίσκεται εκτός ορίων γηπέδου με επαναφορά από την πλάγια ή την τελική γραμμή, η διάταξη στο τζάμπολ και στις ελεύθερες βολές, τα τελευταία δευτερόλεπτα μιας επίθεσης ή του ημιχρόνου κ.λ.π
Ένας τέτοιος συνδυασμός, οποίος έχει αναλυθεί πολύ στην προπόνηση, μπορεί να δώσει εύκολα καλάθια σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα κατοχής της μπάλας ή να είναι καθοριστικός για την διατήρηση ή την ανατροπή του τελικού αποτελέσματος. Συνήθως οι καλές ομάδες έχουν στην τακτική τους μία κομπίνα για κάθε περίπτωση. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε ενδεικτικά μία επαναφορά από την τελική και μία από την πλάγια γραμμή.


ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΓΡΑΜΜΗ

Έστω ότι η επιτιθέμενη ομάδα έχει την κατοχή της μπάλας από την πλάγια γραμμή.

Ο παίκτης Ο2 που είναι ο καλύτερος σουτέρ της ομάδας έχει την μπάλα από την πλάγια γραμμή. Οι υπόλοιποι παίκτες είναι σε διάταξη box (2-2) με τους ψηλούς στην γραμμή του φάουλ και τους περιφερειακούς στην baseline. Ο5 κάνει κάτω screen στον Ο1 που είναι ο play maker , ο οποίος δέχεται την μπάλα. Σε περίπτωση που οι αμυνόμενοι δεν αντιδράσουν σωστά υπάρχει και απευθείας πάσα στον Ο5 που θα είναι μόνος του ή θα έχει mis-match.


Αν ο Ο1 πάρει την μπάλα τότε δέχεται screen από τον Ο4 ο οποίος ρολάρει μέσα στην ρακέτα. Ταυτόχρονα o O2 μετά την επαναφορά κόβει απέναντι, παράλληλα με την baseline και δέχεται screen από τον Ο5 αρχικά και τον Ο3 στην συνέχεια.. Έτσι ο Ο1 μετά το screen μπορεί να κάνει προσπάθεια μόνος του, να πασάρει στον Ο2 ή στον Ο4 που ρολάρει. Αν η μπάλα καταλήξει στον Ο2 τότε ο Ο3 κάνει clear out και screen στον Ο4.


ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ BASELINE..........




Έστω ότι η επιτιθέμενη ομάδα έχει την κατοχή της μπάλας από την baseline.
O O2 κάνει την επαναφορά και οι υπόλοιποι παίκτες είναι παραταγμένοι σε μία ευθεία πάνω στην πλάγια γραμμή της ρακέτας.


Με το σύνθημα του Ο2 (π.χ. κτύπημα της μπάλας) ο Ο5 κάνει screen και ρολάρει στον Ο1 που βγαίνει πλάγια, ταυτόχρονα ο Ο4 κάνει τυφλό screen στον Ο3 για να κάνει κόψιμο back door .Ο Ο2 μπορεί να πασάρει είτε στον Ο3 για καλάθι, είτε στον Ο5 που ρολάρει μετά το screen, είτε στον Ο1 που βγαίνει στο πλάι . Αν η μπάλα καταλήξει στον Ο1 τότε ο Ο2 κόβει και δέχεται screen από τον Ο5 και τον Ο4 και βγαίνει στην κορυφή της ρακέτας για σουτ.



ΠΗΓΗ: http://www.ellinogermaniki.gr/ep/tfl/gr/training-gr/116.htm

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728