1. Ισπανικό- Ελληνικό μοντέλο 2. Ειδικές Καταστάσεις

ΑΠΟ  COACH ΔΑΝΙΗΛ ΔΗΜΗΤΡH  

 Ευκαιρίας δοθήσης από το άρθρο του κ. Ιωάννου στο blog του που αφορά στη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ Ισπανικού και Ελληνικού μπάσκετ θα ήθελα και εγώ να καταθέσω την άποψή μου. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι είμαι οπαδός του Ισπανικού μοντέλου μπάσκετ. Απλά δε θεωρώ ότι είναι σωστό να θεωρούμε ότι η διαφορά των 2 μοντέλων είναι α) Ισπανικό- επιθετικό και β)Ελληνικό-αμυντικό.
Άλλωστε δε νομίζω ότι κανείς πιστεύει ότι το ένα μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο. π.χ. μιά ομάδα που θέλει να τρέξει πρέπει να παίζει καλή άμυνα και παράλληλα να ελέγχει τα rebound.
Κατά τη γνώμη μου μια βασική διαφορά σε ότι αφορά τα 2 μοντέλα είναι ότι στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας αφειδώς τη συνεργασία pick and roll έχουμε υποβαθμίσει στην επιθετική φιλοσοφία μας τη χρήση των screen. Δε λέω ότι στα plays δεν υπάρχουν screen αλλά συνήθως οι προπονητές δεν περιμένουν να εκτελέσουν ή να δημιουργήσουν από αυτή τη συνεργασία αλλά έχουν άλλη λογική π.χ. screen για ξεμαρκάρισμα του παίχτη που θα παίξει το pick. O coach Πανούλιας στο blog του μιλάει για διάβασμα των συνεργασιών screen. Οι Ισπανοί προπονητές ακόμα και σε επίπεδο ακαδημιών δίνουν μεγάλη έμφαση στις ως άνω συνεργασίες.
Μια τέτοια συνεργασία screen η οποία κατέληξε σε catch and shoot οδήγησε σε μια από τις ελάχιστες ηττες της Barcelona τη φετινή σεζόν. Η Barcelona κερδίζει 59-57 τη Valencia και ενώ απομένουν μόνο 0,7'' ο κόουτς Spahija σχεδίασε το κάτωθι special situation play. O Martinez κάνει back screen στον Perovic (2,17) και αμέσως δέχεται screen από τον Nielsen για άμεσο σουτ χωρίς ισορροπία. Το εύστοχο αυτό τρίποντο χάρισε μεγάλη νίκη στη Valencia (Βέβαια ο Pasqual μπορούσε να ζητήσει από τον παίχτη που μαρκάρει το άουτ (Rubio) να μαρκάρει την πάσα και όχι την μπάλλα αλλα όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος!!!)

Θα με ενδιέφερε πολύ και η άποψή σας για το παραπάνω θέμα,

Δημήτρης Δανιήλ

Y.Γ. Πολλά ενδιαφέροντα βιντεάκια (αν και στα Ισπανικά) μπορείτε να βρείτε και στο site της ACBTV http://acbtv.acb.com/jgbasket




ΜΠΛΟΚ COACH ΔΑΝΙΗΛ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728