“Επιστροφή στο μέλλον” Η χαμένη τέχνη του pivot shot

Παρατηρούμε πολλούς αθλητές με πολύ δυνατά κορμιά αλλά και αξιοπρόσεκτα φυσικά προσόντα να παίζουν την θέση του low post με περιορισμένες κινήσεις ή πολλές φορές χρησιμοποιώντας την δύναμη ως μοναδικό τρόπο επίτευξης του καλαθιού. Εάν λοιπόν οι αθλητές αυτοί βρεθούν σε καταστάσεις μέσης απόστασης και περιοριστούν στη πάσα ή στην αμηχανία λόγο της απόστασης, ή και ακόμη χειρότερα περιοριστούν λόγο του scouting της αντίπαλης ομάδας στο low post, τότε καθίστανται ακίνδυνοι.

Η απάντηση στο ερώτημα του πως διμιουργείς έναν πιο επικίνδυνο αθλητή low post, λέγεται: pivot shot.
Πριν λοιπόν δύο δεκαετίες υπήρχαν αθλητές που χρησιμοποιούσαν το pivot shot με τρομερή δυνότητα και εκπληκτικά ποσοστά. Αθλητές όπως ο Μάνθος Κατσούλης στην Ελλάδα ή και ακόμη ο φοβερός και τρομερός Larry Bird που χρησιμοποιούσε το pivot shot ως μία σημαντική κίνηση στο επιθετικό του οπλοστάσιο. Αργότερα η κίνηση του pivot shot άρχισε να φθίνει λόγο του physical game και της πληθώρας αθλητών με πλούσια φυσικά προσόντα. Αυτό βέβαια όλος παραδόξος θα έπρεπε να ωθήσει αθλητές και προπονητές να το χρησιμοποιήσουν κατα κόρον στους ψηλούς αθλητές και όχι να το εγκαταλείψουν ως πεπαλαιωμένο.
Ως προπονητής θυμάμαι τους δασκάλους μου στο NCAA να διδάσκουν την διαφορά της άμυνας στο low post με επαφή και απόσταση. Στην πρώτη περίπτωση ο αθλητής εκτελούσε κίνηση power move και τελείωνε με hook ή lay up, ενώ στη δεύτερη με βήμα προς την μπάλα είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό έκανε κίνηση pivot και σουτ. Αυτό βοηθούσε πολλαπλά αφού ο αθλητής αποκτούσε επαφή με το καλάθι από μέση απόσταση αλλά και μπορούσε πιο εύκολα να παίξει με “πρόσωπο” στο καλάθι ή και να αποφύγει τις ενδεχόμενες παγίδες του αντιπάλου. Σημαντικότερο στοιχείο στην διδαχή και χρήση του pivot shot παραμένει η επαφή ενός αθλητή με το καλάθι, η δυνατότητα χρήσης του ταμπλό από της 45ο , καθώς και η χρήση της απόστασης ως ένα επιπλέον επιθετικό όπλο για τον αθλητή του low post.
Δεν θα τολμήσω να προβλέψω το μέλλον ενός αθλητή low post αλλά με βεβαιότητα θα πω πως εάν το τρίποντο είναι η κορύφωση για έναν σουτέρ τότε το off the dribble shot είναι ή ολοκλήρωσή του ως σκόρερ. Έτσι λοιπόν εάν το hook είναι η κορύφωση ενός “ψηλού” τότε το pivot shot είναι η ολοκλήρωσή του ως αθλητή του low post και της μέσης απόστασης. Εάν και πάλι υπάρχει δυσπιστία και θεωρείτε ότι το hook είναι το παρόν και το pivot shot το παρελθόν τότε η απάντηση είναι: mixed game!
Pivot shot και hook και απλά... back to the future!
Του Δημήτρη Κυριακού 
ΠΗΓΗ







Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας

H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.....


https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728