Πριν τον αγώνα.....



Σε όλους μας είναι γνωστό ότι η σωματική και ψυχολογική κατάσταση του αθλητή πριν τον αγώνα, είναι μια σημαντική παράμετρος για την αθλητική απόδοση. Κατά κύριο λόγο οι προπονητές είναι αυτοί οι οποίοι δίνουν τις τεχνικές, και τις προπονητικές κατευθύνσεις.
Υποστηρίζουν ψυχολογικά την ομάδα και ατομικά τους αθλητές, ώστε να πετύχουν την μέγιστη απόδοση, σε αγωνιστικό, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι οι ενέργειες των προπονητών αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου.
Είναι όμως απόλυτα αναγκαίο, ο αθλητής να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ατομική του και ομαδική απόδοση.
Θα προσπαθήσω να δώσω μια πρακτική κατεύθυνση σε ότι αφορά τα παραπάνω, και πιστεύω ότι θα βοηθήσω κυρίως τους αθλητές. Όταν λέμε οι ώρες πριν τον αγώνα πρακτικά εννοούμε το χρονικό μέρος από την προηγουμένη του αγώνα, ως τον αγώνα.
Πρώτα θα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Και ποια είναι αυτά?

1. ύπνος – ανάπαυση
2. διατροφή
3. προπόνηση
4. νοητική προπόνηση δεξιοτήτων και τακτικής
5. απολογισμός εβδομάδος
6. εσωτερική παρακίνηση
7. αθλητική και αγωνιστική αυτογνωσία
8. ψυχαγωγία

Ας τα πάρουμε ένα.- ένα
1. ΥΠΝΟΣ-ΑΝΑΠΑΥΣΗ
Είναι αναγκαίο για τον αθλητή, αν όχι κάθε μέρα, τα 2 τελευταία βράδια να κοιμάται από ένα 8ωρο. Ο λιγότερος ύπνος δεν αναπαύει επαρκώς το σώμα. Η καταλληλότερη ώρα είναι 12 το βράδυ με 8 το πρωί.

2. ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πολλοί αθλητές ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε το αλκοόλ, τρώμε φαγητά στεγνά, με λίγα λιπαρά, αρκετούς υδατάνθρακες, και ικανοποιητική ποσότητα πρωτεΐνης. (περίπου 30-40 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.)
Ο αριθμός των γευμάτων είναι καλό να είναι 5 σε αριθμό, και σε ποσότητες σχετικά μικρά.)
(ανάλογα με το φύλλο και το σωματοτυπο του κάθε αθλητή, τα παραπάνω ποικίλουν σε ποσότητα)
Πίνετε πολύ νερό!!
3. ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
Η τελευταία προπόνηση πριν από τον αγώνα, είναι η σημαντικότερη όλων των προπονήσεων. Ακούτε προσεκτικά τις οδηγίες του προπονητή, έχετε υψηλή συγκέντρωση, ΡΩΤΑΤΕ τον προπονητή σας οτιδήποτε έχει σχέση με τον αγώνα το οποίο δεν έχετε καταλάβει, και χρειαζόσαστε υποστήριξη και οδηγίες.
Προσοχή!
Δεν είναι ντροπή και δείγμα ανικανότητας εάν ρωτάτε τον προπονητή σας για παράδειγμα ένα σύστημα που δεν θυμόσαστε, η το πώς πρέπει να παίξετε έναν συγκεκριμένο παίκτη στην άμυνα. Αντιθέτως.! Οι ερωτήσεις δείχνουν ενδιαφέρον, ωριμότητα, αγωνιστικό και ομαδικό πνεύμα!!!
Στην τελευταία προπόνηση δημιουργήστε ισχυρό ομαδικό κλίμα. Αυτό μεταφέρεται στην ομάδα, από την ατομική σας καλή ψυχοσωματική κατάσταση και από την διάθεση προσφοράς στην ομάδα και στους συμπαίκτες σας!


4. ΝΟΗΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ

Ίσως σαν τίτλος το παραπάνω ακούγεται παράξενα!
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ!
Όλοι μας έχουμε δει τον εαυτό μας κλείνοντας τα μάτια, ίσως και πριν κοιμηθούμε, ίσως και κατά την διάρκεια της ημέρας, να εκτελεί διάφορες δεξιότητες. Ντριπλες, σουτ, drive, και πολλά άλλα στοιχεία που μας ενδιαφέρουν. Σαν να βλέπουμε τον εαυτό μας σε βιντεο, εκτελώντας τέλεια συγκεκριμένες ενέργειες.
Αυτή είναι μια διαδικασία και μια συνήθεια που πρέπει να την βάλετε στην αθλητική σας ζωή! Και ιδιαιτέρα πριν τον αγώνα! Πρέπει να βλέπετε τον εαυτό σας να εκτελεί άριστα όλες τις δεξιότητες, και όλες τις ενέργειες που έχει υποδείξει ο προπονητής για τον επόμενο αγώνα. Πρέπει να γίνουν όλα τέλεια νοητικά. Αυτό θα σας χαρίσει σιγουριά, αυτοπεποίθηση, και ετοιμότητα!
5. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
Και όταν λέμε απολογισμό της εβδομάδος εννοούμε τον ατομικό - τον προσωπικό!
Είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση μου?
Ήταν αρκετός ο αριθμός των προπονήσεων που έκανα αυτήν την εβδομάδα?
Σε πιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκομαι εν όψη του συγκεκριμένου αγώνα?
Ο ατομικός απολογισμός, καθαρίζει την σκέψη, θέτει τους ατομικούς προσωπικούς στόχους και συμβάλει στην αθλητική αυτογνωσία!
6. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ
Είναι στην φύση του ανθρώπου κάποιες φορές να αρνήται να ακολουθήσει το ημερήσιο πρόγραμμα του, είτε από κούραση, είτε από την συνεχή επανάληψη.
Σίγουρα έχει τύχει να ΄΄βαριώμαστε΄΄ όπως λέγεται να πάμε στην προπόνηση.
Δε βαριέσαι λέμε,.. και τι έγινε….. μια προπόνηση είναι.
Είναι πολύ εύκολο να αλλάξουμε αμέσως αυτήν την ψυχολογική διάθεση.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι εσωτερικής παρακίνησης. Πως?
Παράδειγμα.
Βλέποντας ένα βίντεο με τον αγαπημένο σας παίκτη στο καλύτερο του παιχνίδι.
Βλέποντας ένα βίντεο με τον εαυτό σας σε ένα παιχνίδι που αποδώσατε πολύ καλά και σας έδωσαν για αυτό συγχαρητήρια!
Παίρνοντας τους συμπαίκτες σας τηλέφωνο, προσκαλώντας τους για καφέ μετά την προπόνηση.
Και πολλά άλλα που εσείς μόνο γνωρίζετε! Με την εσωτερική παρακίνηση, και την διαπίστωση ότι είστε σημαντικοί και καλύτεροι από ποτέ, η καλή απόδοση σας στον αγώνα, θεωρείται δεδομένη.
7. ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ
Όταν ο αθλητής γνωρίζει τις δυνατότητες του είναι ένας συνειδητοποιημένος αθλητής. Πρέπει να αποδεχθεί τι κάνει καλά και μπορεί ακόμα καλύτερα, και τι – προσοχή, όχι τι δεν κάνει, αλλά τι μπορεί να βελτιώσει! Κανένας δεν πρέπει να λέει και να πιστεύει ότι αυτό το κάνω καλά! Πολύ καλά! Ακόμα και αυτό εξελίσσεται σε καλύτερο!
Όπως και π.χ ΄΄σε αυτό δεν είμαι καλός…ΛΑΘΟΣ νομίζεις ότι δεν είσαι καλός! Είσαι καλός αρκεί να το δουλέψεις και να το θέλεις πραγματικά!
Οι νόμοι, οι ιδιότητες της φύσεως και της ζωής ισχύουν και στο μπάσκετ!
Γνωρίζοντας λοιπόν το επίπεδο σας, το τι είστε έτοιμοι να κάνετε αυτήν την στιγμή, και τι μετά, είναι σίγουρο ότι θα φανείτε πολύ χρήσιμοι στην ομάδα σας και θα αποδώσετε πολύ καλά στον αγώνα.
8. ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ
Αφιερώστε αρκετές ώρες στον εαυτό σας. Κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν και σας εκφράζουν.
Φτιάξτε την διάθεση σας.
Αφήστε τις αρνητικές σκέψεις και αλλάξτε τες με θετικές!
Η ψυχαγωγία φτιάχνει την ψυχολογία

ΚΑΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΡΙΝΕΙ ΑΓΩΝΕΣ!
Κάνετε μια δοκιμή.
Γράψετε τα παραπάνω 8 στοιχεία σε ένα χαρτάκι η στην ατζέντα σας και ακολουθήστε τα για μια εβδομάδα. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!
Το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!


Κώστας Μασούρας
Καθηγητής φυσικής αγωγής

ΠΗΓΗ:http://despotakis.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=49

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728