ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ



Κάθε άνθρωπος διαμορφώνει την δική του φιλοσοφία,δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τα πράγματα στη ζωή του,πως βλέπει τους άλλους ανθρώπους και τις σχέσεις του με αυτούς.
Ειδικότερα ο προπονητής πρέπει να διαμορφώσει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που θα εξελίσσεται από τις εμπειρίες του και θα τον βοηθήσει να αποφύγει την αβεβαιότητα όταν θα φτιάχνει τους κανόνες προπόνησης,το στυλ του παιχνιδιού,την πειθαρχεία,τους κανόνες συμπεριφοράς και την αγωνιστική νοοτροπία.

Μιλώντας για αγωνιστική φιλοσοφία πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν έναν ελεγχόμενο ή πιο ελεύθερο επιθετικό ρυθμό για την ομάδα τους,διαφορετικές άμυνες [κάποιοι προσωπικές άμυνες και άλλοι άμυνες χώρου].
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος ή καλό και κακό για το ποια πρέπει να είναι η αγωνιστική φιλοσοφία. Είναι κοινά αποδεκτό και απαραίτητο για τον κάθε προπονητή να αναπτύξει την φιλοσοφία που ταιριάζει στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του.

Άποψη μου είναι ότι ο προπονητής πρέπει να είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι συμβαίνει στην ομάδα. Πρέπει να είναι αυτός που θα αποφασίζει για το κάθε τι που συμβαίνει σε αυτή,πρέπει δηλαδή να είναι ο ηγέτης (εμπνευστής) της. Πιστεύω πως ο προπονητής πρέπει να ακούει τους αθλητές του,να συζητά με τους παράγοντες,να πιάνει τον παλμό της ομάδας και να παίρνει αποφάσεις μετά μόνος του. Να μην είναι σε "έναν δικό του κόσμο"αλλά και να μην γίνεται "πιόνι των αθλητών και της διοίκησης".Μόνο με την συλλογή πληροφοριών και την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και καταστάσεων θα είναι πραγματικός ηγέτης και απόλυτα υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην ομάδα του.

Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των προσδοκιών του προπονητή πρέπει να είναι η σκληρή δουλειά,η μελέτη και αναζήτηση πληροφοριών και γνώσεων,η ικανότητα του να προσαρμόζει τις γνώσεις και τους στόχους του ανάλογα με το επίπεδο της ομάδας,και η ικανότητα να μεταδίδει γνώση και δεξιότητες στους αθλητές. Όλα αυτά πρέπει να περικλείονται από πάθος και πίστη γι' αυτό που κάνει.

Γιώργος Γιαννόπουλος
Basketball Coach
ΠΗΓΗ : http://ggiannop.blogspot.com/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728